fbpx

Markus från Haninge

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 7 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Valutamarknaden är i ständig rörelse och ingen dag är den andra lik när det kommer till växelkurser. En valuta kan vara svag eller stark och det finns både fördelar och nackdelar med de bägge stadierna. Ett flertal valutor har slagit nya bottenrekord under 2018-2019 och inte minst svenskar har de senaste åren kunnat märka av kronans kraftiga fall. I år nådde vår valuta den lägsta nivån för vad man får för 500 kr på hela 17 år. Det får vidriga konsekvenser för utlandsresor, som blir allt dyrare.

Sedan 1992 har vi haft rörlig växelkurs i Sverige och den svenska kronan är därmed en valuta som kan svänga ganska friskt upp och ned. Fluktuering för valutahandel med svenska kronan är oberoende av andra valutor eftersom den inte är knuten till t.ex. dollarn eller euron. Kronan är en förhållandevis liten valuta men har trots det genom tiderna lyckats hålla sig relativt stark gentemot betydligt större aktörer som den amerikanska dollarn och det brittiska pundet. De senaste åren har dock ett trendskifte ägt rum och kronans ständiga försvagande har knappast undgått någon med en gnutta ekonomiskt intresse. Eller ett reseintresse för den delen. För sällan blir väl den egna valutans status så tydlig som när det är dags att växla in fickpengar till semesterkassan.
EU flaggan på blå himmel

Kronan tappar mot Euron – semester i Europa dyrare

En svag krona och andra faktorer som flygskam till trots, tycker vi svenskar generellt sett fortfarande väldigt bra om att resa – gärna utomlands. Men det är inte utan att många har reflekterat över att tiderna har försämrats och att den svenska kronans glans har blivit något fadd de senaste åren – det har helt enkelt blivit dyrare för oss att semestra i andra länder. Och somliga lämnar större hål i plånboken än andra. Av 16 större valutor är kronan den enda som under 2019 har tappat gentemot euron, vilket naturligtvis märks om man under sommaren valde att tillbringa en vecka eller två i länder kring Medelhavet. Att äta ute för en tredjedel av priset eller fylla shoppingkassar för en spottstyver är inte längre möjligt i vare sig Grekland, Spanien, Frankrike eller andra länder med Euro som valuta. Portugal är fortfarande rätt prisvärt och ligger runt halva priset vid mat på krogen, eller 1/3 av priset för ett glas vin. Men lönerna halkar fortfarande efter rejält i Portugal, enligt statistik från Europeiska kommissionen.

valutahandel med bitcoin och kryprovalutor

Stärkt dollar når långt utanför den amerikanska gränsen

Även om euron har blivit märkbart dyrare för oss svenskar, har förhållandet de båda valutorna emellan trots allt hållit sig på en ganska stabil och konstant nivå. Annat är det med den amerikanska dollarn – här har växelkursen förändrats ganska rejält såväl upp som ned genom åren. Från att ha stadigt stärkts under hela början av 2000-talet, vände trenden efter finanskrisen år 2008 och den svenska kronan började tappa i värde gentemot dollarn, om än ganska tillfälligt. Men sedan 2014 har förhållandet varit skakigt och summa summarum har dollarn stärkts alltmer vilket inte bara har gjort importerade amerikanska varor dyrare, utan naturligtvis också har gjort det mer kostsamt för oss svenskar att besöka USA. Dessvärre stannar det inte där. För de frusna svenskar som istället för Florida eller Kalifornien börjar snegla mot stränderna på karibiska öar eller den heta vintersolen i Mellanöstern – blir det tyvärr precis lika dyrt. Populära vinterresmål som Aruba, Förenade Arabemiraten och Oman har nämligen sina respektiva valutor knutna till den amerikanska dollarn vilken blivit mycket starkare de sista åren.

Betyg: 7.14/10
Minsta insättning: €50
Beskrivning: Z.com ger superlåg spread – inte minst för dollarn!

Riskvarning: 68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFDs med Z.com.


Med andra ord – när det blir dyrare att semestra i USA, blir det även dyrare att semestra i länder som dessa. En soltörstande svensk gör därmed klokt i att kolla upp faktorer som dessa innan flygbiljetter och hotell bokas. Men det finns fortfarande ljusglimatar och länder där valutahandeln inte känns lika mycket.

Tumme upp för Euron, Tumme ner för Turkiet
Kanske är det läge att köpa EUR mot TRY?

Sverige inte ensamma – Turkiet, Venezuela & Ryssland är med i klubben

Den svenska kronans rekordtapp är en snackis som skapar rubriker både på hemmaplan och utomlands. Men det kan vara både intressant och en aning tröstande att veta att det inte bara är den svenska kronan som tappar i värde, och jämfört med en del andra valutor ser det faktiskt inte så pjåkigt ut. Länder som Ryssland, Turkiet, Argentina och Brasilien hamnade redan i fjol före Sverige på listan över de valutor som försvagats mest gentemot den amerikanska dollarn. Även Sydafrika kvalar in på listan med sin rand och därmed även dess kopplade valutor – Namibisk dollar, Swaziländsk liangeni och Lesothisk loti.

Men listans förstaplats kniper sydamerikanska Venezuela som tappat hela 100% i värde mot dollarn, och drygt 86% mot euron. Landets djupa politiska kris har oundvikligen spillt över på ekonomin och Venezuelas valuta bolivar har lidit fritt fall stuprätt nedåt. Bland de bakomliggande faktorerna finns bland annat sjunkande oljeproduktion och kollapsat oljepris, kompetensflykt av arbetskraft samt en förödande hyperinflation på hisnande 45000% – något som ger smärtsamma konsekvenser för befolkningen. Och med det i åtanke känns kanske det faktum att vi svenskar får betala lite dyrare för importerade varor och utlandssemestrar plötsligt inte så besvärande längre.

Turkiets valuta (liran) har tappat kraftigt mot dollarn och euron de sista halvåret och många tror att en ekonomisk kris är nära för landet. Billigt för semester till Turkiet och kanske är det även nära att bli ett riktigt bra läge att köpa dollar mot turkiska lira?


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. 3 olika valutor att handla mot turkiska lira!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


valutahandel med bitcoin och kryprovalutor

En försvagad krona kan också vara gynnsamt

Att utlandsresor och importerade produkter som t.ex. att tanka bensin, vissa livsmedel och kläder blir också dyrare är några mindre roliga konsekvenser av en allt svagare krona. Men säg det onda som inte har något gott med sig också. För den som har sparande i fonder med mycket exponering mot utländska valutor, kan den starkare dollarn istället få positiva effekter på innehavet. Med ett sparande i dollar får man en angenäm och trevlig kompensation för de mindre fördelaktiga följder som en försvagad krona för med sig. Det finns med andra ord alltid en fram- och baksida av varje mynt.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.