fbpx

Krister från Torekov

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 17 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

När vi nu snart är halvvägs in i det nya året ser det väl egentligen tuffare ut än på mycket länge. Inflationen sticker, krig i Europa, komponentbrist, kryptovalutan LUNA är ner över 99%, Bitcoin tappar över 50%, lite Nato-bråk och som lök på laxen väntar val och sannolikt även en ny Covid-våg.

Varför skulle vi inte få en ny våg av Covid nu när allt ändå ser skit ut. Ifall något kan gå snett kommer det att gå snett. Nä, och ser det stökigt ut fundamentalt så gör det även det på de finansiella marknaderna, i varje fall just nu. Vi går igenom lite olika tillgångsslag i dagens artikel och talar om potentiella utsikter på de finansiella marknaderna 2022.

Räntorna

Räntorna är i grunden boven i dramat i min värld. Högre räntor leder till högre kostnader för finansiering som ökar avkastningskraven på investeringar och eroderar framtida vinster. Så länge som inflationen ökar eller håller sig på en hög nivå kommer sannolikt räntorna stiga alternativt hålla sig uppe. En jämn räntenivå är på sikt inget större problem eftersom saker och ting då hinner anpassa sig hyfsat, problemet består i tvära skiften vilket får folk att snabbt ändra beteende. Det gäller då olika aspekter av saker och ting, man kan ju tänka sig minskad konsumtion för oss vanliga dödliga och för “di rige” (“skånska”, på rikssvenska: de rika) handlar det om hur man investerar och ibland om att skydda sina tillgångar.

Jag följer primärt de amerikanska räntorna och här kan vi se en ramstark trend för 10 åringen. Helt ärligt – ja, det borde komma rekyler, men tekniskt sett bör den kunna nå 4 % innan det är dags för en topp av dignitet. När det gäller 2-åringen så har jag blivit klok på – efter att ha följt amerikanska IT-aktier – att det mönster som utvecklingen uppvisar förmodligen har mer att ge på uppsidan.

Min slutsats blir därför att inflationen kommer fortsätta att överraska på uppsidan och räntorna fortsätta uppåt ytterligare en tid – kanske för resten av året.

Fastigheter

Det finns olika typer av fastigheter, kommersiella och privata. När det gäller Fastighetsmarknaden har den överraskat med sin styrka förr. Men allt annat lika kan det omöjligt vara så att högre räntor ger annat resultat än sjunkande priser. Det beror å andra sidan i sin tur på vad konsumenter är villiga att dra in på istället, kanske klarar man av att hantera boendekostnader genom att dra in på annat. Att tänka sig att det är dags för en avkylning är helt logiskt bara genom att se hur bostadspriserna har stigit de senaste åren, men det har man kunnat hävda länge nu.

Vi får se hur boräntorna utvecklats, de har stigit som det är redan nu men kanske inte tillräckligt mycket, tillräckligt länge för att de ska snärja likviditeten hos gemene man så långt. Och så länge en köpare kan sälja en bostad och få bra betalt så finns det i många fall pengar att stoppa in i ett nytt husprojekt. Samtidigt, det är inte svårt att måla svart på väggen. Den enkla kalkylen 3 000 000 kronor i lån och en procent högre räntor ger ju brutto 2 500 kr mindre i månaden. Frågan är var gränsen går? Och faktum är – tittar man på genomsnittliga räntor för 3 månaders räntor hos Nordea har det faktiskt inte hänt ett smack senaste året, utan det är på de längre löptiderna räntorna stigit avsevärt (https://www.nordea.se/privat/produkter/bolan/bolanerantor.html#tab=Snittrantor-for-bolan).

När det gäller kommersiella fastigheter finns det ett kassaflöde med i bilden vilket bör göra räntornas påverkan större än på privata fastigheter. Det handlar då återigen om diskontering av framtida kassaflöden och värderas de lägre ska priset på fastigheten allt annat lika ner.

Min slutsats är att får vi högre korträntor kommer detta helt klart att påverka bostadspriserna, men förändringen måste vara betydligt större än vad den varit de sista två åren. De längre räntorna är inte lika relevanta eftersom den som bundit har bundit och inte kommer att påverkas av att räntan stiger på något de inte är en del av.

Prisutveckling på boende i Sverige kan fås från https://valueguard.se/indexes.

Aktier

Aktiemarknaden har kommit ned – dess rörelser kan dock vara ganska luriga. Studerar man index finns det en problematik/fördel beroende på perspektiv som handlar om att flera olika sektorer representeras. En kan gå bra och en annan dålig vilket kan stöka till bilden. Men tittar man på de mer tekniktunga delarna av marknaden som till exempel S&P 500 eller Nasdaq så har de utvecklats relativt svagt den senaste tiden intill den senaste botten den 12 maj och frågan är nu om marknaden klarar av att försvara den och börja bygga på något mer positivt än vad som varit hittills i år. Gör det inte det utan fortsätter ned härifrån finns en risk att framtiden blir en stökig historia. Det är som marknaden har betett sig inte helt osannolikt att vi faktiskt ska hemsöka bottennivåerna från Covid-kraschen. I så fall snackar vi mer eller mindre utplåning av heta sektorer – sektorer som är svaga nu lär vara de som är svagast även sen.

Finns det behov av likviditet hos företag och individer behöver denna likviditet tas någonstans i från och som vi vet har många investerat på världens börser.

Personligen lever hoppet än, men vi ska helst inte mycket under de nivåer vi nu sett som lågpunkt så långt. Mitt huvudscenario är en längre tids konsolidering – ett till två år – medan vissa andra på Valutahandel.se tror på en något kortare nedgång på mellan 6-12 månader.

Bild: Nasdaq100

Oljan

Ett högt pris på olja tar med sig högt pris på bensin och diesel för den delen. I stora delar av världen och Sverige används bensin och diesel som drivmedel för transporter, jordbruk mm. Oljepriset satte en tydlig topp i början på mars. Därifrån befinner sig oljan i ett handelsintervall och det blir eventuellt alldeles för spännande att se vart oljepriset tar väg på sikt. Ett högt oljepris är definitivt inte bra för ekonomin och ett lägre oljepris indikerar antingen att vi har en rejäl lågkonjunktur eller att problemen vi har i världen har löst sig. Det kommer säkert slå fram och tillbaka ett tag innan det löser upp sig – hur var det nu. Oljan skulle till och var helt obsolet, är det verkligen så? Stiger oljepriset beror det endera på en fantastisk högkonjunktur alternativt att problemen inte löser sig eller förvärras.

Bild: Brent

Problemet

Dagens värld är påverkad av Covid-fanatism och krig. Vi människor har en obehaglig förmåga att ställa till det för oss. I det ena fallet någonstans i tron att vi gör gott (vilket vi kanske delvis gjort) i det andra fallet med anfallet mot Ukraina som framstår som ren och skär maktlystnad. Oavsett blir de ekonomiska konsekvenserna kännbara, speciellt som vi kommer från en fas i den globala ekonomiska situationen då frihandel varit doktrin mer eller mindre globalt. Frihandeln har varit en del i den lågräntemiljö vi levt i samtidigt som centralbankerna stimulerat. Just nu ligger dessa mekanismer båda i back-växel. Det är så klart ingen nollsummespel, men mycket av fördelarna vi haft de senaste tre decennierna är helt klart decimerade. Vi får verkligen hoppas att pendeln inte slår hela vägen tillbaka.

Möjligheterna

Människan är aldrig så kreativ  som när vi pressas lagom mycket. Många innovationer kommer från tydliga behov/tävlingssituationer – atombomben för att nämna en…nu handlar mycket om att genom teknologiska framsteg försöka överbrygga de flaskhalsar som finns. Inte minst på energiområdet. Det hade väl varit enastående om de kunde lösa gåtan kring fusionskraften till exempel för att tänka på en teknik som hade kunnat revolutionera vår tillvaro på lång sikt.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla med en Sverige fokuserad online trading sajt. Säkert, snabbt & enkelt. Prova Skilling idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Vill man förresten lära sig mer om Oppenheimer och gänget i Los Alamos finns det just nu en dokumentär på ämnet på P3 Historia. Och kanske, kanske sitter det nu forskare med en revolutionerande och mindre destruktiv idé och jobbar på en lösning kring våra utmaningar.

Problemet med möjligheterna

De möjligheter som finns på innovationsområdet har ett dilemma – de är många av långsiktig karaktär och det hjälper oss inte här och nu.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.