fbpx

Kristoffer från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren Easy Markets för 28 minuter sedan.

» Prova Easy Markets du med.
73% av alla privata kunder förlorar pengar när de handlar CFDer med denna leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Idag ska vi på Valutahandel bekanta oss med Nicolai Tangen och berätta mer om världens största statliga förmögenhetsfond, som sitter på 11.2 biljoner norska kronor.

Ja, du läste rätt. Norges förmögenhetsfond sitter på 11 246 000 000 000 norska kronor, eller motsvarande 11 260 000 000 000 svenska kronor.

Detta motsvarar alltså 2.1 miljoner svenska kronor per norrman, som fonden sitter på. Rejäla summor med andra ord. Inget annat land har lika mycket förvaltat och idag berättar Valutahandel.se om de senaste nyheterna relaterat till Nicolai Tangen, miljardären som förvaltar pengarna i “norska oljefondet” (eller norska oljefonden, som det heter på svenska). Innan han hanterade världens största statliga fond, så drev Nicolai hedgefonden Ako Capital.

Nicolai Tangen på kontoret, VD för norska oljefonden

Vem är Nicolai Tangen?

Den norska hedgefondsförvaltaren Nicolai Tangen föddes den 10 augusti 1966 i Kristiansand, Norges femte största stad som ligger drygt 32 mil från Oslo. kristiansand översikt

År 2019 placerades han på sjätte plats i The Sunday Times Giving List, som rankar filantroper från Storbritannien baserat på andelen personlig förmögenhet som de har gett bort varje år. Sunday Times Rich List år 2020 uppskattade Tangens nettovärde till £550 miljoner, en ökning med £50 miljoner från föregående år.

Tangen är gift med Katja och de har tre barn tillsammans. I maj 2019 tillkännagavs att Tangen och hans fru Katja gick med i The Giving Pledge och åtog sig åtminstone hälften av sin rikedom till filantropiska syften under sin livstid eller i sitt testamente.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en ledande, skandinavisk valutamäklare som gör det kul att handla. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Ako stiftelsen hemsida

Världens största samling av modernistiska nordiska konstverk

Han anses ha den största privata samlingen av modernistisk nordisk konst i världen. Tangen har aktivt finansierat initiativ inom konst och utbildning genom AKO-stiftelsen, som han grundade 2013. Detta gör det möjligt för honom att minska sin inkomstskatt för skattelättnad genom att ge stora summor till sin egen stiftelse. Å andra sidan verkar det inte bara vara av skattemässiga skäl han gör det.

År 2020 visade sig hans utnämning som verkställande direktör (NCE Bank) på Norges Bank Investment Management, ansvarig för förvaltningen av den norska statsfinansfonden (Statens Pensjonsfond Utland) extremt kontroversiell med vissa källor som beskriver det som ”Den största krisen i fondens 24-åriga historia.”

Utbildning

Tangen utbildades i förhör och översättning i den norska underrättelsetjänsten innan han deltog i Norwegian School of Economics (Norska handelshögskolan) och Wharton School vid University of Pennsylvania som grundutbildning 1988-92. Han har magisterexamen i konsthistoria från Courtauld Institute of Art i London och i socialpsykologi från LSE (London School of Economics). Han har dessutom en utbildning som kock.

Karriär

Tangen var analytiker på Cazenove & Co. innan han flyttade till Egerton Capital 1997. Tangen lämnade Egerton Capital 2002. 2005 lanserade han AKO Capital, en Londonbaserad hedgefond, med har 10,8 miljarder pund under förvaltning. Sunday Times rankade honom bland de 20 mest framgångsrika hedgefondförvaltarna i Storbritannien i sin Rich List 2018.

I mars 2020 tillkännagavs att Tangen skulle ersätta Yngve Slyngstad som VD för Norges Bank Investment Management i september 2020. Tangen kommer att ansvara för att investera den norska Sovereign Wealth Fund, som är världens största statliga förmögenhetsfond. Hans utnämning blev extremt kontroversiell till följd av både omständigheterna kring utnämningen och hans lämplighet för tjänsten.

Det norska parlamentets finanskommitté beslutade enhälligt att instruera finansministern att ingripa och se till att det inte skulle finnas någon intressekonflikt. Tangen bestämde sig sedan för att sälja ut AKO Capital och överför värdena och ägandet till välgörenhetsorganisationen AKO Foundation. Han började också överföra sin personliga förmögenhet till ett norskt bankkonto och uppfyllde de offentliga politiska kraven på egen bekostnad och kunde börja som VD i september 2020.

En kul sak som kan nämnas om Tangen är att han på Sunday Times lista över Storbritanniens rikaste ligger på 254, med den brittiska drottningen ligger på plats 372 med en förmögenhet på 350 MGBP medan Tangen bedöms vara värd 550 MGP. Sting som är en av Tangens idoler ligger för övrigt på plats 610. Men med tanke på att endast dollarmiljardärer får vara med på Giving Pledge, så har Tangen troligen antingen haft över $1 miljard eller donerat bort en stor del redan; kanske båda.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Vill du nå samma nivåer som Tangen? Prova 1-klicks CFD-trading med krypto, aktier eller valuta hos Capital idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


AKO Foundation

Tangen grundade AKO-stiftelsen i april 2013, som fokuserar på utbildning och konst. AKO-stiftelsen har tillhandahållit finansiering för Jamie Oliver Food Foundation, Teach First, London School of Economics, Wharton School of University of Pennsylvania och Courtauld Institute of Art.

Sunday Times rapporterade i maj 2019 att Tangen har gett bort mer än 100 miljoner pund till utbildning och konstprojekt genom sin stiftelse.

Kunstsilo Museum

Tangen kommer att skänka sin nordiska konstsamling till en norsk stiftelse som en del av ett nytt projekt som planeras i hans hemstad Kristiansand, Norge. Han har vidare stöttat omvandlingen av en spannmålssilo till ett nytt museum, Kunstsilo-museet, som kommer att vara klart under andra hälften av 2021.

Wharton School of University of Pennsylvania

I oktober 2018 donerade Tangen och hans fru Katja 25 miljoner dollar till University of Pennsylvania genom AKO Foundation. Medlen kommer att användas för att skapa en ny campusbyggnad, som heter Tangen Hall, och för att upprätta en internationell stipendiefond.

Tangen har redan stöttat 22 University of Pennsylvania-studenter med stipendier sedan 2012. Han sitter också i Wharton’s Board of Overseers.

Edvard Munch-utställning

Tangen har sponsrat utställningen London Munch på British Museum, som är Storbritanniens största utställning av den norska målaren Edvard Munch på nästan 50 år. Utställningen öppnade i april 2019. På tal om Munch sa Tangen att han “strävade efter att måla som Dostojevskij skrev”, vilket “tränger djupt in i själens mysterier och världar.”

Skatteparadis

Nicolai Tangen hade investerat sin förmögenhet i företag och fonder registrerade i skatteparadis, inklusive Caymanöarna. Det skapade reaktioner eftersom Oljefonden och den norska staten arbetar aktivt för att säkerställa att skatter betalas där värdena skapas.

Å andra sidan, samtidigt som det kritiserades att oljefonden fick en ny chef som har pengar i skatteparadis, har fonden själv aktier till ett värde av 180 miljarder norska kronor i företag med hemvist på Caymanöarna. Det är ungefär samma belopp som Nicolai Tangens hedgefond registrerade på Caymanöarna förvaltar på kundernas vägnar. Oljefonden hade vid detta tillfälle aktier i 323 bolag som var inkorporerade på Cayman Islands.

Oljefondens aktier i skatteparadis

Dessa var de innehav som den norska oljefonden hade när Tangen kritiserades för att ha egna och kunders medel placerade i en fond registrerad på den största av de öar som ingår i den karibiska ögruppen Cayman Islands, Grand Cayman.

“Skatteparadis” Antal företag Oljefonden har investerat i Marknadsvärde På EUs svartalista
Cayman Islands 323 181.7 Ja
Bermuda 133 34.1
Luxembourg 30 15.3
Jersey 28 31.2
Guernsey 11 1.5
Cypern 11 1.9
British Virgin Islands 10 1.7 Ja
Isle of Man 6 2.0
Panama 4 1.9 Ja
Marshall Islands 3 0.4
Oman 3 0.5 Ja
Curacao 2 4.6
Liechtenstein 2 0.3
Malta 2 0.1
Liberia 1 2.1
Schweiz 130 344.4
Singapore 99 34.2
Hong Kong 89 72.3
Nederländerna 82 149.8
Irland 47 103.5

Källa: Norska Kapital.no

Chartrade ett lyxplan

Den norska oljefonden skakades av en skandal som involverar avgående vd Yngve Slyngstad då han tackat ja till ett flyg hem från ett seminarium. Flyget betalades av Nicolai Tangen som ska ta över som ny chef för oljefonden.

Det hela inträffade i november där Slyngstad var inbjuden att tala vid Wharton School of Business på University of Pennsylvania. Istället för att åka tåg till New York och flyg hem till Oslo accepterade han ett chartrat flyg direkt hem. Seminariet anordnades av Tangen.

Det hela fick Norges centralbank att initiera en utredning om huruvida Slyngstad bröt mot de etiska reglerna. Styrelsen kom också att titta närmare på valet av Tangen som ny chef.

Uppgifterna uppdagades av norska tidningen VG och senare har även nya uppgifter kommit från affärstidningen Dagens Næringsliv. Det handlar om ett mejl i januari som Tangen skrev till Slyngstad där han bad om att träffas och prata om positionen som oljefondens chef. Detta var alltså efter seminariet som också inkluderade en Sting-konsert. Mejlet förblev dock obesvarat. Slyngstad hade inget att säga till om när det gällde utnämningen av Tangen.

Vilka valutor exponerar sig oljefonden mot?

Den klart största valutaexponeringen i oljefonden är mot usa dollarn. På många sätt är det dock naturligt, då aktiemarknaden i USA är den klart mest populära i världen. Förutom USD, så är det relativt stor exponering mot bolag i Storbritannien, vilket såklart innebär trading med pund. Kanske detta är för att Nicolai Tangen länge bott i London, som han har extra bra kolla på aktier därifrån? Vidare så är CHF en stor exponering, med flera aktier som är prissatta i schweiziska franc. Även koreanska won (KRW) är en betydande valutaexponering, medan EUR är mindre än väntat. Så tror Tangen extra mycket på valutor såsom USD, CHF och GBP, eller är det bara en slump?


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading med olja, på ett enkelt sätt. Prova Skilling med demokonto idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Vad investerar norska oljefonden i för aktier och valutor?

Norges statliga pensionsfond består av två helt separata fonder som ägs av den norska regeringen.

Government Pension Fund Global (Rätt översättning: Sovereign Pension Fund – Foreign), även känd som Oljefonden, grundades 1990 för att investera överskottsintäkterna från den norska petroleumsektorn. Den har över 1 biljon USD i tillgångar, inklusive 1,4% av globala aktier och aktier, vilket gör den till världens största statliga förmögenhetsfond. Norska oljefonden har blivit en av världens största investerare och äger i genomsnitt 1,5 procent av alla noterade bolag i världen I maj 2018 var det värt cirka 195 000 dollar per norsk medborgare. Det har också portföljer av fastighets- och ränteplaceringar. Många företag exkluderas av fonden av etiska skäl. Numera väljer Oljefonden, som bland annat tillkommit för att förvalta de norska oljeintäkterna, att placera en stor del av sitt kapital i förnyelsebar energi. I mars 2019 meddelade det norska finansdepartementet att dden norska oljefonden slutar att investera i oljebolag med upstreamsverksamhet, det vill säga företag som arbetar med projektering och utvinning.

Oljefonden skall kunna äga mer än 10 procent i ett onoterat bolag som det gör med dess olistade fastighetsinvesteringar. Norska politiker är emellertid angelägna om att fonden börjar investera i infrastrukturprojekt – särskilt med förnybar energi – vid sidan av den mer klassiska portföljen av börsnoterade aktier, obligationer och fastigheter.

Statens pensionsfond Norge är mindre och grundades 1967 som en typ av nationell försäkringsfond. Den förvaltas separat från oljefonden och är begränsad till inhemska och skandinaviska investeringar och är därför en nyckelaktieägare i många stora norska företag, främst via Oslo Börs.

Vad är Oljefonden?

Syftet med Oljefondet är att garantera en ansvarsfull och långsiktig förvaltning av intäkterna från olje- och gassressurserna i Nordsjön, så att formen kommer både dagens och framtida generationer till goda. Fondens formella nann er Statens Pensjonsfond utland.

Aktieinvesteringar fördelas på 9 000 företag i de flesta länder och branscher för att delta i det globala värdeskapandet och sprida risken så bra som möjligt. Cirka 70 procent av fonden investeras i aktier.

Fondens största innehav

Värden per 31 december 2020. Anges i miljoner norska kronor. Det totala värdet ligger på över elva (11) biljoner norska kronor.

Bolag Land Värde
Apple Inc USA 185 339
Microsoft Corp USA 147 893
Amazon.com Inc USA 124 334
Alphabet Inc USA 97 343
Nestle SA Schweiz 77 028
Facebook Inc USA 67 424
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd Taiwan 66 089
Roche Holding AG Schweiz 59 125
Samsung Electronics Co Ltd Sydkorea 56 598
Alibaba Group Holding Ltd Kina 55 559
Tencent Holdings Ltd Kina 49 657
Tesla Inc USA 45 802
Novartis AG Schweiz 45 290
ASML Holding NV Holland 41 000
Johnson & Johnson USA 36 398
Berkshire Hathaway Inc USA 36 382
Vonovia SE Tyskland 33 654
Unilever PLC Storbritannien 33 376
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE Frankrike 32 908
Royal Dutch Shell PLC Storbritannien 32 794

 


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.