fbpx

Petter från Båstad

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 44 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Vanlig aktiehandel har nog nästan alla provat som någon gång tradat online. Att köpa en aktie är bland det vanligaste finansiella investeringarna, men “blankning” är ett mindre känt begrepp, trots att det tillåter alla att tjäna pengar vid aktienedgång. Ja, du läste rätt. Gå med vinst och tjäna på att börsen går ner.

Att blanka en aktie, dvs sälja något som du inte äger, kan numera även göras med belåning. Att använda belåning eller hävstång som det också kallas är lite som att få hjälp av anabola steroider, men utan biverkningarna. Det viktigaste är bara att inte överanvända hävstången för då kan risken ökas avsevärt.

Därför fokuserar denna artikel på ämnet aktieblankning, vad du ska tänka på som nybörjare inom blankning samt möjligheterna som finns. Låt oss först göra en djupdykning i begreppet så att även Du som är helt ny på marknaden får full förståelse för vad blankning är för något. Sedan går vi vidare med att berätta hur du kan blanka med belåning.

Vad är blankning?

Med CFD'er så kan du spekulera i en tillgångs framtida prisrörelser. Det innebär att du aldrig köper en aktie eller valuta, utan får din vinst om du spekulerar korrekt. När du blankar så säljer du något som du inte äger. Det är ett finansiellt instrument som numera låter dig sälja utan ägandeskap, och det handlar oftast om aktier – därav ämnet för denna artikel. Men givetvis så kan du även blanka Bitcoin, Ethereum eller råvaror som olja.

Målet är att tjäna pengar även fast priset på en aktie sjunker. I vanliga fall köper du eller investerar i aktier för att du tror att priset kommer stiga i värde. Men med blankning så är det raka motsatsen som gäller. Du säljer alltså en aktie för att du tror att priset kommer sjunka. Då intar du en blankningsposition.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Vid traditionell eller gammeldags blankning så säljs aktier med förhoppningen om att kunna köpa tillbaks den vid ett senare tillfälle för ett lägre pris. Det innebär att du “lånar” en aktie, och den belåningen kommer med vissa krav på ränta eller avkastning. Vid traditionell blankning så behöver du lämna tillbaka den lånade aktien vid något tillfälle. Om priset vid det laget har sjunkit till en nivå som, med alla avgifter inkluderade, är lägre än tillfället då du sålde aktien – ja då har du gjort en vinst, vilket bankerna aldrig diskuterar för de har alltid målat upp en positiv framtidssyn och vägrar se riskerna.

Med CFD'er så är det enklare att inta en position – du kan blanka allt som har priser satta hos en aktiemäklare och behöver således inte vänta på att hitta någon som vill låna ut aktierna. Samtidigt så är det möjligt att belåna för att få lite extra “action”. På så vid så blir det både enklare och mer flexibelt att blanka med CFD'er.

Vinsten är som alltid skillnaden mellan priserna för köptillfället och försäljningstillfället. Tänk dock på att du behöver betala courtage, precis som alltid. Det tillkommer även administrativa avgifter och ibland lite annat som står i det finstilta. Därför föreslår vi att du alltid läser igenom regler och villkor innan du börjar agera på någon finansiell marknad.

Belåning för blankning

För att blanka en aktie på ett fördelaktigt sätt så behöver du anlita en seriös och pålitlig mäklare som har belåningsavtal samt ett kreditavtal med en legitimerad källa. För aktieblankning behöver du som kund också uppfylla vissa kriterier. Vissa företag testar dina kunskaper innan du tillåts att blanka aktier, men oftast så är det bara 1-2 grundläggande frågor, så alla kan i princip komma igång rätt enkelt.

Den svenska regeringen förespråkar inte blankning, men det är inte heller olagligt. Finansinspektionen har också listor med stora korta nettopositioner i börsnoterade aktier, så än så länge har det fri gata för dig att tjäna pengar på blankning. För vanliga aktier, oavsett om det är svenska, norska, brittiska eller amerikanska – så kan du belåna upp till 5x pengarna. Exempel: Sätt in 5000 kr och du kan sälja Tesla aktier för 25 000 kr. Belåningen för valuta är 30x pengarna du har på kontot, men för råvaror som guld eller olja så är det 10x belåning som gäller inom EU-reglerna.

Kom dock ihåg att blankning, precis som alla andra finansiella investeringar medför stora risker. Satsa helst inte mer än 1/5 av vad du tänkt från början. Så istället för att maxa belåningen, stoppa in 20% av vad du hade tänkt så har du en bättre möjlighet att lyckas vid stora svängningar i marknaden. För rätt använt så kan belåning och blankning tillsammans vara som aktiehandel på steroider – fast utan biverkningar, förutsatt att du är försiktig med belåningsnivån, går in i aktien på väg ner och har en stopp-loss.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.