Ny rapport i Prime Global Cities Index – Dubai överlägset i topp
Marknaden för globala premiumfastigheter toppade i prisutveckling under Q1 2022, men har därefter gått utför till följd av inflation, högre räntor och inte minst en byggbransch i kris. En ny rapport i Prime Global Cities Index som Valutahandel tagit del av visar att den globala marknaden gick från 10% genomsnittlig prisökning under första kvartalet 2022, till endast 3% under Q4 2022. Somliga städer sticker dock ut i svål toppen som botten – med Dubai som registrerade en positiv prisutveckling på över 80% mellan kvartalen, och bland andra Auckland och Stockholm som stack ut i botten med negativ prisutveckling.
Innehåll: En översikt
- 1 Vad är Prime Global Cities Index?
- 2 Genomsnittliga utvecklingen +3% från Q1 till Q4
- 3 Topp 10 städer med bäst prisutveckling för premiumfastigheter
- 4 Här går prisutvecklingen nedåt
- 5 Hur påverkar valutakurser resultaten i indexet?
- 6 Spekulanter på lyxfastigheter mer skyddade mot inflation och ökade lånekostnader – men inte immuna
- 7 Kan utveckligen på fastighetsmarknaden användas som incitament för valutahandel?
Vad är Prime Global Cities Index?
Prime Global Cities Index är ett fastighetsindex som varje år presenteras av företaget Knight Frank – en internationell fastighetskonsult och fastighetsbyrå med säte i London, Storbritannien. Indexet följer och visar prisutvecklingen på marknaden för premiumfastigheter – det vill säga exklusiva fastigheter av högt värde och som är högt eftertraktade bland internationella spekulanter – i ett antal städer världen över. Sammanlagt inkluderas 45 städer i flera olika världsdelar i indexet. Senast tillgängliga rapport visar utvecklingen för Q4 2022, där Mellanöstern-metropolen Dubai dominerade med överlägset bäst utveckling – medan vårt eget Stockholm presterade fjärde sämst av alla.
Läs även: Cityindex 2023
Genomsnittliga utvecklingen +3% från Q1 till Q4
Alla 45 städer inräknande visar den genomsnittliga prisutvecklingen på ett tapp mellan Q1 2022, vilket var ett rekordkvartal för marknaden, och Q4 2022. Första kvartalet 2022 steg priserna på lyxfastigheter med i snitt 10% jämfört med föregående år. Under Q4 hade utvecklingen stannat av och sammantaget steg priserna bara 3%. En utveckling som av Knight Frank och andra experter förklaras med det ekonomiska läget, där inflationen är hög, räntorna höga och byggbranschen i kris.
Mellan städerna råder dock milsvida skillnader. För majoriteten var priutvecklingen alltjämt positiv under fjolårets sista kvartal, men 12 av de 45 städerna rapporterade minussiffror, vilket naturligtvis fick negativ effekt på marknadens resultat som helhet. Nedan listar vi topp 10 i indexet respektive botten 10.
Online trading med brett utbud av premiumtillgångar och snäva spreads – testa AvaTrade du med.
Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: EU-reglerad mäklare med fokus på kvalitet och säkerhet – bli kund hos AvaTrade redan idag.
Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Siffran inom parantes visar procentuell ökning över 12 månader, från Q1 2022 till Q4 2022.
1. Dubai (88,8%)
2. Tokyo (22,8%)
3. Miami (21,6%)
4. Zürich (10,5%)
5.Edinburgh (8%)
6. Los Angeles (7,9%)
7. Dublin (6,8%)
8. Mumbai (6,4%)
9. Paris (6,2%)
10. Madrid (6%)
Som synes dominerar Dubai listan överlägset, med nästan 4 gånger så hög prisökning som listans tvåa Tokyo. Stadens imponerande utveckling förklaras framförallt av nya initiativ för visum för utländska investerare som flyttar in, mycket hög efterfrågan bland välbeställda internationella husspekulanter samt att det råder brist på lyxfastigheter i staden, i förhållande till hur efterfrågan ser ut.
Intressant är att två av världens kanske främsta lyxmetropoler, London och New York, inte finns med i topp 10. New York återfinns först på plats 13, med en prisökning på 4,1%, och London är hela vägen nere på plats 26, med endast 1,5% prisökning rapporterad mellan Q1-Q4 2022.
Här går prisutvecklingen nedåt
Längst ned i Prime Global Cities Index återfinns ett tiotal städer där priserna för lyxfastigheter sjunker. Följande är botten 10 städer med sämst utveckling mellan Q1-Q4 2022:
1. Taipei (-0,7%)
2. Manilla (-1,6%)
3. Hong Kong (-1,6%)
4. Monaco (-3,8%)
4. Seoul (-4,6%)
5. Shenzhen (-6,9%)
6. Vancouver (-7,45)
7. Stockholm (-7,7%)
8. Frankfurt (-10,6%)
9. Auckland (-19%)
10. Wellington (-23,7%)
Stockholms placering som fjärde sämst i indexet är tråkig men inte förvånande givet hur byggbranschen drabbats i landet under senaste året samt den effekt rätehöjningarna haft på den tidigare överhettade bostadsmarknaden. Längst ned på listan finns Auckland och Wellington, städer där priserna före de senaste 18 månaderna fall flerdubblades på kort tid. Nya Zeeland såg en liknande överhettning på bostadsmarknaden som Sverige, och enligt siffror för 2023 har fallet fortsatt även i år. Utvecklingen väntas tidigast kunna vända efter Q3 2023.
Hur påverkar valutakurser resultaten i indexet?
Prime Global Cities Index mäter den nominella prisutvecklingen för varje stad i dess lokala valuta, varför utvecklingen på valutamarknaden också kan påverka en del, och vice versa. För listettan Dubai är lokala valutan AED, emiratisk dirham, vilken är peggad mot den amerikanska dollarn – den solklara valutavinnaren under större delen av 2022. För Stockholms del är kronans rekorddåliga utveckling mot andra valutor en viktig parameter.
Spekulanter på lyxfastigheter mer skyddade mot inflation och ökade lånekostnader – men inte immuna
Att marknaden för premiumbostäder och lyxfastigheter går så pass bra, med undantag för i ett tiotal städer, medan övriga fastighetmarknaden kämpar med konsekvenserna av hög inflation och en kraftigt åtdragen svångrem i form av höjda räntor kan tyckas underligt. Utvecklingen kan emellertid förklaras av att förmögna kunder påverkas mindre av räntorna och inflationen än hushåll med medelinkomst. Helt immuna är de inte, men betydligt mer skyddade än vanliga Svenssons. Det stora uppsvinget under 2021-2022 och även 2023 innebär nu att det skulle krävas en prisdipp på så mycket som 30-40% i vissa städer för att priserna skulle återgå till samma nivå som före pandemin.
Kan utveckligen på fastighetsmarknaden användas som incitament för valutahandel?
Valutakurser påverkas positivt när pengar flödar in från utländska investerare, varför en positiv utveckling på marknaden för lyxfastigheter potentiellt skulle kunna innebära detsamma i en valutakurs. Metropoler som Dubai, Zûrich, Miami, New York och Los Angeles har många internationella fastighetsägare och är populära städer att köpa bostad i för kunder från hela världen. Utveckligen har varit positiv under 2022 och även hittills 2023, men att köpa fastigheter i USA eller EUR-länder just nu är dyrt som svensk, precis som det är att investera i USD eller EUR, eller CHF. På samma sätt avspeglar sig kanske såväl kronans svaga ställning som den globala synen på Sveriges fastighetsmarknad i kronkursen.
Ännu har ingen ny rapport från Prime Global Cities Index för 2023 släppts men i fjolårets sista rapport var prognosen att priserna skulle fortsätta öka i många av de städer där det gick uppåt under 2022. Något som i sin tur även kan få effekt på respektive lands valutakurser, om fastigheter säljs till rika utländska investerare.
Handla valuta hos en prisbelönt svenskinriktad mäklare med grymma villkor – bli kund hos Skilling!
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valutor, aktier, krypto, index och råvaror med CFD:er och grymma villkor. Upptäck prisbelönta mäklaren Skilling du med!
Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Ädelmetaller upplevde en nominellt oerhört stark utveckling framför allt från början av 2000 – talet...
Medan USA gick ut hårt och sänkte räntan med 0.5% precis som Valutahandel.se förutsåg, så bestämde s...
Det börjar närma sig valet i USA med stormsteg och nu är det 53 dagar kvar till valdagen och kampen ...