fbpx

Henrik från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 45 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

En väl utformad tradingstrategi är på många sätt avgörande för dina chanser att lyckas med valutahandel eller annan finansiell trading. Men hur skapar man en strategi och vad bör den innehålla? Valutahandel ger dig tips på hur du bygger upp en bra handelsplan i sju steg.

Att ha en tradingstrategi handlar i grund och botten om att ha en utstakad plan för sin handel. En plan för vilka instrument man ska handla, hur stora risker man är villig att ta, vilken tidsram man vill handla inom, när man ska gå in och ur positioner samt vilka indikatorer man vill använda. Syftet är att skapa en ram kring handeln, en uppsättning regler för sig själv om man så vill, för att lättare behålla fokus och undvika ogenomtänkta impulsbeslut.

Egentligen är det inte särskilt komplicerat, men för den som är ny inom trading och aldrig tidigare satt samman en egen strategi kan det likväl vara svårt att veta hur man ska börja och vad man bör inkludera. Få, men konkreta punkter som gör handeln begriplig och ger en tydlig riktning är en bra intention att hålla sig till.

1. Välj vilka tillgångar och instrument du vill handla med

Finansiell trading bjuder på många valmöjligheter när det kommer till olika slags tillgångar och instrument. För många nybörjare far tankarna mest åt aktier, men även valutor, krypto, råvaror, index och börshandlade fonder finns ju som alternativ. Läs på om de olika tillgångarna och välj vilka du vill börja med. Är du helt grön inom trading kan det vara klokt att inte handla med allt på en gång, utan istället ta dig tiden att verkligen lära känna och förstå hur en eller ett par olika tillgångar fungerar och vilka faktorer de påverkas av – till exempel valutor och kryptovalutor.

2. Lång- eller kortsiktig trading – bestäm dig för en tidsram

Vilken tidsram du vill handla med har betydelse för hur frekvent du behöver bevaka marknaderna såväl som hur sårbar du är för marknadsrörelser och vilken typ av diagram du bör använda.

Med långsiktig trading avses vanligen positioner som hålls öppna i flera veckor eller månader. För detta kan olika typer av strategier användas – till exempel swingtrading. Långsiktig trading gör dig mindre sårbar för mycket volatilitet och plötsliga kursrörelser eftersom positionerna hålls öppna längre. Vecko- och månadsdiagram används och det är bra att vara insatt i fundamentala analyser.

Vid kortsiktig trading öppnas och stängs positioner inom ett betydligt snävare tidsintervall – från några sekunder eller minuter upp till max några dagar. Den här typen av trading gör det möjligt att dra nytta av snabba kursrörelser, men gör dig också mer sårbar för precis detsamma. Kortsiktig trading kräver mer bevakning av marknaderna och man använder minut-, tim- eller dagsdiagram. Här är teknisk analys är mer värdefullt än fundamental.

3. Entry point och exit point

Entry point och exit point bör sättas inför varje trade i syfte att öka dina möjligheter till en bra förtjänst, samt för att kontrollera riskerna. Det handlar alltså om att bestämma när du ska gå in respektive ur en position.

För entry point behöver du definiera vilka kriterier en tillgång ska uppfylla för att du ska gå in i en position, medan exit point bestäms av hur stor förtjänst du vill göra – det vill säga vilket ditt mål är – samt var din smärtgräns för risktagande går. När en trade når upp till ditt satta mål, alternativt att risken når din maxgräns, går du ur positionen. Här kan också verktyg som take profit och stop loss vara till stor hjälp för att garantera att positionen de facto avslutas.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: AvaTrade erbjuder förstklassig trading med ett generöst utbud av tillgångar. Bli kund nu!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


4. Välj tekniska indikatorer

Tekniska indikatorer är ett viktigt hjälpmedel inom finansiell trading och något du bör använda. Är du novis på området behöver du dock inte stånga dig blodig på att lära dig alla på en gång – satsa istället på ett par olika stycken, läs på om dem ordentligt så att du förstår hur de fungerar och implementera dem sedan i din handel.

Till de mest använda tekniska indikatorerna hör bland andra glidande medelvärde, stöd och motstånd, RSI och Bollinger Bands.

5. Riskhantering

All finansiell trading är förenat med ett visst risktagande, och ska så vara. Utan risk finns ingen möjlighet till bra avkastning. Det är emellertid viktigt att du bestämmer en risknivå som passar dig och dina ekonomiska förutsättningar, för att undvika okontrollerade förluster och ett orimligt högt risktagande. Välj sedan instrument och tillgångar som går i linje med din föredragna risknivå – och kom ihåg att alltid använda en stop loss för att minimera risken för stora förluster.

6. Sätt det på pränt

En tradingstrategi tjänar inget syfte om den inte hålls, och bästa sättet att hålla den är att skriva ned den. Dels blir det tydligare om du har din plan och dina egna regler för trading svart på vitt, dels blir det lättare att komma ihåg. Har du din strategi nedskriven kan du enkelt gå tillbaka och påminna dig själv om den röda tråd du satt för din handel. Det hjälper dig att bli mer disciplinerad i din handel och minskar risken för impulsbeslut.

Observera att även om en strategi bör hållas, ska den givetvis revideras om du med tiden märker att något inte fungerar. Du kan också behöva uppdatera din strategi med nya villkor, tillgångar, mål och risknivåer vart eftersom du utvecklas i din handel.

7. Logga din handel

Sist men inte minst är det också mycket bra att föra dagbok över din handel – att logga alla dina trades, vinster och förluster. Detta gör det enkelt att se över din trading och i efterhand utvärdera vad som fungerat och vad som inte gjort det.

Vi hoppas att ovanstående tips kan hjälpa dig att skapa din egen tradingstrategi. Vill du lära dig mer om hur du kommer igång med trading och vad som är bra att tänka på hittar du massor av bra läsning här på Valutahandel – se till exempel , och .


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Blanka aktier, valutor, krypto och andra instrument med CFD:er till låg spread. Prova Skilling!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.