fbpx

Simon från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 14 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den turkiska liran sjönk till nya rekordlåga nivåer på måndagen efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i helgen beordrade utvisningen av ambassadörerna från tio olika länder, inklusive Tyskland och USA.

Valutahandel.se kan rapportera att sändebuden hade retat presidenten när de krävde frigivningen av den parisiskfödde filantropen och aktivisten Osman Kavala, som har suttit i fängelse sedan 2017 utan fällande dom.

Den turkiska valutan, Liran, föll till 9,80 mot dollarn innan den steg något till 9,73 efter 0500 GMT, en minskning med 1,3 procent från föregående dag. Liran har fallit runt 24 procent mot dollarn sedan årsskiftet och är ett av årets absolut sämst presterande valutor.

Valutan hade redan drabbats av en fruktansvärd vecka efter att Turkiet sattes under övervakning för att ha misslyckats med att korrekt bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism, eftersom oron stiger över penningpolitik och centralbanksinblandning från Erdogan.

Efter att ha sparkat tre centralbanksmedlemmar den här månaden sänkte den turkiska centralbanken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası styrräntan från 18 procent till 16 procent på torsdagen trots att inflationen steg till nästan 20 procent i september.

I ett gemensamt uttalande den 18 oktober sade Kanada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Sverige och USA att förseningarna i Kavalas fall “kastar en skugga” över Turkiets demokrati och rättsväsendet.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading med TRY till förmånliga villkor hos Skilling. Testa ett riskfritt demokonto idag!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


De kallades dagen efter till det turkiska utrikesministeriet i Ankara. På lördagen sade den turkiske presidenten sedan att han beordrade utrikesministern att “förklara dessa 10 ambassadörer som persona non grata så snart som möjligt”, med en diplomatisk term som är det första steget före utvisning. Det har ännu inte kommit något officiellt meddelande från Turkiet.

En frånvaro av västerländska diplomatiska representanter i Ankara “kommer att skada Erdogan”, säger BlueBay Asset Management ekonomen Timothy Ash.

Utvisningen av de 10 “kommer att minska interaktionen med Erdogan-regimen och investeringar i Turkiet kommer att bli lidande”, sa han i ett mejl till kunder.

Drog tillbaka sitt hot

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan steg sent på måndagen tillbaka från ett hot om att utvisa ambassadörerna från 10 västerländska nationer på grund av deras stöd till en fängslad aktivist, och desarmerade en potentiell diplomatisk kris.

“Vi tror att dessa ambassadörer, som har uppfyllt sitt åtagande till artikel 41 i Wienkonventionen, nu kommer att vara mer försiktiga i sina uttalanden”, sade han i tv-sända kommentarer efter ett tre timmar långt regeringsmöte i Ankara.

Sändebuden, inklusive de från USA, Tyskland och Frankrike, krävde förra veckan att filantropen Osman Kavala skulle släppas, som har suttit i ett turkiskt fängelse i fyra år i väntan på rättegång på anklagelser som många anser vara ogrundade. Även ambassadörerna från Nederländerna, Kanada, Danmark, Sverige, Finland, Norge och Nya Zeeland anslöt sig till uppropet.

När måndagens regeringsmöte pågick twittrade USA:s ambassad i Ankara att den “upprätthåller efterlevnad” av artikel 41, som beskriver diplomaternas skyldigheter att respektera värdstatens lagar och att inte blanda sig i interna angelägenheter. Andra ambassader postade samma meddelande.

Den statliga nyhetsbyrån Anadolu tolkade detta som ett “steg tillbaka”. Med hänvisning till presidentskapskällor rapporterade den att utvecklingen “mottogs positivt” av Erdogan. “De som har format vårt land som de önskat i det förflutna fick panik när Turkiet framförde sin egen ståndpunkt”, hävdade Erdogan efter mötet.

Han framställde det “upprörande” initiala uttalandet som en direkt attack mot Turkiets rättsväsende och suveränitet. “Vår avsikt är aldrig att skapa en kris, utan att skydda vårt lands värdighet”, sa presidenten.

“Vem som helst som inte respekterar vårt lands oberoende och vår nations känslighet, oavsett vad hans titel är, kan inte få plats i detta land.”

Hotade redan oroliga relationer

Erdogan meddelade på lördagen att han hade beordrat sändebuden att förklaras som persona non grata, vilket banade väg för att de skulle utvisas från Turkiet.

Krisen hotade ny turbulens i Ankaras oroliga relationer med NATO-allierade och EU-medlemmar. Den turkiska liran rasade efter Erdogans helguttalande och nådde den lägsta någonsin på 9,85 mot dollarn på måndagsmorgonen.

Presidentens måndagskommentarer markerade slutet på två spända dagar, utan något officiellt uttalande om möjliga åtgärder mot diplomaterna sedan i lördags.

“Hela situationen är en allvarlig fråga men vi förstår att de berörda länderna ännu inte har underrättats om några åtgärder”, sa EU-kommissionens talesman Peter Stano tidigare på måndagen.

En talesman för Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa till reportrar i Berlin, innan Erdogans senare uttalanden, att “vi noterar den turkiske presidentens uttalanden med oro och även med oförståelse.”

“Än så länge har det inte kommit något formellt tillkännagivande från turkisk sida”, sa Steffen Seibert och tillade att “vi för nära samtal med våra partners som är drabbade av ett liknande hot.”

En grupp på cirka 40 regeringsvänliga demonstranter samlades nära den amerikanska ambassaden i Ankara på måndagen och krävde att de 10 sändebuden skulle avlägsnas. Medlemmar av Turkiets ungdomsförbund bar banderoller inklusive en mock-up av ett flygbolags boardingkort.

Frikändes i februari förra året

Kavala, 64, frikändes i februari förra året från anklagelser kopplade till rikstäckande protester mot regeringen 2013, men domen upphävdes och förenades med anklagelserna om ett kuppförsök 2016. Han riskerar livstids fängelse om han döms.

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna krävde hans frigivning 2019 och sa att hans fängelse agerade för att tysta honom och inte stöddes av bevis på ett brott. Europarådet säger att det kommer att inleda överträdelseförfaranden mot Turkiet i slutet av november om Kavala inte friges.

Även om Kavalas fortsatta fängelse har kritiserats mycket utomlands, hävdar Turkiet att han hålls fängslad enligt beslut från dess oberoende rättsväsende.

Kavalas fru, Ayse Bugra, beskrev hans fängelse som oförklarligt. “Det finns inget sätt att den här situationen kan förklaras varken logiskt eller juridiskt”, sa hon i kommentarer som publicerades på Halk TV:s hemsida på måndagen.

Bugra, professor i politisk ekonomi, sa att presidentens kommentarer på lördagen, där han jämförde hennes mans fängelse med behandlingen av “banditer, mördare och terrorister” i andra länder, strider mot principen om rättsligt oberoende.

Som medlem av Europarådet är Turkiet bundet av domarna från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Bugra sa att hon betraktade ambassadörernas uttalande som ett försök att begränsa eventuella åtgärder mot Turkiet.

“Europarådets ministerkommitté sa att den skulle införa sanktioner om Osman inte släpps fri i slutet av november”, sa hon. “Det här är något allvarligt. Jag tolkar sändebudens initiativ som ett välmenande försök att förhindra att saker och ting blir så här.”


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck trading med TRY mot USD eller EUR hos Skilling. Bästa villkoren, tydligast och mest transparent. Skapa ditt Skilling demokonto nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.