Ungersk forint: HUF i realtid!

Ungersk forint (som förkortas HUF) är den officiella valutan i Ungern sedan 1946 och ett karakteristiskt namn hämtat direkt från den italienska staden Florens. Ungerns monetära historia är både intressant och brokig. Här listas bakgrund och intressanta fakta om den ungerska forinten, hur du gör för att handla den samt vilka faktorer som påverkar valutan. Dessutom uppdaterade livekurser för HUF mot EUR och USD.
EUR/HUF
USD/HUF
Innehåll: En översikt
Bakgrund och historik
Den ungerska forinten – eller Magyar forint som den heter lokalt – infördes som inledningsvis nämndes alltså som officiell valuta i Ungern år 1946. Den ersatte då den tidigare Pengő, vilken var valuta mellan 1921-1946 och som i sin tur ersatte den ungerska kronan. Landet har med andra ord haft ett antal olika monetära policys och olika valutor, på grund av maktskiften och olika överhögheter. Namnet “forint” är sprunget ur den berömda italienska staden Florens där man redan på 1200-talet präglade guldmynt med namnet Fiorino d’oro. Forint existerande också som valuta i Ungern redan på 1300-talet, men då under namnet florentinus.
Officiell valutakod enligt ISO 4217-systemet är HUF, eftersom den engelska och internationella benämningen på valutan är Hungarian Forint. Pengarna ges ut av den ungerska centralbanken Magyar Nemzeti Bank (MNB) med huvudkontor i Ungerns huvudstad Budapest. Akuela valörer är 500, 1 000, 2 000, 5 000, 10 000 och 20 000 forint i sedlar samt 5, 10, 20, 50, 100 och 200 forint i mynt. Tidigare fanns också mynt i underenheten fillér, men dessa har tagits ur bruk och finns således inte längre i cirkulation.
Ingen planerad övergång till euro
Ungern är än så länge ett av de åtta EU-länder som ännu inte har valt att ansluta sig till den europeiska valutaunionen. Liksom de övriga icke EUR-länderna (undantaget Danmark) har Ungern emellertid förbundit sig att genomföra en övergång i sinom tid, men någon plan eller något konkret måldatum för när det kommer att ske finns ännu inte. I dagsläget har den ungerska forinten inte heller någon fast växelkurs mot euron, utan är precis som den svenska kronan flytande.
Ekonomi beroende av servicesektorn – men tillverkningsindustrin är på frammarsch
Ungern har under många år kämpat med finansiella svårigheter och har varit starkt beroende av EU-stöd för att kunna driva på den ekonomiska utveckling som har skett under senare år. Servicesektorn står för ungefär 60% av den totala bruttonationalprodukten och är även är den sektor inom vilken flest ungrare är yrkesverksamma. Landet har en del naturresurser så som brunkol och bauxit, men användningen är främst inhemsk och har dessutom varit på nedgång de senare åren. Bland de främsta exportvarorna hittar vi istället framförallt maskiner, olika typer av livsmedel och jordbruksprodukter (landet har mycket bördig jord och är framgångsrikt inom odling). Till Ungerns främsta exportpartners räknas Slovakien, Rumänien, Ryssland, Italien, Österrike och Kina.
Sett till utländska investerare och dess betydelse för den ungerska ekonomin har intresset under många år varit relativt svalt. Politiska oroligheter och utbredd korruption har gjort utländska aktörer aktsamma, men man har sett en uppgång och ett ökat intresse på senare tid. Framförallt är det flera internationella storbolag som tagit steget och etablerat faciliteter för bland annat industriell verksamhet och tillverkning i landet.
Landet har under senare år haft en genomsnittlig BNP-tillväxt på nästan 5%, en inflation på närmare 3,5% och den totala statskulden motsvarade i fjol drygt 70% av BNP.
Så handlar du HUF
Ungersk forint är inte en av de åtta mest populära valutorna att handla, men likväl ganska vanligt förekommande hos många mäklare. Åtminstone de större och mer etablerade. Ska du handla med HUF är valet av en bra mäklare a och o, och något du bör lägga en del krut på innan du sedermera kör igång. Att ha en vettig valutamäklare är förstås inte enbart viktigt vid trading med HUF utan med alla valutor. Plattformen och mäklaren du väljer att trada hos kan i lång avseenden vara avgörande för huruvida du faktiskt lyckas med din handel eller inte.
En av de främsta och mest populära mäklarna för handel med valutor – så även HUF – är skandinaviskgrundade Skilling. Plattformen erbjuder förstklassig valutahandel med de mest likvida och handlade HUF-paren – EUR/HUF och USD/HUF. Spreadsen är alltid låga, du kommer igång rekordsnabbt genom att registrera dig med BankID (än så länge en unik inloggningsmetod bland onlinemäklare) och kan välja att handla via Skillings egna plattform, Skilling cTrader eller Skilling MetaTrader 4. Givetvis genom både dator och mobil, webb och desktop.

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Spekulera i HUF hos Skilling – en av marknadens främsta och mest moderna valutamäklare. Kom igång på under 1 minut med BankID!
Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.
Håll dig uppdaterad kring faktorer som påverkar
Viss omvärldsbevakning är viktigt vid all valutahandel – såväl kring ekonomiska faktorer som geopolitiska, samt inhemska som utrikes. Handel med HUF är således inget undantag. Vill du börja trada med HUF är det viktigt att du håller dig ajour med kanske framförallt det politiska och ekonomiska läget i Ungern, samt hur valutan utvecklar sig i förhållande till EUR och USD. Liksom för många andra mindre likvida par får man ofta räkna med en högre spread när man handlar med HUF, men hos toppmäklare som till exempel Skilling och IG kan man i regel hitta riktigt konkurrenskraftiga tradingavgifter även för mindre valutor.
Utforska utbudet på Valutahandel
Vill du veta mer om fler valutor? Eller lära dig hur man egentligen gör för att komma igång med valutahandel på endast några minuter? Här på Valutahandel.se finns mängder av bra tips och informativa artiklar att botanisera bland, för såväl nybörjare inom valutahandel som mer erfarna tradingproffs.