fbpx

Petter från Haninge

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 19 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
80% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Under onsdagsmorgonen sammanträder Riksbanken för årets femte och sista ordinarie penningpolitiska möte. Ytterligare en räntehöjning väntas meddelas imorgon torsdag, men frågan är hur stor? Kan vi vänta oss en upprepning av september månads rekordhöjning med hela 1,00%?

Klockan 09.00 träffas Riksbankens direktion för det femte och sista i ordningen av årets ordinarie penningpolitiska möten. Sveriges ekonomiska nuläge ska diskuteras, liksom utsikterna framgent – och ett nytt räntebeslut ska fattas. Beskedet lämnas sedan imorgon torsdag. Givet de senaste inflationssiffrorna, vilka visade en marginell nedgång mätt i KPIF men en bred uppgång i den viktiga kärninflationen, är ytterligare en höjning definitivt att vänta. Exakt hur stor den blir ges besked om senare under dagen.

Nytt räntebesked imorgon – vad är sannolikheten att Riksbanken gör ännu en höjning på 1,00%?

Oktober månads inflationsbesked visade för första gången i år på en nedgång enligt Riksbankens standardmått KPIF, vilket ersatte KPI som huvudsakliga inflationsmått under 2017. Skillnaden mellan de bägge måtten är att KPIF beräknas på fast ränta, medan man i KPI tar med de rörliga räntorna på bolån.

Enligt KPIF skedde en marginell nedgång i inflationen under oktober, vilket initialt förstås var ett positivt besked. Själva kärninflationen, det vill säga den generella prisökningen i samhället exklusive tillfälliga prischocker och priser på sådant står direkt under centralbankens styrning, visade dock på en utveckling i motsatt riktning. Oroliga röster höjdes över att avmattningen i KPIF enbart kunde tillskrivas de tillfälligt lägre energipriserna, snarare än att det skulle vara Riksbankens förtjänst. Med bakgrund i det spådde flera analytiker också att även nästa räntebesked, vilket alltså beslutas om idag, kommer att innebära en rejäl höjning.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trygg valutahandel med stort utbud av instrument, låga spreads och säker registrering med BankID. Testa Skilling!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Hur mycket har priserna stigit det senaste året?

Den stigande inflationen kan till stor till tillskrivas kraftigt högre priser på framförallt mat, bensin och diesel samt el. Det har blivit dyrare att äta, tanka bilen, värma upp huset och använda all form av elektrisk utrustning. Men hur mycket dyrare har det blivit sett över det senaste året? Inflationen landade på 9,3% i oktober enligt KPIF. De genomsnittliga prisökningarna för vanliga konsumtionsvaror-/tjänster ser ut så här:

Mat: Upp ca 15%

El: Upp ca 80% (oktober 2022 jämfört med oktober 2022. Rörligt elpris, nordiska elbörsen Nord Pool).

Bensin: 10,80% (23 november 2022 jämfört med 23 november 2021).

Valutahandel med SEK – status mot USD och EUR

Räntehöjningar brukar i normala fall få en positiv effekt på ett lands valuta, eftersom en högre ränta innebär bättre avkastning på investerat kapital. Andelen utländska investerare ökar ofta.

Nuvarande situation är emellertid mer komplex än så. Riksbanken är bara en av många centralbanker som höjt styrräntan upprepade gånger i syfte att få bukt med inflationen. Jämte kraftiga höjningar från bjässar som amerikanska Fed, EU-banken ECB och Bank of England får svenska kronan svårt att hålla jämn takt. Under det gångna året har SEK tappat stort mot såväl USD som EUR och GBP, även om utvecklingen under de senaste veckorna har mattats av. Svenska kronan har hämtat igen en del mark mot både dollarn, euron och det brittiska pundet. Växelkurserna är dock fortfarande höga – med 10,62 för USD/SEK, 10,97 för EUR/SEK och 12,62 för GBP/SEK.

Liksom svenska Riksbanken väntas även Fed, ECB och GBP att höja räntan ytterligare gånger under den närmaste tiden. Trots det tycks ändå tron på kronan ha förbättrats senaste tiden. Från att ha varit en klar majoritet i korta positioner för kronans del hos bland andra Capital.com, är nu 50% av positioner korta och 50% långa i valutaparet USD/SEK. För EUR/SEK är andelen köppositioner just nu 40%, och andelen säljpositioner följaktligen 60%.

Handla valuta hos en EU-reglerad toppmäklare – bli kund hos Capital du med.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Tusentals instrument, förmånliga villkor och en grym plattform för valutahandel. Prova Capital!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Hur mycket kommer styrräntan i Sverige gå upp?

Efter dagens sammanträde väntas en höjning till åtminstone 2,25%. Därefter spås ytterligare en höjning till minst 2,50% i februari nästa år, enligt analytiker på SBAB. Det ska dock understrykas att detta endast är prognoser och spekulationer. Vad som händer i februari och fortsatt under nästa år återstår ännu att se, utifrån hur inflationen i landet utvecklar sig. I dagsläget är fler räntehöjningar att vänta, men när läget börjar stabiliseras måste nya avvägningar göras om hur räntan ska hanteras därefter för att dämpa den lågkonjunktur som Sverige sannolikt kommer gå in i under 2023.

Fortsätt gärna följa Valutahandel.se för fler valutanyheter, spaningar samt rapporteringar om även crypto, råvaror och andra relaterade marknader.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.