fbpx

Marcus från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 33 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Japans centralbank fortsätter att hålla fast vid sin slappa räntepolitik, trots att JPY nu är nere på sin lägsta nivå sedan 1970-talet. Framgent ses heller inga indikationer på att man avser strama åt ekonomin. Hur kan man tänka kring valutahandel med yen som läget ser ut just nu? Vilka är utsikterna för JPY?

Medan majoriteten av världens centralbanker drar åt svångremmen rejält och både dubbelhöjer och trippelhöjer styrräntan i flera omgångar, jobbar Japan efter en helt annan strategi. Landet, där negativa räntenivåer varit standard i flera decennier, har för närvarande en betydligt mer generös finanspolitik än på de flesta andra håll i världen. Räntan ligger strax under noll – minus 0,1%.

Frågetecken finns emellertid kring huruvida det är rätt väg att gå eller inte. Inflationen är förvisso också markant lägre än i många västländer (3,0% i augusti), men den slappa räntepolitiken har fått en dramatisk effekt på landets valuta. Värdet är i dagsläget nere på en nivå som senast sågs på 1970-talet, och är därmed det lägsta på hela 50 år.

Strategin stöttas av premiärminister Fumio Kishida

Bank of Japans högste chef Haruhiko Kuroda jobbar under ett pågående 10-årskontrakt på sin position. Trots den dystra utvecklingen för JPY, vilket enligt somliga är grund för att byta ut Kuroda, har premiärminister Fumio Kishida gett intrycket av att han stödjer BoJ:s taktik. I en intervju med Financial Times sa premiärministern att nuvarande räntepolitik måste vidhållas tills dess det japanska folket klarar av att nivån höjs. Och för att de ska göra det måste lönerna först höjas. I samma intervju uppmanade han också de företag som trots allt börjat höja sina priser, att också höja sina anställdas löner.

Som situationen ser ut nu anser Kishida att prio främst bör läggas på att lätta på invånarnas ekonomiska börda – genom att höja lönerna – snarare än att addera än mer press. En räntehöjning kan enligt Kishida bli aktuell först när det japanska folket har medel att klara av den. Några planer på att avsätta Kuroda som chef för BoJ finns med det inte i dagsläget. Kurodas uppdrag som högsta hönset för Bank of Japan löper ut nästa år.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck världens bästa tradingplattform för valutahandel du med. Bli kund hos Skilling!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


Lönehöjningar samtidigt som kostnaderna ökar – så ska japanska företag klara av det

Den japanska inflationen är än så länge långt ifrån de nivåer vi ser i jämförbara ekonomier i västvärlden. Det betyder dock inte att Japan är skonade från stigande levnadskostnader – även här har framförallt mat och bränsle blivit dyrare, och priserna fortsätter att stiga.

Givet detta har kritiska röster höjts mot hur företag ska kunna höja sina anställdas löner och samtidigt parera de ökade kostnader de nu har, utan att gå omkull på kuppen. I ett uttalande sa premiärminister Fumio Kishida nyligen att staten kommer att gå in och hjälpa företagen ekonomiskt, i syfte att skapa utrymme för de löneökningar man vädjar om. Ett uttalande som påverkade både förtroendet för Kishida och JPY:s värde negativt.

Oro för att den japanska statskassan kommer att blöda ännu mer pengar fick Kishida att tappa i popularitet och kursen för JPY att sjunka markant. I tisdags var den nästan nere på samma nivå som förra månaden, då staten fick ingripa med ett massivt stödköp av JPY för att förhindra en total kollaps.

Då var kursen mot USD 145,83. Nu, två dagar senare, har den tappat ytterligare till 146,73. Hittills i år har JPY:s värde mot den amerikanska dollarn sjunkit med över 21%.

Stödpaketet på 20 miljarder USD spås få liten effekt så länge räntan fortfarande är låg

Förra månaden sålde Japan av tillgångar i USD till ett värde av nästan $20 miljarder, för att istället göra stödköp i den egna valutan. Något som Valutahandel även rapporterade om.

Även då var JPY nere på en rekordlåg nivå, i samma spann som nu. Åtgärden fick förstås en omedelbart stärkande effekt på JPY, men uppgången tycks bevisligen ha blivit kortvarig. Många experter menar att stödköpets långsiktiga effekt kommer att begränsas, eller till och med utebli, så länge räntan lämnas oförändrad på den nivå den är nu. Samtidigt kan det likväl bli aktuellt med ytterligare finansiellt stöd från BoJ, för att alls h en chans att kunna stävja yenens pågående fall.

Spekulera i prisutvecklingen för JPY hos en betrodd mäklare – bli kund hos eToro!

Japan har under lång tid brottats med en avstannande tillväxt och konsumtion som halkat efter, varför en låg räntenivå också varit motiverad. Läget nu är emellertid ett annat. Många tror att den rekordlåga yenen, med allt vad det innebär, kommer tvinga BoJ att förr eller senare behöva agera och överge den generösa räntepolitik man länge haft.

Valutahandel med yen – hur bör man tänka framgent?

På grund av den låga räntenivån har JPY länge varit en favoritvaluta inom så kallad carry trading – en strategi där man utnyttjar skillnader i ränta mellan två valutor. Väldigt kortfattat går det ut på att låna tillgångar i en lågräntevaluta för att sedan byta dem till en valuta med hög ränta – till exempel USD.

Med Japans ränta kvar på en mycket låg nivå, och USA:s på skarp uppgång kan carry trading vara en möjlighet för den som vill spekulera i valutaparet USD/JPY. Väntar BoJ ännu längre med att strama åt ekonomin kanske också blankning kan bli aktuellt – om trenden visar att JPY fortsätter nedåt.

Givet det turbulenta läget som råder just nu, där Japan står inför likadana ekonomiska utmaningar som jämförbara länder i väst, är det oavsett vilken strategi du vill använda, viktigt att hålla dig ajour med marknaden och den utveckling som sker. Är du ny inom forex trading, eller funderar på att byta mäklare, rekommenderar Valutahandel att du börjar med ett demokonto innan du tradar på riktigt. Med ett demokonto handlar du i en fiktiv miljö med fiktiva pengar, helt utan risk, och kan i lugn och ro testa såväl dina egna kunskaper som den aktuella plattformen.

Öppna ett demokonto hos Skilling här – en marknadsledande, EU-reglerad valutamäklare med rekordsnabba exekveringar och riktigt låga spreads.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.