fbpx

Petter från Huddinge

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 18 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Under tisdagen fortsatte bitcoin att tappa i värde och var under en kort stund nere under $30 000 innan priset åter vände upp litegrann. Värderaset kan dels härledas till att investerare flyr riskfyllda tillgångar, men här finns också en koppling till Terra Networks stablecoin.

Valutahandel rapporterar flitigt om prisutvecklingen på kryptomarknaden och har vid flertalet tillfällen de senaste veckorna skrivit om hur bitcoin fortsätter att tappa i pris. Senast igår publicerade vi en nyhet om hur kryptovalutan närmar sig den lägsta nivån på ett år, och idag sjönk värdet ytterligare lite till. För en stund kostade en bitcoin till och med under 30 000 USD, vilket inte hänt på ett bra tag. Det låga priset blev förvisso inte långvarigt utan steg kort efter över $30 000-strecket igen – men vad är det egentligen som påverkar utvecklingen?

Kan den negativa trenden enbart sägas bero på osäkra tider i världsekonomin och att investerare väljer säkrare tillgångar framför högriskinstrument som krypto – eller finns där någon mer orsak bakom? Enligt flera experter har prisraset på Terra Networks stablecoin – vilken är peggad mot USD – också ett finger med i spelet till varför bitcoin sjönk ytterligare under tisdagen.

Terra Networks Luna tappade 60% idag

Att bitcoin tappat över 50% av sitt värde sedan november 2021 kan i stort härledas till att oroliga tider råder, och att högrisktillgångar generellt inte lockar investerare i sådana tider. Inflationen rusar i många länder, centralbanker tar krafttag med aggressiva räntehöjningar, kriget i Ukraina fortsätter och den globala exporhandeln påverkas av att Kina fortsatt vidhåller en nolltolerans-strategi mot Covid-19, med stränga lockdowns i flera av landets stora städer.

När kryptovalutan under tisdagen föll under 30 000 USD menar dock experter att det till mångt och mycket berodde på att Terra Networks kryptovaluta Luna rasade med över 60%. Luna föll i sin tur som ett direkt resultat av att Terra Networks stablecoin Terra USD först tappade sin peg mot dollarn och därefter föll betydligt mer än vad som brukar ske när ett stablecoin tillfälligt tappar sin peg – vilket i sig inte är något helt ovanligt. Men hur kan raset i ett stablecoin, som ju ska vara knutet till värdet av en reell tillgång (i det här fallet den amerikanska dollarn) leda till att bitcoin faller? Låt oss kika närmare på hur sambandet de bägge tillgångarna emellan ser ut.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla precis som eToros bästa kryptoinvesterare. Kör en copy trade – helt kostnadsfritt. Prova eToro idag!

Riskvarning: 68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Algoritmstyrd stablecoin som inte backas av fysiska USD – utan av BTC

Värdet på Terra USD är 1:1 mot USD, vilket alltså innebär att 1 Terra USD alltid ska vara värd 1 vanlig USD. Till skillnad från andra traditionella stablecoins, som USD Coin och USD Tether till exempel, är Terra USD emellertid inte backad av riktiga dollar. Det finns inga reella fysiska tillgångar i USD som säkrar värdet av Terra USD. Valutan är istället vad som kallas en algoritmstyrd stablecoin, för vilken just bitcoin med flera andra alternativa tillgångar används för att backa upp värdet.

I helgen som var gled Terra USD, av okänd anledning, tillfälligt ifrån sin peg mot dollarn – vilket alltså innebär att en enhet av valutan i praktiken inte längre motsvarande 1 USD. Varför det hände vet man inte, men att det då och då händer med stablecoins är dock inget ovanligt. Varken för traditionella mynt som faktiskt har backning av reella tillgångar, eller för sådana här algoritmstyrda tillgångar. Vad som däremot är ovanligt är att algoritmen tappar så pass mycket som den gjorde för Terra USD under lördag-söndag. Att värdet avviker någon hundradels- eller tusendels procent ibland händer då och då, men att det börjar tappa upp mot en procent och till och med förbi är ovanligt.

Många sålde av tillgångar i Terra USD – vilket också fick en direkt inverkan på bitcoin

Att algoritmen för Terra USD svajade så pass mycket som den gjorde fick många investerare att vilja fly fältet och dra öronen åt sig. Många valde att sälja av sina tillgångar av rädsla för att valutan skulle tappa ännu mer i värde.

Eftersom bitcoin är en av de tillgångar som backar algoritmen påverkades även värdet på den. Vidare valde också många med innehav i både Terra USD och bitcoin att sälja BTC för att stödköpa Terra USD och åter få algoritmen i balans med en 1:1 peg mot dollarn. Åtgärdsförsöket lyckades dessvärre inte utan resulterade i att både Luna och BTC sjönk rejält.

Hur kommer Terra Networks stablecoin att påverka bitcoin närmaste tiden?

Terra USD är korrelerad med bitcoin, men sannolikt kommer inte fallet för Terra Networks att ha någon långtgående effekt på bitcoins värde. Istället är det framförallt makroekonomiska faktorer som påverkar, med en generell oro för mer svajiga tider och därmed ett större intresse för mer andra tillgångar än bitcoin och krypto överlag – mer stabila sådana.

Hur ska man tänka vid handel med stablecoins och bitcoin?

Stablecoins som styrs av en algoritm är betydligt mer riskfyllda och väldigt mycket mer innovativa i sin natur än vanliga konventionella stablecoins. Bägge är liksom bitcoin och andra renodlade kryptovalutor att betrakta som högrisktillgångar, men traditionella stabelcoins som backas av reella USD eller andra fysiska tillgångar är generellt säkrare än de som styrs av algoritmer.

Är du intresserad av att handla stablecoins, bitcoin eller andra kryptovalutor är riskmedvetenhet viktigt, liksom insikt i hur instrumenten och marknaden fungerar. Här på Valutahandel finns massor av bra information, tips och råd att hämta om såväl kryptohandel som valutahandel med vanliga fiatvalutor – anpassat för traders och investerare på alla nivåer. Se till exempel vår kategori om bara kryptovalutor, vår topplista över bästa kryptomäklare samt guider om hur du kan blanka kryptovalutor för möjligheten att tjäna pengar även i en nedgång.

För vidare rapportering om bitcoins utveckling och de senaste krypto- och valutanyheterna generellt – fortsätt följa Valutahandel.se.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trada kryptovalutor, stablecoins och valutor med CFD:er till marknadens bästa spread. Prova Skilling!

Riskvarning: 89% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.