fbpx

Christian från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 44 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Spotpriset på silver har sjunkit kraftigt och ligger på drygt -20% hittills i år. Senaste veckan har dock trenden pekat försiktigt uppåt. Frågan är om utvecklingen kommer att fortsätta resterande del av året och nästa, eller om ädelmetallen kan väntas sjunka än mer? Låt oss kika på utsikterna för silvret 2022-23.

Drygt ett år efter den short squeeze av silver som drev upp priset till sin högsta nivå på 8 år, faller nu kursen som en sten. I augusti sjönk priset under den viktiga $20/uns-gränsen och hittills i år är spotpriset ned med över 20%. Sett över de senaste tolv månaderna är det totala tappet nästan 23%.

Som ett ljus i den dystra utvecklingen har kursen emellertid vänt uppåt den senaste veckan och stigit med drygt 4% de gångna sju dagarna. Med ett fortsatt pressat läge i världsekonomin är det dock osäkert om den försiktigt positiva utvecklingen håller i sig, eller om det endast är ett tillfälligt trendbrott.

Varför faller silverpriset så kraftigt?

Bakom raset för silver ligger dels den allt starkare dollarn, och framförallt den minskade globala industriproduktionen som följt av dels pandemin, dels kriget i Ukraina. Till skillnad från guldet som generellt närs och blomstrar av svårare ekonomiska tider med mycket osäkerhet, är silver ingen safe haven-tillgång på det sättet. Råvaran är framförallt en viktig komponent i olika typer av industriell tillverkning, varför priset gynnas av global ekonomisk expansion.

Ett exempel på industriell produktion där silver har kommit att bli en viktig nyckelspelare är framtagningen av teknik för grön energi. Råvaran är bland annat avgörande i tillverkning av solcellspaneler och eldrivna bilar – vilka varit på stor framfart de senaste åren, men där produktionen tappat en del under 2022.

Bakom utvecklingen ligger framförallt kriget i Ukraina, som i sin tur lett till att sanktioner dels stoppat majoriteten av ryska oljaexporter till Europa, dels fått Ryssland att bedriva ett energikrig mot Europa. Det ryska exportöverskottet utnyttjas av Indien och Kina som kraftigt ökat sin import av billigare olja och gas från Ryssland, medan Europa kämpar för att på alternativa sätt lösa den energikris man befinner sig i nu – och som befaras bli ännu värre när vintern kommer.

För silvrets del har den akuta bristen på energi i Europa, och den plötsligt billiga tillgången på ryska fossila bränslen i Indien och Kina, lett till en inbromsning av omställningen till förnybara energikällor. Det långsiktiga arbetet med att övergå till hållbar energiproduktion har delvis satts på vänt för att snabbt och kortsiktigt kunna lösa den kris som råder här och nu.

Monetära åtstramningar sätter press på ädelmetaller

Vid sidan av energikrisen påverkas silvret också av de offensiva monetära åtgärder som amerikanska centralbanken Fed vidtagit i syfte att stävja fortsatt stegring av inflationen. Här har silvret följt i guldets fotspår, vilken också den sjunkit i pris när USA har höjt styrräntan kraftigt och fått USD att stiga rejält i värde mot såväl andra valutor som råvaror. Räntan på både den amerikanska tvååringen och tioåringen (statsobligationer) är nu högre än på länge.

De upprepade och stora räntehöjningarna har så smått börjat ge resultat då inflationen sjönk från 9,1% i juni till 8,5% juli. Än är målet emellertid inte nått och Fed har varit tydliga med att man kommer fortsätta på den inslagna vägen med ytterligare åtstramningar – det vill säga fler höjningar – tills dess att man kan se en tydlig och stabil nedgång i inflationen. USA:s inflationsmål ligger liksom Sveriges på runt 2%.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla silver, andra råvaror, valutor, krypto och aktier med en säker mäklare. Prova Capital!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Dubbelsmäll för silver som både ädelmetall och industriell metall

Den kraftiga nedgången i silver, vilken alltså ligger på -20% i år att jämföra med guldets -5%, kan sammantaget förklaras med att silver får ta smällar från två håll. I egenskap av ädelmetall drabbas den av de höga räntorna i framförallt USA som får USD och amerikanska statsobligationer att bli mer attraktiva – och i egenskap av industriell metall drabbas den av långsammare produktionstakt och minskad efterfrågan från den största köparen Kina. Billig rysk olja och gas för energiförsörjning trumfar just nu silver för framställning av hållbara källor och lösningar.

Utsikter för silver 2022-23 – hur ser prognosen ut?

Spotpriset för silver är i dagsläget nere på ungefär samma nivå som före pandemin bröt ut i början av 2020. Första sommaren med covid-19, i augusti månad, steg priset till över 26 USD per uns och har sedan legat och pendlat på en ganska hög nivå fram till våras då den kraftiga nedgång vi nu ser började synas.

Framöver finns faktorer som talar för såväl fortsatt nedgång i silverpriset, som en vändning. Fortsatta räntehöjningar från såväl Fed som brittisk Bank of England och EU:S ECB kan sätta ytterligare press på kursen, liksom som den fortsatta energikris som råder i Europa. Samtidigt avslöjade Kina överraskande nog att man kommer sänka landets styrränta för att försöka boosta landets försvagade ekonomi och därmed ge ny fart åt industriproduktionen. Eftersom landet är världens största tillverkare av såväl elbilar som solcellspaneler, i vilka silver är en nyckelkomponent, skulle det kunna innebära en ökad efterfrågan på silver – och ett stigande pris som följd.

Vidare kan också den minskade produktionen i bland annat sydamerikanska silvergruvor, till följd av höga energipriser och minskad efterfrågan, möjligen driva på priset uppåt. Enligt många råvaruanalytiker ser utsikterna för resterande del av året och början av 2023 åtminstone bättre ut än första halvan av 2022, om än ej solkart positiva.

Handla silver hos Skilling, Capital eller AvaTrade

Vill du spekulera i priset på silver som ett komplement till valutahandel och övrig trading erbjuder både Skilling, Capital och AvaTrade silverhandel med CFD:er, till snäv spread och med bra villkor.

Bli kund hos Skilling här – eller öppna ett konto hos Capital alternativt AvaTrade här.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: EU-reglerad mäklare med grymma villkor, bra utbud och riktigt snäva spreads. Testa AvaTrade du med.

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.