Swingtrading, daytrading & scalping – 3 olika metoder för valutahandel
Valutor handlas vanligtvis för kortsiktig spekulering genom metoder som swingtrading, daytrading och scalping. Nedan hittar du en guide till dessa tre vanliga tillvägagångssätt inom valutahandel, komplett med för- och nackdelar för respektive strategi samt några enkla men värdefulla tips på hur du väljer rätt handelsstrategi för dig.
Innehåll: En översikt
Valutahandel för kortsiktig spekulation vs långsiktig investering
Valutor kan användas för både långsiktiga investeringar med hopp om en framtida avkastning, samt kortsiktig handel som istället syftar till att göra många snabba vinster på kort tid. Har du långsiktiga förhoppningar om en valuta, till exempel USD eller EUR, kan en köpposition som du håller länge, möjligen som en stabil del av din investeringsportfölj, vara rätt väg att gå. Vill du däremot dra nytta av de små men snabba och frekventa svängningarna som valutamarknaden erbjuder, är kortsiktig handel snarare att föredra.
Med kortsiktig handel, även kallat valutaspekulation, går du in och ur positioner betydligt mer frekvent än vid investeringar. Syftet ligger i att utnyttja de små fluktuationerna för att göra snabba vinster här och nu, snarare än att få bra avkastning någon gång i framtiden.
För valutaspekulation är swingtrading, daytrading och scalping tre vanliga vägar att gå. Men vad är skillnaden mellan dessa? Vilken strategi bör man välja om man är nybörjare vs erfaren trader, och vilka för- och nackdelar finns med respektive sätt att handla?
Valutahandel med swingtrading
Swingtrading är en tradingmetod inom vilken det finns flera olika strategier och indikatorer att använda sig av – precis som för de två andra stilarna vi täcker in i den här artikeln. Tidsmässigt är swingtrading den mest långsiktiga av dessa tre kortsiktiga strategier, efter vilken daytrading kommer näst och därefter scalping.
Swingtrading kan kortfattat förklaras som en tradingstil som syftar till att fånga större delen av en viss prisrörelse. Metoden bygger på antagandet att valutamarknaden (eller annan finansiell marknad – metoden kan användas på andra tillgångar än valutor också) aldrig rör sig i en fast linje, utan snarare svänger upp och ned. Inom swingtrading vill man fånga en prisrörelse precis när den börjar, för att sedan hänga med så långt som möjligt och exekvera positionen precis innan nästa vändning kommer. Det kallas för att fånga swings, varför metoden kallas för swingtrading.
Som swingtrader vill du försöka identifiera swingtoppar som tyder på en större prisuppgång, och swingdalar som istället tyder på större prisnedgång. För att utnyttja en swingtopp tar du en köpposition, och för swingdal gäller säljpositioner – det vill säga blankning. Idén är att göra många mindre vinster på kort tid, och positionerna hålls vanligtvis i mellan några dagar upp till några veckor.
Fördelar:
– Mer nybörjarvänlig än övriga två metoder.
– Möjlighet att göra stora vinster.
– Kan användas på hobbynivå – kräver inte konstant närvaro.
– Möjligt att komma igång utan stor investering.
Nackdelar:
– Viss inlärningskurva.
– Längre positioner kan göra att man håller lite sämre koll på marknaden.
– Risk för betydande förluster.
Investera eller spekulera i valutor hos välrenommerad mäklare – bli kund hos Skilling nu!
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valuta med CFD:er och grymma villkor. Upptäck prisbelönta mäklare Skilling du med!
Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.
Valutahandel med daytrading
Daytrading är snäppet snabbare än swingtrading och innebär, precis som namnet avslöjar, att du går in och ur positioner under en och samma handelsdag. Metoden kräver därav betydligt mer närvaro, men ger också möjlighet att utnyttja alla de där möjligheterna som öppnar sig under bara en dag och som du missar med en strategi som swingtrading. Syftet är att identifiera stundande prissvängningar, öppna en position och sedan stänga den innan handelsdagens slut.
Det intensiva upplägget gör daytrading betydligt svårare att sköta på hobbynivå och kombinera med ett vanligt jobb. De mycket snabba positionerna kräver hög närvaro av dig, varför de flesta som sysslar med den här typen av valutahandel är framgångsrika nog att göra det som en mer eller mindre heltidssysselsättning.
Fördelar:
– Möjlighet att göra många små vinster på en och samma dag.
– Kan ge bra försörjning, förutsatt att du blir tillräckligt framgångsrik.
– Mindre sårbar för händelser och nyheter som kan påverka en valuta utanför dina handelstider.
– Blir du tillräckligt framgångsrik är daytrading ett mycket fritt jobb som kan skötas platsoberoende. Det enda du behöver är en dator och stabil uppkoppling.
Nackdelar:
– Mycket tidskrävande. Svårt att bedriva på hobbynivå.
– Hög risk.
– Lång inlärning och tar tid att bli skicklig.
Valutahandel med scalping
Sist ut är scalping – den mest kortsiktiga metoden för valutahandel (vilken precis som swingtrading och daytrading även kan användas för handel med andra tillgångar). Vid scalping vill du fånga snabba prisrörelser för att kunna göra många mindre vinster på kort tid, snarare än ett fåtal större på längre tid. Metoden innebär att du går in oh ur positioner mycket snabbt, ofta handlar det om bara några sekunder eller minuter.
Upplägget kräver likt daytrading att du är konstant närvarande för att kunna fånga de snabba prisrörelserna. Många små vinster på en och samma dag är möjliga, men systemet tar tid att lära sig och är svårt att kombinera med ett vanligt jobb. Metoden lämpar sig inte för absoluta nybörjare utan bör snarare utforskas när en har skaffat sig en del erfarenheter och känner sig bekväm med hur valutahandel såväl som den här specifika tradingstilen fungerar.
Fördelar:
– Kräver inga stora investeringar – även små belopp kan ge mycket tillbaka om du handlar med hävstång.
– Vid tillräcklig framgång finns möjlighet till bra försörjning.
– Möjlighet att fånga många små vinster.
– Även låg volatilitet med små svängningar kan ge positiv avkastning.
Nackdelar:
– Kräver tid och kunskap från dig som handlar, svårt att kunna satsa på scalping om du samtidigt har ett vanligt heltidsjobb.
– Inte tillåtet hos alla mäklare.
– Ej lämplig för nybörjare – lång inlärning.
Bra att tänka på när du planerar din handel
1. Läs på om olika handelsstilar och välj en (eller kombinera flera) som passar dina förutsättningar – både vad gäller tid, kunskap och erfarenhet från valutahandel.
2. Swingtrading, daytrading och scalping passar bra med CFD:er och hävstång – men viktigt är att vara medveten om riskerna och sätta upp tydliga tradingregler för dig själv. Här kan du läsa mer om CFD-handel och hävstång.
3. Backtesta strategier om möjligt, för tradingdagbok och utvärdera regelbundet för att se om en strategi är framgångsrik eller ej.
4. Välj valutamäklare med bra villkor utifrån den strategi du vill använda.
5. Inspireras av andra. Utnyttja communities som finns hos mäklare och lär av andra framgångsrika valutahandlare genom exempelvis copytrading.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Det börjar närma sig valet i USA med stormsteg och nu är det 53 dagar kvar till valdagen och kampen ...
För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders gi...
Den amerikanska dollarn (USD) har upplevt en märkbar försvagning mot både stora valutor och valutor ...