fbpx

Petter från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren FP Markets för 23 minuter sedan.

» Prova FP Markets du med.
75.31 av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos First Prudential Markets Ltd.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Svenska kronan fortsätter att skvalpa nära bottennivåer mot valutor som euro, amerikansk dollar, brittiskt pund och dansk krona. För den som vill skydda sina tillgångar kan utländska valutor möjligen vara en trygg hamn att investera i så länge kronan är så pass svag som den är nu. Valutahandel ger dig de senaste uppdateringarna i kronans kurs mot ett flertal andra valutor och listar potentiella investeringsmöjligheter att ta tillvara på.

I torsdags förra veckan meddelade Riksbanken att styrräntan höjs med 0,25% från och början av juli. Beskedet fick många bolånetagare som oroat sig för en dubbelhöjning att dra en lättnadens suck – men för svenska kronans del hade en höjning på 0,50% varit nödvändig. SEK:s rekordsvaga kurs mot både EUR och USD visar att valutahandlare har lågt eller inget förtroende alls kvar för vår svenska valuta utan väljer andra valutor att placera sina tillgångar i istället.

Direkt efter räntebeskedet föll kronan mot både EUR och USD, och handlades tillfälligt för över 11,82 mot euron och 10,82 mot dollarn. Viss återhämtning har sedan dess skett, men fortfarande råder rejäl instabilitet och förtroendet för kronan fortsätter att svikta. För den som vill skydda sina tillgångar mot fortsatt urholkat värde i SEK skulle utländska valutor just nu kunna vara en trygg hamn att invertera i – men frågan är hur länge den dystra trenden i kronan håller i sig?

Varför är SEK så svag?

Svenska kronans kraftiga försvagning det senaste året kan egentligen sägas vara kulmen på en långtgående nedåtgående trend. Värdet på SEK har sakta men säkert sjunkit gentemot både USD och EUR sedan 2013 och framåt, men det senaste året har takten i nedgången tilltagit. På 1 år har SEK tappat drygt 9,3% mot EUR och nära 5% mot USD. Utvecklingen kan framförallt häröras till två saker; det senaste decenniets svenska penningpolitik, med minusränta som pressat ned kronkursen, samt internationell oro för den svenska fastighetsmarknaden.

Penningpolitikens inverkan är ingen svår nöt att knäcka – extremt låga räntenivåer mellan 2014-2022 gjorde kronan till en ofördelaktig investering för utländska handlare som istället valde andra valutor med möjlighet till bättre avkastning.

Vad gäller fastighetsmarknaden har den internationella oron framförallt blossat upp det senaste året, när inflationen stigit och den krassa verkligheten i den svenska låneekonomin har blottlagts. Utifrån ses Sverige som en liten och räntekänslig ekonomi med mycket hög skuldsättning och en konjunkturkänslig valuta. Högt belånade hushåll skapar oro, liksom de kämpande fastighetsbolagen. För att backa kronan behöver Riksbanken hålla jämna steg med ECB, men givet vårt annorlunda utgångsläge – med högre skuldsättning bland hushållen och en mer utbredd låneekonomi – innebär inte det att det räcker med likvärdiga räntejusteringar som ECB, utan snarare snäppet högre. Samtidigt måste åtstramningarna balanseras så att vi inte sjunker för djupt ned i en lågkonjunktur.

Handla SEK-valutapar med låg spread och unikt riskskydd – prova AvaTrade!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Proffsig valutahandel med SEK och tillgångar – för alla nivåer. Alltid till schyssta villkor och med snabb registrering hos AvaTrade.

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Hur ser det ut för SEK valutapar just nu?

Förutom riktiga krisvalutor som turisk lira är det svårt att hitta en valuta som svenska kronan stärks mot just nu. Det senaste året har kursen för NOK/SEK faktiskt gått från 1,04 till 1,01 idag, men i övrigt tappar SEK mot de flesta andra valutor. Tydligast är förstås EUR och USD, mot vilka SEK tappat nästan 10% respektive 5% bara under det senaste året. Varor från Europa och USA har blivit betydligt dyrare, liksom att resa till EUR-länder och USA. Även GBP har stärkts betydligt det senaste året och handlas idag för 13,72 tt jämföra med 12,47 för 1 år sedan.

För EUR/SEK ligger kursen nu på 11,78 och för USD/SEK på 10,82. Trots att viss osäkerhet även föreligger i dessa valutor, med förmodade räntetoppar på gång och för dollarns del vissa indikationer på att den är överköpt, ses de bägge just nu av många som mer trygga investeringar än svenska kronan. USD är som världens största reservvaluta en klassisk safe haven-tillgång att placera i när det är oroligt på marknaden. Även euron anses relativt trygg, även om skuldkaoset bland flera av EMU-länderna för några år sedan fortfarande ligger kvar i minnet, och kärninflationen i EUR-zonen faktiskt steg något mellan maj och juni.

Tittar vi närmare hem har även grannvalutan DKK stärkt mot SEK eftersom danska kronan är knuten till euron. På ett år har kursen för DKK/SEK stigit från 1,44 till nuvarande 1,58. Att investera i DKK kan vara ett alternativ, men givet danska kronans fasta växelkurs mot euron väljer många att istället handla euro direkt.

Å andra sidan – om botten är nådd kan en investering i SEK visa sig lönsam

Det finns alltid två sidor av ett mynt – så även den svenska kronan. En svag kurs mot både EUR, USD och GBP just nu kan visserligen grusa hoppet något och göra investerare slokörade – men samtidigt är den bästa investeringen den som görs billigt och sedan säljs dyrt. Med nära historiskt låga nivåer för SEK mot både EUR och USD finns många som argumenterar för att värdet på kronan inte kommer att falla så mycket lägre. Bland annat då ECB och Fed väntas nå sina räntetoppar tidigare, vilket kan vara positivt för kronan om Riksbanken gör ytterligare någon höjning efter det. Tack vare en mycket stark varuexport steg också Sveriges BNP med 0,6% under första kvartalet i år jämfört med motsvarande period i fjol. Förvisso en blygsam ökning, men likväl en ökning trots anstränga ekonomiska tider. Måhända har utländska investerare och valutahandlare dömt svensk ekonomi och kronan för snabbt?

Vilka fler investeringsalternativ kan vara aktuella just nu?

Förutom ren valutahandel kan även andra placeringar i USD eller EUR vara en idé så länge kronan är fortsatt svag. Köper du aktier i USD eller EUR har du fördel av att kronan försvagas, eftersom det ökar värdet på dina tillgångar. En annan klassisk safe haven-haven tillgång är förstås guld, vilken historiskt sett gett ett bra skydd mot både inflation och börsfall och just nu handlas för 1914 USD per uns. Priset har backat något senaste tiden, men totalt sett har XAU/USD stigit med 4,96% i år och 5,82% de senaste 12 månaderna. Guld kan handlas i fysisk form via exempelvis Bullion Vault, alternativt med instrument som CFD:er hos i princip alla väletablerade onlinemäklare.

Hur ser utsikterna för SEK ut under resten av 2023?

Många experter tycks spå att 2023 kommer att vara ett fortsatt hundår för svenska kronan – men det finns också de som tror på en snabbare återhämtning än andra. Euron ser enligt vissa prognoser ut att kunna handlas för över 11 kronor året ut och det kan bli fortsatt tufft även mot USD. Den internationella synen på kronan som en liten och mycket konjunkturkänslig valuta ställer till det, liksom oron för den svenska fastighetsmarknaden. Samtidigt kan detta öppna för en av andra underskattad investeringsmöjlighet i SEK.

Största vinnarna på en svag svensk krona är förstås de svenska exportbolagen. Jämte alla trista konsekvenser som kronans dåliga kurs för med sig, är läget desto mer positivt för de svenska företag som säljer varor till utlandet och tjänar stort på den billiga svenska kronan. Samtidigt pekar Markus Jalmerot på att kronan också kan komma att stärkas rejält under slutet av året eller början av 2024, ifall Riksbanken blir bättre än andra centralbanker på att kontrollera inflationen, behåller arbetslösheten på en låg nivå och får ökat förtroende från internationella investerare.

Slutsats: är utländska valutor en trygg hamn att investera i när kronan är svag?

Kortfattat – ja. Även om inga garantier kan ges för hur kursen för SEK utvecklar sig närmaste veckor tycks både EUR, USD och GBP vara mer fördelaktiga investeringar än kronan kortsiktigt, givet hur läget ser ut just nu. Långsiktigt kan det dock vara en idé att inte räkna bort SEK för snabbt, om den de facto stärks framåt årsskiftet som vissa analyser pekar på. Oavsett hur du väljer att handla och vilka valutor du satsar på är det i vanlig ordning viktigt att du baserar din beslut på egna analyser och prognoser. För löpande uppdateringar om SEK – fortsätt följa Valutahandel.se.

Testa valutahandel med gratis och riskfritt demokonto – registrera dig med BankID hos Skilling!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valutor och 1000+ andra tillgångar med rekordlåg spread och schyssta villkor. Upptäck Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.