fbpx

Magnus från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 40 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Japansk yen har tappat kraftigt mot USD senaste tiden och är fortsatt i en nedåtgående trend. För att stävja utvecklingen sjösatte japanska centralbanken härom veckan ett massivt stödpaket där nästan 20 miljarder USD i valutareserver såldes till förmån för den egna valutan. Interventionen är den första i sitt slag på hela 24 år.

Växelkursen för JPY/USD är nere på sin lägsta nivå sedan slutet av 1980-talet. I skrivande stund kostar 1 yen inte mer än 0,0069 amerikanska dollar, att jämföra med för en månad sedan då kursen låg en bit över 0,0070.

Trenden ser oroande ut, så för att inte riskera att JPY tappar än mer mark gentemot USD gjordes en ekonomisk intervention under förra veckan, då Japan spenderade 20 miljarder USD för att stötta en krisande JPY. Det var första gången på 24 år som Bank of Japan valde att sälja av USD för att istället stödköpa den egna valutan. Frågan är om interventionen på sikt kommer att ge önskvärd effekt på JPY, eller om uttömningen av valutareserver i USD kan riskera att sätta ytterligare press på den japanska ekonomin och landets valuta.

15% av valutareserverna i USD borta

Den ekonomiska interventionen, vilken genomfördes den 22 september, var rekordstor och den första där USD såldes för stödköp av JPY på nästan 25 år. Totalt sett avyttrades valutareserver i USD till ett värde av hela 2,8 triljoner yen – vilket på dagen för interventionen motsvarade omkring 19,8 miljarder amerikanska dollar. Sett till Japans sammanlagda valutareserver i USD, bland annat avsedda för interventioner av detta slag, utgjorde dessa 20 miljarder dollar drygt 15% av landets hela USD-reserv.

Trots rekordbeloppet var det ändå mindre än vad många spekulanter på den japanska valutamarknaden förväntade sig. Prognosen låg innan interventionen på 3,6 triljoner JPY.

Fick initialt en positiv effekt – men uppgången blev kortvarig

Enligt rapportering från de japanska myndigheterna avser valutaköpen om 2,8 triljoner JPY hela perioden mellan den 30 augusti till och med den 28 september. En detaljerad redovisning över hur mycket som spenderats under vilka dagar den här perioden kommer först i november, men den breda uppfattningen är att majoriteten – eller till och med hela summan – kan tillskrivas interventionen den 22 september.

Vad gäller utfallet av det massiva stödköpet av JPY såg det till en början ut att få en positiv effekt. Valutans värde stärktes från 146 yen per dollar – sin lägsta nivå mot USD på 24 år – till strax över 144 yen per dollar den 22 september. Kursen lyckades emellertid inte stå pall, utan sjönk kort därefter ned till en nära på rekordlåg nivå igen.

När japanska centralbankschefen Haruhiko Kuroda uttalade sig om utvecklingen sa han att yenens ihållande försvagning är dålig för ekonomin som helhet och bidrar till ökad osäkerhet på marknaden. Det får konsekvenser för landets näringsliv och skapar en nedåtgående spiral som icke är önskvärd.

Ytterligare interventioner framgent är inte uteslutna.

Näst största valutareserven efter Kina

Innan septembers stora avyttring av USD uppgick Japans reservtillgångar till 1,3 triljoner amerikanska dollar. Endast Kina har en större skattkista än så. Av dessa 1,3 triljoner USD fanns, den 7 september då de senaste siffrorna släpptes, omkring 135 miljarder dollar placerade i olika utländska banker samt i BIS – Bank of International Settlements. Enligt uppgift kan dessa reservtillgångar enkelt användas till att finansiera fler stödköp av JPY, om en sådan åtgärd skulle anses nödvändig.

De enorma reservtillgångarna innebär, enligt en japansk chefsekonom på Totan Research, att Japan inte kommer behöva sälja av amerikanska statsobligationer om en till intervention skulle behövas. Istället finns tillräckliga medel i dessa reservtillgångar – åtminstone som läget ser ut nu. Skulle situationen fortsatt utvecklas negativt för Japan med en allt svagare JPY, och de höglikvida reserverna skulle ta slut, finns andra sätt att försöka vända på skutan. Förutom likvida tillgångar som snabbt kan omvandlas till kontanta medel och amerikanska obligationer, har Japan också betydande tillgångar i bland annat guld och reserver hos Internationella Valutafonden – IMF.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Förstklassig valutahandel med USD/JPY, EUR/JPY och hundratals andra valutapar. Prova eToro du med!

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Intervention värd 20 miljarder USD – men hur ser det ut med ränta och inflation?

Japansk yen är långt ifrån ensam om att gå trögt mot USD just nu. Såväl euron som GBP, svenska kronan, norska kronan med flera har fått stryka på foten när dollarn rusat i värde under 2022. Många väljer det som en trygg hamn i de oroliga tider som råder, samtidigt som Fed:s kraftiga räntehöjningar gjort placeringar i USD mer fördelaktiga än andra valutor.

Och vad gäller just räntan är det de facto stora skillnader mellan USA och Japan. I Japan, som är ett välkänt lågränteland och som var flera decennier före Sverige med minusränta, ligger styrräntan betydligt lägre än i USA. I dagsläget -0,10%, att jämföra med USA:s 3,00-3,25%. En skillnad som givetvis påverkar växelkursen mellan de bägge valutorna.

Tittar vi på inflationen landade den på 3,0% (årsbasis) för Japans del i augusti, medan USA:s var 8,3% för samma period – en en minskning för andra månaden i rad.

Valutahandel med JPY

För den som vill spekulera i prisutvecklingen för japansk yen finns USD/JPY samt flera andra valutapar med JPY att handla hos bland andra Skilling och eToro samt en mängd andra mäklare. Hos Skilling och eToro erbjuds CFD-trading med rörliga, låga spreads och hävstång på 1:30 för stora valutapar.

Med den stora skillanden i ränta är JPY framförallt en populär valuta för carry trading, där man lånar tillgångar i yen till en låg ränta för att köpa tillgångar i en annan valuta – exempelvis USD – med en högre ränta. Är du obekant med carry trading men vill veta mer hittar du en bra introduktion i vår guide . Oavsett vilken strategi du väljer att handla med är det emellertid viktigt att hålla dig ajour med marknaden och följa utvecklingen för JPY och inte ta onödiga risker.

För att komma igång med valutahandel redan nu rekommenderar vi att du börjar med ett riskfritt demokonto hos eToro – där du kan inspireras av andra traders, kopiera andras strategier och lära dig av framgångsrika traders från hela världen. Bli kund hos eToro här.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.