fbpx

Olof från Ulricehamn

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 20 minuter sedan.

» Prova IG du med.
74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Första kvartalet på år 2020 kommer troligen att gå till historien som en av börsens allra mest skakiga och dramatiska perioder i modern tid. I gott sällskap av kraschen 1929 och den stora finanskrisen 2008, förstås. Världens finansiella marknader har erfarit fritt fall och total kollaps förut, vi befinner oss mitt i det just nu, och det kommer med all säkerhet att hända någon gång i framtiden också. En slags circle of life – på börsvis. Med det sagt, har man ändå kunnat ana ganska rejäla ljusningar den senaste veckan, och de kollosala rasen som fick världen att hålla andan i mitten av mars ser ut att ha klingat av litegrann. Mycket tyder emellertid på att man ska passa sig för att släppa garden helt och hållet, och således inte hoppas alltför mycket på att världsekonomin ska bjuda på en snabb återhämtning. T ex  menar flera insatta experter, däribland nationalekonomen Stefan Fölster och analytikern Peter Malmqvist, i en artikel publicerad på fPlus att den stora krisen redan är här och varnar för att företag med sinande kassor kan sätta igång en skenande kreditkarusell likt den som satte fyr på 1930-talets stora depression. De flaggar bl a också för att regeringens krispaket inte räcker till. Valutahandel är beredda att stämma in på att ytterligare oro på börsen är att vänta innan en stabilisering kan siktas, bl a med detta som bakgrund:

1. Vi har haft en avsevärd uppgång från sista botten
En rejäl dipp som följs av en kraftig uppgång har historiskt sett ofta visat sig vara något tillfälligt, snarare än något som ska tolkas som att krisen är över och att sista botten är nådd. Tillfälliga återhämtningar av större slag inträffade t ex ett flertal gånger under den stora depressionen som följde 1929 års börskrasch. Att den nuvarande uppgången inte skulle följas av ytterligare ett fall, känns lite bra för att vara sant – i synnerhet med tanke på att pandemin är långt ifrån över och de fullständiga och definitiva konsekvenserna av det hela ännu är skrivna i stjärnorna.

2. Eftersläpande effekter
Ett kraftigt börsfall blir inte bara ett minne blott så fort kurserna börjar peka uppåt och världen börjar hämta sig. Ringarna på vattnet kommer vara bestående under en tid, och ge eftersläpande effekter likt de man såg i spåren av den stora finanskrisen år 2008. En fortsatt turbulent råvarumarknad med ett kraftigt sviktande oljepris, mycket omfattande arbetslöshet och hela länder som kommer att gå på knä under en lång tid är några av konsekvenserna – som i sin tur kommer att ge upphov till ytterligare konsekvenser. Här pratar vi en snöbollseffekt som heter duga, och som kommer att rulla på ett tag även när den värsta viruspaniken är över.

3. Folk är rädda för att köpa, fonder tappar miljardbelopp..
Säga vad man vill om fonder, aktier och andra finansiella tillgångar – men i tider då en global megakris råder står de kanske inte allra högst upp på listan över vad folk prioriterar att lägga sina pengar på. Vi ser nya rubriker om varsel var och varannan dag, människor permitteras och hela branscher riskerar att gå omkull. Folk är av förståeliga skäl rädda, och kommer förmodligen hålla hårt i sina pengar tills utvecklingen av situationen börjar gå åt rätt håll. Konsekvenserna av kraftigt minskad börshandel, blir naturligtvis att företagen blöder ännu mer och således även de respektive marknaderna. Ett moment 22 som inte är angenämt för någon, men likväl svårt att få stopp på så länge viruskrisen fortlöper som den gör. Tillhör du trots allt en av dem som vill fortsätta handla även i kristider, kan vi rekommendera plattformen Skilling – som erbjuder både rekordsnabba avslut och riktigt låga spreads!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: För maximal likviditet – prova CFD'er på index eller aktier med Skilling!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


4. Traditionella & moderna blankare är glada..
Blankning är en av de metoder man som trader kan nyttja för att försöka tjäna pengar när börsen går nedåt. Med modern blankning kan du handla med CFD-instrument och försöka förutspå nästa nedgång, medan traditionell blankning bygger på samma princip (kortfattat: sälja aktier du inte äger och köpa tillbaka dem till lägre pris när kursen går nedåt) men är både svårare och dyrare att komma till stånd med. Blankare kan således dra nytta av situationen som råder, men för ekonomin i stort menar många att metoden kan få konsekvenser. Värden riskerar att urholkas och börsens återhämtning riskerar att bli fördröjd då blankare spekulerar i nedgång istället för uppgång, vilket i sin tur kan spä på den redan befintliga oron och nervositeten. Prova Skilling för CFD-blankning med aktier, råvaror & index!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Redo att blanka? Prova Skilling med lägst spread och snabbast avslut!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


5. Nedgångsperioder varar ofta upp till 18 månader
Att en kraftig nedgång av denna magnitud endast skulle vara i någon vecka eller två får anses vara tämligen osannolikt. I synnerhet när vi befinner oss i en situation som ingen kan förutspå slutet på – kommer vändningen snart, eller kommer den visa sig dröja längre än vi trott? Medan Kina tycks ha tagit sig igenom det värsta, befinner sig USA, Italien, Spanien och många fler länder fortfarande i epicentrum av av den här stormen och för andra är det värsta fortfarande i antågande. För en större nedgång som denna med ändringar i konjunkturcykeln, får man istället kallt räkna med att durationen snarare blir uppåt 18 månader.

6. Arbetslösheten sticker snabbare än vi någonsin sett..
Senaste prognosen pekar mot att Sverige går från en arbetslöshet på 7% till 9% under 2020, och att denna siffra med stor sannolikhet kommer att bestå även under 2021 – eventuellt ännu längre. Än värre är det dock i bl a USA – som förra veckan chockades av hela 3 miljoner nyanmälda arbetslösa, och Norge där nu 10,4% är arbetslösa i sviterna av både Corona och priskriget på oljemarknaderna. För två veckor sedan så låg siffran på 2.5% arbetslösa i Norge. Det är framför allt unga och kvinnor som ser de största effekterna, enligt en rapport från Dagbladet i Norge. En skenade arbetslöshet får förstås stora konsekvenser för ekonomin på såväl samhälls- som individnivå. Förmodligen så har vi bara sett början än. Kanske vi når 20% arbetslöshet i Norge innan maj månad och även Sverige kan få rejäla problem med en kraftigt ökad andel arbetslösa. Arbetslösheten i resebranschen och inte minst flygbolag är oroande. Norsk media varnar för en total kollaps om både SAS och Norwegian går i konkurs inom kort. Analytikern Jan Ohlsson menar att en konkurs för SAS inte är många veckor bort just nu, trots att bolaget redan sagt upp 90% av de anställda. Hoppet tycks mest stå till den danska staten som nog kommer vara angelägna att förstatliga SAS om bolaget lämnar in ansökan om konkurs. Samtidigt noteras att många blankningssugna går in och säljer SAS-aktier på CFD som de inte äger. Det är ett sätt att få exponering mot den tråkiga situationen, menar vissa traders.

7. Folk tar ut för att de behöver likviditet & “skyddspengar”
För att återkoppla till punkt nummer 3 – folk är rädda. Att stoppa pengar i madrassen och spara på hög blir väl kanske aldrig så aktuellt som vid massiva varsel då oron för att förlora sin stadigvarande inkomst skjuter i höjden. Att ha en större (eller mindre) mängd kapital uppbundet i aktier, fonder eller andra tillgångar när hela världen svajar och börsen likaså, känns föga lockande för många som istället väljer att likvidera sina innehav och minska risken i sitt sparande. Vidare törs nog många som har en längre sparhorisont ha mer is i magen och låta innehaven stanna där de är, eftersom allt med största sannolikhet kommer att repa sig med tiden. Har man däremot endast ett par år kvar till pension, är det högst osäkert (kanske t o m osannolikt) att det som redan är förlorat hinner kommer tillbaka – och att det som är kvar inte också hinner dras med i fallet.

Att ställa in sig på att tuffa tider väntar är mer realistiskt och kan snarare vara att föredra för att undvika ännu hårdare fall och ett brutalt uppvaknande. Tuffare tider behöver ju dock nödvändigtvis inte betyda stillsamma tider – tvärtom. Det finns gott om möjligheter att använda det som sker på börsen till sin fördel, här tipsar vi om 7 instrument att handla just när börsen går ned.

 


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.