fbpx

Marcus från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 38 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

I veckan håller både Fed och ECB sitt sista penningpolitiska möte för 2022 och nya räntebesked är därmed att vänta. Hur ser prognosen för den amerikanska styrräntan respektive EU:s ut – och med det prognosen för valutahandel med USD och EUR?

På onsdag den 14 december sammanträder amerikanska centralbanken i årets sista monetära möte för att diskutera det ekonomiska nuläget och utifrån det besluta om vägen fram. Dagen efter, på torsdag den 15 december, träffas ledamöterna på ECB i samma syfte och håller sitt sista sammanträde för 2022. Med dubbla räntebesked från de två mest tongivande centralbankerna i världen att vänta, är det läge att hålla extra koll på responsen på forexmarknaden. USA har hintat om att räntejusteringarna framöver sannolikt kommer att bli lägre än de trippelhöjningar man gjort de senaste gångerna, men hur ser det ut för ECB? Vad är statusen på inflationen i USA respektive EU, och hur ser det ut för dollarn och euron just nu?

Inflationen i USA fortsätter nedåt

Senaste statistiken över USA:s inflation visade på en minsking i oktober. Med det har inflationen gått ned för fjärde raka månaden i rad, och den hårdföra räntepolitiken som Fed införde tidigare i år tycks därmed ge önskat utfall.

Den årliga inflationstakten landade i oktober månad på 7,75%, vilket var en bit under prognosen på 8,0% och ännu längre under resultatet för september, då inflationen låg på 8,2%. Bakom nedgången finns flera bidragande faktorer – energipriserna minskade från en ökning på 19,8% i september till 17,6% i oktober (bensinprisernas ökning saktade av från 18,2% till 17,5% och elprisernas stegring saktade av från 15,5% i september till 14,1% i oktober). Samtidigt som en positiv utveckling kan ses på flera fronter, ses däremot en motsatt trend i olja och gas för uppvärmning samt shelter. Shelter är en av de viktigaste delarna i korgen av KPI-faktorer och står för de varor och tjänster som amerikanska hushåll nyttjar. Priserna för uppvärmning steg från 58,1% i september till 68,5% i oktober och för shelter från 6,6% till 6,9%.

Vidare stannade prisökningen också av för sjukvård och råvaror, vilket också bidrog till att den årliga inflationstakten mätt i oktober blev längre än i november.

Sammantaget kan konstateras att inflationstakten i USA de facto tycks fortsätta åt rätt håll, men att ekonomin fortfarande är under hård press. Priserna i tjänstesektorn fortsätter att öka, medan en viss lättnad däremot ses i varor och fysiska produkter. Något som i sin tur tros bero mycket på färre problem och hinder i distributionskedjorna.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Grym plattform för copytrading med community på över 100 000 traders. Låt dig inspireras av andra du med. Testa eToro.

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Fortfarande tvåsiffrigt i EU – men nedåt från oktober

November månads inflationssiffror har inte sammanställts för USA:s del, men i prognosen för EU syntes däremot en nedgång från 10,6% i oktober till 10,0% i november. Understrykas ska dock att detta endast är en prognos, och att de verkliga siffrorna för november släpps den 16 december. Blir resultatet som det man uppskattat i prognosen börjar det så sakteliga alltså gå åt rätt håll, även om nivån fortfarande är väsentligt mycket högre än målet på 2%. Höga energipriser är föga förvånande största boven i dramat här, följt av mat, alkohol och tobak. Mellan oktober och november tros siffrorna för icke industriella kommersiella varor och tjänster ligga stabilt på nästintill likvärdiga nivåer.

Största orosmolnet för EU är givetvis energipriserna. En lång och kall vinter väntar och farhågorna är många över att de redan hittills rekorddyra priserna kommer att bli än högre. Att ECB kommer höja räntan efter mötet nu på torsdag är väntat, och med bakgrund av nuläget spår många att minst 0,5% eller 0,75% är sannolikt.

Hur ser det ut just nu för USD och EUR?

För valutaparet EUR/USD har det under den senaste månaden sett ljusare ut för euron. Dollarns rekordrace under 2022 har mattats av, även om den totala utvecklingen över hela 2022 visar på en stor nedgång för eurons del. Den övervägande trenden bland traders just nu tycks vara köppositioner för EUR/USD. Många tror att euron kommer att fortsätta att ta mark mot dollarn nu när Eurozonens ekonomin så sakteliga ser ut att börja förbättras, samtidigt som USA:s ränterally kommer att bromsa in – och därmed minska dollarns dragningskraft som safe haven-valuta.

Med bakgrund av den fortsatt höga inflationen i Euroländerna har ECB gjort klart att man i dagsläget kommer behöva göra flera räntehöjningar till och att den aggressiva strategin måste vidhållas till dess att en ihållande stabilisering kan ses. Och där räntan är hög finns potentiell avkastning att hämta för investerare. Med övervägande långa positioner i EUR/USD hos mäklare och köpsignaler från många håll, tycks förväntningarna framgent vara att EUR nu tar vid som den mer attraktiva valutan medan USD tar ett steg bakåt.

Valutahandel med USD & EUR – hur kan de dubbla räntebeskeden påverka?

Räntejusteringar är som bekant ett av de mest effektiva sätten att påverka en valutakurs, varför både Fed:s och ECB:s besked senare i veckan är av stort intresse. Går de i linje med vad de själva signalerat – en mindre höjning från Fed:s håll men fortsatt full fart framåt för ECB – kan det väntas ge ytterligare en boost för eurons del.

Somliga analytiker, däribland Shaun Osbourne på Scotiabank, tror att sista veckorna på 2022 och första kvartalet för 2023 kommer att vara till eurons fördel. Andra är mer försiktiga i sin tilltro till eurons motståndskraft givet att Euroländerna är mer utsatta för konsekvenserna av kriget i Ukraina. Bland annat tror ING att paret EUR/USD kommer att trada runt $0,98 resten av 2022 och fram till juli 2023, för att därefter stiga till $1,00 i januari 2024 oh $1,10 i september 2024.

På våra valutasidor kan du följa växelkurser i realtid för EUR/USD, såväl som för ett flertal andra valutor. För fortsatt rapportering om utvecklingen i EUR/USD – fortsätt följa Valutahandel.se.

Tips! Vill du trada EUR/USD (eller andra valutapar) hos en mäklare med rekordlåg spread och riktigt bra villkor? Registrera dig hos prisbelönta Skilling du med.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Över 1000 tillgångar tillgängliga för trading, på flera olika plattformar och med rekordlåga avgifter. Upptäck Skilling du med!.

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.