fbpx

Kristian från Djurgården

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 27 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det gångna året har varit något av en berg och dal-bana för flera valutakurser och olika länders ekonomiska situation. Somliga länder har lyckats återhämta sig bättre än väntat – medan andra har nått en helt ny bottennivå för valutakursen. Vill du veta vilka av de svagaste valutorna som du förmodligen inte bör ha hela semesterkassan i just nu? I denna artikel gräver vi i de sju valutor som tappat mest mot kronan under 2021.

Valutahandel har som tradition att i slutet av varje år rapportera om de svagaste respektive starkaste valutorna för det gångna kalenderåret. Och varför bryta ett uppskattat återkommande inslag? Så här en bit in på fjärde kvartalet 2021 är det hög tid att inta helikopterperspektivet och se vilka valutor som kvalar in på jumboplatserna över de med absolut sämst utveckling gentemot vår egen svenska krona.

Trots att världsekonomin på det stora hela varit mer eller mindre upp och ned de senaste två åren, innehåller klenislistan inga direkta superöverraskningar. Större valutor med mäktiga ekonomier i ryggen lyser med sin frånvaro. Som mer eller mindre väntat är det främst mindre valutor samt valutor i utvecklingsländer som var ekonomiskt svaga redan innan pandemin som trängs på plats ett till sju i botten. Återkommande bottenvalutor som turkisk lira och venezuelansk bolívar finns också med.

Venezuelansk bolívar fuerte: Över 90% nedgång

Venezuelas valuta toppar både listan över 2021 års svagaste valutor, precis som de svagaste valutorna 2020. VEF har under flera år klassats som världens sämsta valuta med ett värde på nära noll till följd av astronomiskt hög inflation. Vid tillfällen har den legat uppe på närmare 1 000 000%.

Efter flera försök med devalvering av valutan är inflationsnivån nu “nere” på 5500%, där den förväntas ligga kvar under återstoden av 2021. Framgångarna till trots är valutan likväl världens svagaste i år och ner med drygt 90%. Aktuell kurs mot euron är drygt 4,98 VEF på 1 EUR. Kursen mot kronan är 1 SEK er 0,50 VEF. Första oktober i år tillkännagavs ännu en devalvering, då med hela sex nollor. Landets centralbank (BCV) poängterar dock att åtgärden egentligen inte påverkar värdet av VEF, utan snarare syftar till att förenkla pengatransaktioner. Dessvärre så går det inte att tradea VEF hos någon valutamäklare i dagsläget.

Sudanesiskt pund: Drygt 87% ned

Sudan har kämpat med ett till synes bottenlöst ekonomiskt fall allt sedan det ursprungliga landet delades och majoriteten av de viktiga oljekällorna tillföll Sydsudan. En situation som ytterligare förvärrats under 2021, delvis på grund av pandemin. Inflationen är skyhög – i dagsläget uppgår den till 365%. Detta kan jämföras med 2019, då nivån låg på 51%. Landet är sedan uppdelningen av Sudan och Sydsudan beroende av ekonomiskt bistånd från andra länder. Statsskulden uppgår till flera hundra procent per BNP och ingen valutamäklare vill röra Sudanesiska pundet.

För ett år sedan kostade 1 sudanesiskt pund 0,16 svenska kronor – idag är kursen nere på 0,020 SEK per SDG. Skillnaden är med andra ord rejäl mot brittiska pundet, som är en mycket säkrare valuta att handla. Prova själv GBP trading genom Capital idag!

Libysk dinar: 68% nedgång

En libysk dinar kostade för ett år sedan 6,38 svenska kronor. Idag är kursen nere på endast 1,89 SEK per 1 LYD – vilket ger en total nedgång på närmare 70%. Utvecklingen är densamma mot euron. Landet har rika tillgångar på såväl olja som gas, vilka är de dominerade inkomstkällorna – men både produktion och export har blivit kraftigt lidande till följd av de senaste årens krig och konflikter. Viktiga samhällsfunktioner har slagits ut, fattigdomen är utbredd och den ekonomiska utvecklingen svag. Det finns dessvärre inga valutamäklare som erbjuder trading med den libyska dinaren i dagsläget.

Glaciär i södra Argentina

Argentisk peso: Minus 21,8%

Argentinsk peso har tappat nästan 22% mot den svenska kronan hittills under 2021 – och drygt 70% av sitt värde mot den amerikanska dollar på bara två år. Främsta anledningen? Som för så många andra ekonomiskt krisande länder är inflationen på tok för hög. Konsumentprisindex har under 2021 stigit med drygt 50% samtidigt som tillväxten varit negativ. Landet krisade ekonomiskt redan innan pandemin slog till, men situationen har förvärrats ytterligare under såväl 2020 som 2021 – mycket till följd av avstannad export och en uttömd statskassa.

För ett år sedan kostade en ARS 0,11 SEK. Idag är priset endast 0,086. Medan Argentina är utmärkt för semester och väldigt prisvärt just nu, så är det inte en valuta som går att utföra trading med.

Etiopisk birr: -21,7%

Ännu ett afrikanskt land vars valuta tappat markant i värde de senaste 12 månaderna. Etiopiens birr har minskat med drygt 21% mot den svenska kronan jämfört med för 1 år sedan. En ETB kostar idag 0,18 SEK. Vid samma tidpunkt i fjol låg kursen på 0,23 SEK för 1 ETB. Liksom flera andra länder i regionen tampas Etipien med krig och konflikter – här framförallt i Tigray, där situationen förvärrats drastiskt under 2021. Detta i kombination med pandemin har slagit hårt mot landets ekonomi – som före COVID-19 och kriget faktiskt var en av de största tillväxtekonomierna i Afrika. Under 2021 har tillväxten rasat till knappt 2%, från att ha legat på drygt 6% under 2020. Det största tappet på över två decennier. Ifall en amerikansk handelsblockad sker för Etiopien, vilket Reuters varnar för, så kan valutan troligen bli avsevärt svagare. Dessvärre så är den Etiopiska birren otillgänglig för tradingsugna, då volymen är för låg och intresset väldigt svalt bland investerare.

Turkisk lira: Ned med nästan 20%

Precis som bolívaren hade den turkiska liran en bottenplacering även på fjolårets lista. Utvecklingen för 2021 har inte sett mycket bättre ut – totalt sett är valutan ned omkring 20% mot euron och svenska kronan hittills sedan årsskiftet. Landet har länge brottats med skenande inflation och ett labilt politiskt styre med många konflikter. Årets värdetapp kan härledas till ett flertal olika anledningar – däribland president Erdogans senaste utspel om att kasta ut ett gäng utländska ambassadörer samt en chocksänkning av reporäntan med hela 2,00% till en aktuell nivå om 16,00%. Ett ränteläge som däremot gör TRY attraktiv för carry trading.

Till skillnad från de andra valutorna på listan finns TRY att handla hos många mäklare. Vår favorit är onekligen Skilling (recension), som har valutakryss med EUR, JPY och USD för att nämna några. Deras gränssnitt är väldigt användarvänligt, tydligt och smidigt att använda. Graferna har otroligt många verktyg och inställningsmöjligheter. Prova själv ett gratis demokonto hos Skilling idag.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en ledande, skandinavisk valutamäklare med BankID och svensk support. Testa Skilling, du också!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Afghani: Ned 13,6% mot SEK

Afghanistans valuta afghani har tappat nästan 14% i värde mot svenska kronan jämfört med ett år sedan. En föga förvånande utveckling givet händelserna med regeringens fall och talibanernas maktövertagande. Såväl invånare som eventuella investerare ¨flyr landet och utvecklingen framgent bedöms som extremt osäker. Landet har lovats fortsatt stöd från andra nationer, men huruvida det tillåts komma fram är en helt annan sak.

I dagsläget kostar 0,095 SEK – att jämföra med 0,12 kronor för ett år sedan.

Går det att handla med dessa valutor?

Majoriteten av ovanstående valutor finns inte ens som instrument hos de största och mest välsorterade mäklarna. Undantaget är TRY, vilken länge varit en populär valuta för carry trading på grund av landets höga ränta. Frånvaron i mäklarnas utbud tolkas bäst som ett tydligt tecken på att betydligt bättre alternativ finns.

Gott om spännande valutapar hittar du bland annat hos marknadsledande aktörer som Skilling och CMC Markets. Bli kund hos Skilling här – eller testa CMC Markets med ett demokonto.


Betyg: 9/10
Minsta insättning: Obegränsat
Beskrivning: Proffsig sajt för att handla valuta, aktier, index och aktiekorgar som CFD'er. Prova CMC Markets nu!

Riskvarning: 73% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos denna valutamäklare.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.