Inverterad räntekurva, skyhög inflation och växlande väder!
Vi befinner oss nu mitt i semestertider i vårt avlånga land och samtidigt händer det spännande saker ute i den stora världen och även i lilla Sverige för den delen. Valutahandel noterar att vi har en rad intressant lägen i olika tillgångsslag som kan vara värda att belysa. Kanske är det någon som bemödar sig att lyfta huvudet ur hängmattan och utbrista ett – åfan?
Amerikanska räntor
Den eventuellt största nyheten på de finansiella marknaderna är att den amerikanska räntekurvan nu är inverterad. En tvååring har högre ränta än både 5 och 10 – åringen. Detta innebär strikt tolkat att man tror att ekonomin har sämre fart om 5 respektive 10 år än vad den har nu och att en lågkonjunktur borde vara i antågande. Samtidigt kan det betyda en rad andra saker – man skulle kunna tänka sig att marknaden förväntar sig att räntorna kommer att vara lägre i framtiden för att man fått rätt eller delvis rätt på de anledningar som finns till att inflationen är så hög just nu och kanske då är lägre i framtiden. Ja – det är svårt att säga men det är klart att det inte ser bra ut för ekonomin med störningar i leveranskedjor, högre priser för konsumenter vilket bör leda till lägre konsumtion osv. Vad gäller den framtida ränteutvecklingen i USA så är min tro att räntorna kommer att fortsätta upp ytterligare på alla ovan nämnda tidsramar oavsett deras inbördes förhållande. Sannolikt ingen lågkonjunktur än alltså om man fokuserar på “charts”? Däremot förefaller marknaden just nu vara i en konsolidering som kan fortsätta ytterligare ett antal veckor.
Dollarn
En annan stor grej är att proppen fullständigt gått ur Euron i sin relation till dollarn. Det är inte svårt att se de fundamentala skälen till detta. Europas energiförsörjning är en fråga som bara måste lösas och ECB verkar inte vara sugna på att strama åt alltför hårt. Det är liksom fullständigt och överlägsen fördel till dollarn rent fundamentalt. Det är lite som att Euron kan gå hem och lägga sig för den är helt chanslös…men allt det här är naturligtvis känt av marknaden och är vad som prisats in. Frågan är ju vad det i framtiden okända är och vad som skulle kunna få Euron att vända – för man ska komma ihåg att det är när allt ser som mörkast ut som den bästa möjligheten infinner sig. Jag skrev här på Valutahandel.se om när dollarn vände mot svenska kronan inför den stigning vi nu sett och börjar nu tro att det finns anledning från nu och framåt att inte vara alltför “baissig” i valutapar i relation med dollarn. Jag har helt enkelt fått för mig att dollarns framtid det kommande året inte är så ljus trots allt.
Guld
Inte bara vädret är växlande utan även en annan tillgång som fått stryk är guld prisat i dollar. Dels har guldet varit svagt prisat i flera valutor, men det har också varit extra uppenbart i dollar då dollarn stärkts. Samtidigt – återigen så är det när det ser som mörkast ut. Guldet får i min bok i varje fall fortfarande anses befinna sig i en uppåtgående trend som startade 2015. Det är alltså fortfarande så att nuvarande svaghet kan anses vara en konsolidering i den stora trenden – det är min utgångspunkt för guld trading. Stämmer detta så är uppfattningen att det är köpläge på dessa nivåer i guld prisat i dollar med sikte på nya All time highs inom ramen för den stora trend som startade 2015. Sen kan det tänka sig att det tar sin tid att nå dit och ifall vi når 1.5x dagens pris eller 3x dagens guldpris.
Olja
Ytterligare en tillgång som är i ett intressant eller möjligen prekärt läge är oljan. Toppen i mars var ganska given – nu är frågan om oljan är rökt igen eller om det bara är en konsolidering i en större uppåtgående trend. I skrivande stund har oljan studsat ganska rejält de senaste dagarna. Fundamentalt kan det vara lite svårt att se annat än att oljepriset borde hålla sig på höga nivåer. Inte minst eftersom marknaden så småningom bör börja oroa sig för europeisk energiförsörjning inför vintern. Vi får se – men håller den nu nyligen satta botten får man nog allt ha en bullish syn på oljan tillsvidare – tyvärr. Detta så länge som konjunkturen inte viker ned alltför kraftigt.
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Skandinaver gör det bättre. Prova handla olja med en Skandinavien fokuserad krypto, råvaru- och valutamäklare genom CFD'er idag!
Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.
Vad inflationsproblemet egentligen handlar om är kampen mellan å ena sidan utbudsstörningar och å andra sidan efterfrågan. Så länge som efterfrågan finns där är risken stor att utbudet kommer förbli för lågt och då kommer priserna och inflationstrycket med högsta sannolikhet bestå. Det är helt enkelt endast en lågkonjunktur som skulle ha chans att få ner inflationstrycket så länge som inte utbudsproblemen avtar – dvs fred och att Kina upphör med sin Covid-taktik.
Börsen
När det gäller börsen finns fortfarande chansen att “överraska” positivt, men samtidigt börjar tiden bli knapp och det är i så fall dags att lyfta. Pratar vi de europeiska marknaderna har vi nu relativt tydliga bottennivåer som måste hålla. Fundamentalt ser det som sagt inte särskilt fantastiskt ut – men marknaden kan snabbt börja hoppas på det ena eller andra som skulle kunna få igång det “oväntade” lyftet. Samtidigt – fortsätter vi trenden ned redan nu är det väl i grunden svårt att se att vi inte skulle ha en bra bit kvar att falla. Oavsett – i bilden nedan ser ni ungefär vad i varje fall jag tänker mig att man kan förvänta sig.
Till sist kan vi konstatera att sommarvädret kanske inte riktigt håller måttet så långt i juli – badtemperaturen där jag är håller 8 grader, så det ser ganska mörkt ut även på den fronten. Nä, nu vill vi ha både en en liten “short-squeeze” både avseende börs och väder!
Publicerad:
Författare: Johan Berntorp
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders gi...
Den amerikanska dollarn (USD) har upplevt en märkbar försvagning mot både stora valutor och valutor ...
Riksbanken har kämpat med att få gemene man att tro att inflationen är för låg i Sverige, men är det...