fbpx

Henrik från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 23 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Somliga länder är krångligare att vistas i än andra när det kommer till att handskas med den lokala valutan. Valutahandel listar de 6 mest förvirrande valutorna i världen, för vilka bland annat hög inflation och extrema växlingskurser gör det allt annat än smidigt för besökare utifrån.

Att vänja sig vid en annan valuta och hålla koll på hur prisnivåer ligger i förhållande till hemma är en naturlig del av att resa utomlands. Många gånger tar det någon dag eller två att acklimatisera sig till en annan valuta och en annan prisbild, men oftast går det relativt smidigt. Undantaget är länder där inflationen ligger på en extrem nivå, där tillgången på utländsk valuta är knaper eller där den lokala valutan är så stark att man får tänka till både en och tre gånger. Här sticker särskilt några länder ut. Nedan radar vi upp topp 6 med de mest förvirrande valutorna i världen.

Uzbekistansk som

I det centralasiatiska och kustlösa landet Uzbekistan gör sig det forna sovjetstyret fortfarande påmint i den statliga ekonomin. Sedan utträdet ur Sovjetunionen år 1991 har flera auktoritära regimer avlöst varandra vid makten och satt en fortsatt dyster prägel på landet i stort, såväl som i ekonomin.

Landets officiella valuta – uzbekistansk som (ibland även stavat sum eller soum) – har en växelkurs på 0,00092 mot den svenska kronan, och 0,000092 amerikanska dollar. Inflationen har länge legat på en hög nivå, vilket i sin tur lett till efterfrågan på USD skjutit i taket samtidigt som tillgången på utländsk valuta överlag har blivit mycket låg. Kontanter är fortfarande det överlägset mest använda betalmedlet, men för att inte bli totalt snuvade på växelkursen vänder sig många turister och andra besökare till den svarta marknaden. Generellt får man mer än det dubbla värdet i uzbekistansk som om man växlar där, jämfört med via en bank eller ett vanligt växlingskontor – alternativt vid uttag i bankomater.

Förutom krånglet med själva växlingen innebär ett besök i Uzbekistan också stora mängder kontanter på fickan. Kort accepteras inte överallt, och på grund av den höga inflationen har det mesta en prislapp med många nollor.

Vietnamesisk dong

Tar du med dig en stor plånbok till Uzbekistan får du ta med dig en om möjligt ännu större till Vietnam. Även här är nollorna många och priser på allt från mat till nöjen till synes höga – för en riktigt bra trerätters middag får du betala ett par hundra tusen dong eller kanske upp till en halv miljon, beroende på var du går. Svindlande dyrt kan tyckas, men eftersom valutans värde är så pass lågt är det i själva verket inte alls speciellt mycket.

Växelkursen för vietnamesisk dong står idag i 0,00043 mot den svenska kronan och 0,000043 mot den amerikanska dollarn. Växlar du in 430 USD, eller 4300 SEK, får du alltså drygt 1 miljon dong. Det blir en hel del nollor att hålla reda på, och eftersom Vietnam liksom Uzbekistan och många andra asiatiska länder framförallt använder kontanter, får man räkna med att det blir stora sedelbuntar i semesterkassan.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Säker, enkel och smidig valutahandel på svenska och med marknadens bästa villkor. Testa Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Zimbabwisk dollar

Den svenska inflationen må vara högre än på flera decennier – men jämfört med läget i Zimbabwe ligger vi definitivt i lä.

I våras steg inflationen i landet till smått otroliga 132%, och passerade då 100%-strecket för första gången på 10 månader. Hisnande högt förstås, men likaväl faktiskt en bra bit lägre än vad man legat på tidigare genom åren. Bara så sent som 2020 skenade inflationen till hela 800% efter att den zimbabwiska dollarn återinfördes som officiell valuta igen 2019. Tio år tidigare hade den skrotats just på grund av extrem hyperinflation.

För den zimbabwiska dollarn har hyperinflationen tidigare haft en extremt försvagande effekt. Medan du handlar med miljoner i flera av de andra länderna på listan, var det nyligen i Zimbabwe istället triljoner. ZWD har vid ett par tillfällen revalverats och har idag en kurs på 0,0027 mot USD, och 0,027 mot SEK.

Kuwaitisk dinar

Kuwaitisk dinar sticker ut på listan som i övrigt består av väldigt svaga valutor. KWD är istället världens starkaste valuta, vilket kan vara nog så förvirrande även det. Inte minst för amerikaner eller européer vana vid USD och EUR. Som ett av världens oljerikaste länder har Kuwait en officiell valuta som är starkare än både den amerikanska dollarn och euron.

Det förvirrande här ligger alltså i att man istället för att känna sig som den rika krösus man gör när man växlar in eller tar ut pengar i länder med lågt värderade valutor, snarare upplever det tvärtom. Här gäller det alltså att tänka åt andra hållet för att inte gå i fällan om att tro att allt är billigt. I skrivande stund är 1 KWD värd 3,26 USD, eller 32,82 svenska kronor.

Venezuelansk bolivar

Den venezuelanska bolivaren toppar återkommande listor över världens svagaste valutor och är liksom Uzbekistans som och Vietnams dong en förvirrande valuta på grund av dess mycket låga värde.

Det latinamerikanska landet har länge dragits med extrem hyperinflation och en mycket ansträngd ekonomi, lågt intresse från utländska investerare och massiva prisökningar. Som turist i Venezuela får du räkna med att cash is king och att en medhavd växelkassa i bolivar eller uttag på plats är nödvändigt. Det extremt låga penningvärdet innebär dock att du kan behöva en ryggsäck snarare än en vanlig plånbok för att få plats med kontanter för vanligt dagligt leverne.

För en enda svensk krona får du med dagens kurs hela 58 495,99 venezuelanska bolivar. För USD är kursen 588 206,21.

Iransk rial

Slutligen kvalar också iransk rial in på listan över världens mest förvirrande valutor. Även här är inflationen hög och värdet på valutan lågt. Dagens kurs står i 0,000023 USD för 1 IRR, samt 0,00023 SEK för 1 IRR.

Förutom det låga värdet på valutan, vilket innebär stora mängder kontanter på resan, försvårar också det faktum att inga uttagsautomater accepterar utländska kort eller samarbetar med utländska banker. Ett svenskt VISA eller Mastercard fungerar alltså inte i Iran, vilket innebär att du måste växla in reskassan innan du ankommer till Iran. Med tanke på att endast 1000 SEK ger över 4,3 miljoner IRR blir det en hel del kontanter att bära med sig.

För att addera ytterligare till förvirringen har Iran också två olika sätt att räkna eller värdera sin valuta – dels det vanliga för IRR, dels toman – där toman adderar fler nollor till rialen. En toman motsvarar 10 rial.

Valutorna sällsynta hos mäklare

De 6 mest förvirrande valutorna är alltså uzbekistansk som, vietnamesisk dong, zimbabwisk dollar, kuwaitisk dinar, venezuelansk bolivar och iransk rial. Givet det låga värdet alla utom den kuwaitiska dinaren har är de inte särskilt attraktiva inom valutahandel, och kan således vara svåra att hitta hos även de mest välsorterade onlinemäklarna.

Vill du handla valutor men med enklare tillgångar än de ovan? Öppna ett handelskonto hos Skilling – en EU-reglerad mäklare med svensk inriktning och ett generöst utbud av både valutor, krypto, råvaror, aktier och ETF:er.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.