fbpx

Frida från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Easy Markets för 7 minuter sedan.

» Prova Easy Markets du med.
73% av alla privata kunder förlorar pengar när de handlar CFDer med denna leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Priset på Brentolja har under de senaste dagarna svängt friskt både upp och ned när traders å ena sidan väger in den positiva effekt som Kinas återöppning kommer ha, å andra sidan den press som fortsatta höjda räntor kan få. Vad kan vi förvänta oss av oljan den närmaste tiden, och hur ska man tänka om man vill trada olja som komplement till valutahandel?

Den senaste veckan har hittills bjudit på en del volatilitet på oljemarknaden, där priset på såväl Brentolja som den amerikanska WTI-oljan har pendlat märkbart både upp och ned. För Brent har utvecklingen gått från drygt 85 USD per fat, till närmare 89 USD, ned till 83 USD och nu återigen upp över 85 USD. WTI har uppvisat en liknande kurva.

Tydligt är att marknaden är splittrad och att flera faktorer vägs in åt både det ena och det andra hållet. Att Kina släppt många restriktioner talar tungt för att priset kommer stiga när efterfrågan ökar, men samtidigt finns en oro för att ytterligare räntehöjningar står för dörren – något som istället kan sätta press på flera råvarumarknader, inte minst oljan.

Uppåt för både Brent och WTI när Kina återupptar

Efter tre år av en strikt noll-Covid-strategi meddelade Kina i början av året att man släpper sin hårdföra linje och åter börjar öppna upp sina gränser. Ett välkommet besked efter en turbulent höst då stora protester ägde rum i landet för att vädra missnöjet över de hårda reglerna.

För oljepriset får Kinas öppning stor betydelse. Landet är världens största importör av råolja, varför de senaste årens totala nedstängning – både inrikes i städer och provinser samt i gränserna mot resten av världen – skapat stora ringar på vattnet på oljemarknaden. Restriktionerna har orsakat en inbromsning i såväl tillverkningsindustrin som transportindustrin och minskat landets oljeimporter kraftigt.

Öppna gränser både till och inom Kina innebär allt från ökad flygtrafik till en uppskalning i industriproduktion, och med det en ökad efterfrågan på olja.

Resandet förväntas nå 70% av nivåerna 2019

I takt med att restriktionerna släppts i Kina har också Covid fått mer spridning. Flera europeiska länder och USA har därför sedan tidiga januari inreserestriktioner på resenärer från Kina. Trots detta bedöms det globala resandet generellt ändå öka, med Kinas öppning som en stor bidragande faktor, och under kommande månader landa på omkring 70% av de rekordnivåer vi såg 2019, innan pandemin bröt ut. Ökat resande innebär mer frekvent flygtrafik, och med det en ökad bränsleförbrukning.

Sammantaget, med allt som följer, bedöms Kinas öppning av många analytiker som en nyckelfaktor till varför det för traders finns skäl att ha en bull-aktig inställning till olja den närmaste tiden.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla olja, andra råvaror, valutor, krypto och aktier med CFD:er hos en svensk toppmäklare. Prova Skilling!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Oro för fler räntehöjningar i USA väger emot

Medan Kinas slopning av sin nollvision för Covid väger tungt för dyrare olja framgent, finns också faktorer som skulle kunna tala för det motsatta. Här är det framförallt en oro för hur Fed kommer att agera kommande månader – om man kommer att genomföra ytterligare höjningar av räntan, eller inte.

Hittills har den hårdföra räntestrategin gett viss verkan på inflationen – vilket talar för en mjukare approach. Samtidigt har den amerikanska ekonomin klarat sig betydligt bättre genom det senaste årets åtstramningar än vad som kanske var väntat, vilket kan få Fed att anse att det finns ytterligare utrymme för fler åtstramningar.

Å andra sidan lättade den amerikanska centralbanken på gasen redan i december, då räntehöjningen blev lägre än tidigare månader. En inbromsning tycks därmed redan ha satts i verket. Nyligen kom också rapporter som visar en avtrappning på den amerikanska jobbmarknaden, vilket också det är ett argument för att börja lätta på räntan.

Viktigt att följa utvecklingen i Kina

Alla faktorer inräknade konstaterar många analytiker att mycket talar för en bulltrend på oljemarknaden kommande tid – och då särskilt Kinas öppning – men att det också finns faktorer som istället kan sätta press på priset. Även här är Kina en nyckelspelare.

Landet har förvisso uppgett att man nu låter nollvisionen för Covid gå i graven – men beroende på hur smittspridningen i landet utvecklar sig efter det bör vi vara beredda på att det beslutet också kan ändras. De slopade restriktionerna gav nästan omedelbart en stor ökning i antal fall av Covid-19. Om den kinesiska staten bedömer att läget spinner utom kontroll kan restriktioner sannolikt komma på tal igen och återinföras snabbt. Något som i sin tur, beroende på omfattning, kan trycka ned oljepriset.

Voltilitet på oljemarknaden – lång trend hos mäklare

Den övervägande trenden hos valuta- och råvarumäklare som Valutahandel kikat på visar fördel långa positioner. I snitt är omkring tre fjärdedelar av alla just nu öppna positioner i Brent köppostioner. Oljan handlas i skrivande stund för 85,62 USD per fat.

Ett liknande läge ses i den amerikanska WTI-oljan, där runt 70% av alla positioner är köppositioner hos Capital.. Priset per fat ligger just nu på 79,24 USD.

Hos Capital kan du trada olje-CFD:er med hävstång 1:10 och en fast spread på 0,03 pips. Vill du komma igång riskfritt och testa plattformen först? Öppna ett demokonto hos Capital här – helt gratis för fiktiv prova på-handel i 30 dagar.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Stort utbud av råvaror och andra premiumtillgångar till låg spread och med grym tradingteknik. Upptäck Capital du med!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.