fbpx

Kennet från Malmö

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 9 minuter sedan.

» Prova IG du med.
74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Inflationen i EU landade i juli månad på hela 9,8% och blev därmed den högsta som någonsin uppmätts i regionen. Beskedet kastade en ny dyster skugga över europeisk ekonomi, men fick desto bättre effekt på kryptovalutan Bitcoin – vilken under torsdagen tillfälligt stärktes och passerade 23 500 USD.

Den räntehöjning på 0,50% som ECB genomförde strax innan sista veckan i juli hann inte få någon vidare effekt på inflationen i området för den månaden. Färska siffror från den europeiska centralbanken, vilken haft det hett om öronen sista tiden för att man inte vidtagit åtgärder tidigare, visar att den genomsnittliga inflationen i Eurozonen landade på 9,8% i juli. Det är den högsta nivån någonsin i valutaunionens historia, och ett nederlag för storbanken. Allra värst ser det ut i baltländerna, där inflationen (på årsbasis) i Estland under juli blev 23,2%, Lettland 21,3% och Litauen 20,9%. På andra sidan skalan, med lägst inflation i området, hittar vi Frankrike och Malta med 6,8% samt Finland med 8,0%.

Som reaktion på ECB:s besked om juli månads rekordhöga inflation sågs en positiv kursutveckling för Bitcoin – vilken under gårdagen bröt den senaste veckans negativa trend och så sakteliga stigit i pris.

Bitcoin över 23 500 USD

Utvecklingen för Bitcoin har varit allt annat än munter det senaste halvåret. Sett över de senaste sex månaderna har kryptovalutan rasat från drygt 39 000 USD, till strax över 23 500 USD igår. Tittar man på den senaste månaden kan dock ett trendbrott ses – kursen har sakta men relativt säkert vänt uppåt igen. I mitten av juli kostade en BTC 22 440 USD.

Som den volatila tillgång Bitcoin är, är vägen framåt emellertid aldrig spikrak. Medan utvecklingen totalt sett varit bra senaste månaden, har den senaste veckan däremot varit tyngre. En graf över de senaste fem dagarna visar ett ganska rejält prisfall där valutan handlades för strax över 24 500 USD i söndags den 14 augusti, jämfört med dryga 1000 USD lägre som den går för idag.

Bakom den svajiga utvecklingen det senaste halvåret ligger framförallt en generell oro på världsmarknaden, vilket får många att prioritera trygghet framför tillväxt vid val av tillgångar att placera pengar i.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla krypto, valutor, aktier och råvaror med CFD:er till låg spread. Prova eToro!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Varför stiger Bitcoin som reaktion på högre inflation i Euro-området?

Bitcoin och kryptovalutor generellt anses till viss del kunna fungera som inflationsskyddande tillgångar. Oreglerade och decentraliserade tillgångar som dessa står utanför politisk kontroll och påverkas därför inte av åtgärder och händelser som vanliga fiatvalutor annars är känsliga för. Däribland räntejusteringar, som är en av de faktorer som bär störst inverkan på hur en valuta utvecklas. I tider av oro, då den egna valutan – i det här fallet euro – försvagas av inflationen, ökar ofta intresset för alternativa tillgångar som inte direkt påverkas av inflationen.

Samtidigt är det viktigt att känna till, att trots att någon direkt korrelation mellan stigande inflation och sjunkande värde på Bitcoin inte finns, kan priset likväl påverkas negativt. Det är inte säkert att värdet stiger bara för att inflationstrenden i världen pekar uppåt. Det är inte minst något vi sett tydligt under 2022. Priset kan sjunka då stigande inflation också är sammanlänkat med oroliga ekonomiska tider, vilket i sin tur ofta får människor att söka mer trygghet i sina investeringar. Osäkra högrisktillgångar som kryptotillgångar får ofta ge vika för så kallade safe haven-tillgångar som guld och placeringar i USD.

Vad kan vi förvänta oss av Bitcoin närmaste tiden?

Data från flertalet analyssajter visar att Bitcoin under natten mot måndagen tycks ha säkrat en ny stödnivå på jämna 23 000 USD. Samtidigt som kursen fortsatte att svagt vandra uppåt under gårdagen, har både BTC och ETH under ett tag visat sig ha svårt att bryta igenom långsiktiga motståndsnivåer. Tjurarna på marknaden är till synes än så länge avvaktande och några större optimistiska tendenser kan inte ses. Natten mot fredagen sjönk priset återigen en bra bit under 23 000 USD.

Trots ett fortsatt ansträngt ekonomiskt läge med stigande inflation i såväl EU som USA och Storbritannien, bland andra, ser det än så länge alltså labilt ut för BTC också.

För den som vill spekulera i prisutvecklingen på BTC finns framåt två alternativ; korta eller långa positioner (förslagsvis med CFD:er), vilka finns att handla hos flertalet mäklare på nätet. Såväl renodlade kryptomäklare som valutamäklare med utbud av såväl valutor som krypto, aktier, index och råvaror. Bland de bästa alternativen för kryptohandel finns bland andra eToro – hos vilka du dessutom kan trada krypto helt utan hävstång – samt skandinaviska Skilling och Stormgain.

För mer tips om bra handelsplattformar – se gärna vår topplista över de bästa kryptomäklarna.

Betyg: 5.57/10
Minsta insättning: 425 kr
Beskrivning: Marknadens största utbud av kryptovalutor för trading, lån, växling och staking. Testa Stormgain nu!

Riskvarning: Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.