fbpx

Jonas från Norrköping

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 26 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Första kvartalet blev ett tufft sådant för den svenska kronan som försvagades mot både euron och dollarn. Med en höjd styrränta, och än fler förväntade höjningar, kan läget dock förändras. Hur ser utsikterna ut för SEK den närmaste tiden? Vad är trenden bland traders hos de största valutamäklarna?

En knapp månad har gått sedan Riksbanken beslutade att höja den svenska reporäntan med 0,25 procentenheter, och därmed sätta punkt för en åtta år lång period av negativ ränta. Som resultat hoppas man framförallt se en dämpning av inflationen, vilken i april uppgick till 6,4% och därmed var den högsta på drygt trettio år. Åtgärden kan också få effekt på kronans värde gentemot andra valutor.

Hittills har 2022 inte varit något kanonår för den svenska kronan, vilken gått svagt mot såväl den amerikanska dollarn som euron. Särskilt dollarn har stärkts mot både SEK och de flesta andra valutor i kölvattnet av en aggressiv räntestrategi från amerikanska Fed, som också satt stopp för andra ekonomiska stödåtgärder som infördes under pandemins mest kritiska period 2020. När den svenska räntan nu också har höjts, och ytterligare höjningar förväntas även senare i år, kan kronan dock komma att återta en del mark mot USD. Trenden kan även vända mot euron, då ECB hittills släpar efter med att göra några justeringar av räntan i regionen – trots en inflation som på många håll i EU är högre än på flera decennier.

Nästa räntebesked kommer i slutet av juni

Riksbanken håller normalt penningpolitiska sammanträden sex gånger per år, under vilka myndighetens direktion fattar beslut om eventuella justeringar av räntan baserat på rådande och förväntad inflation samt konjunktur. Efter senaste mötet, som hölls den 27 april, höjdes reporäntan från noll till 0,25% och landade därmed på en positiv nivå för första gången sedan 2014. Stigande inflation lade grunden för åtgärden, men den generella förväntningen är att en höjning inte kommer vara tillräcklig för att bromsa utvecklingen – och att ytterligare därför väntas komma senare i år.

Nästa Riksbanksmöte hålls den 29 juni, därefter följer ytterligare två tillfällen under 2022 – den 19 september och 23 november. Många spår att samtliga av årets återstående möten kommer att resultera i en räntehöjning med 0,25 procentenheter och att höjningarna kommer fortsätta även under 2023. Toppen på runt 2,0 procent väntas i början av 2024. Så ska kronan utsikter förbättras snart, mot både USD och EUR?


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla SEK-valutapar samt 1000 andra tillgångar med snäv spread och snabba avslut. Prova Skilling!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Räntans inverkan på kronans värde

En högre ränta leder generellt till att värdet på den aktuella valutan också stiger. Fler utländska investerare lockas att placera kapital i den svenska kronan om räntan höjs, varför kommande såväl den senaste som kommande räntejusteringar kan få en stärkande effekt på kronans värde gentemot EUR och USD, men möjligen också andra valutor.

Samtidigt är Sverige inte det enda landet att höja räntan. På många håll i världen är inflationen högre än på 30,40 eller till och med 50 år, varför räntejusteringar nu tas till på bred front Inte minst i USA, där man antagit en av de mer aggressiva strategierna. Senast gjorde Fed en höjning med 0,50 procentenheter, vilket innebär att landets så kallade rämtekorridor nu ligger på 0,25-0,50%.

Hittills i år har kursen för USD/SEK gått från 9,05 vid årets början till 9,87 idag. En viss försvagning för dollarn kan dock ses, viken under senaste tiden gått från att ligga på över 10 SEK till att nu ligga under 9,90. I mars kostade en dollar strax under 9,40 en kort tid. Hur kursen kommer att utveckla sig framgent råder det delade meningar om – hos stormäklaren eToro är andel köpare och säljare för valutaparet USD/SEK nästintill likvärdiga. Knappt 60% har i skrivande stund köppositioner, vilket innebär att förväntningarna på uppåt för USD vs uppåt för SEK är ungefär 50/50.

EUR/SEK – vad händer där?

I Euroomådet är man mer avvaktande med att såväl höja räntan som att avveckla andra tidigare insatta ekonomiska stödåtgärder. Detta trots att inflationen och priser på konsumentvaror stiger även här. ECB har fått motta hård kritik för sitt agerande, eller kanske snarare brist på agerande, då många menar att EUR halkar efter medan såväl USA, Storbritannien och en rad andra länder förekommer dem genom att agera tidigare.

För kronans del har euron stärkts sedan årsskiftet, från 10,14 till 10,50 idag. En tydlig nedgång till kronans fördel har dock setts sedan mitten av mars, även om euron hämtat igen litegrann sista veckorna. Forsätter ECB med sin avvaktande räntestrategi – det vill säga att de fortsatt väntar med att höja styrräntan – medan Sverige istället höjer flera gånger till i år skulle trenden åter kunna svänga åt kronans håll. Många tekniska analyser ger dock prognoser om att euron kommer ligga kvar på runt 10,40-10,60 under återstoden av 2022.

Antal handlare med köppositioner i EUR/SEK är fler hos eToro än för USD/SEK. På måndagsförmiddagen är omkring 75% av alla aktiva positioner långa, vilket betyder att de generella förväntningarna ligger på en starkare euro.

Köp eller blanka valutapar med SEK

Valutapar med SEK finns att handla hos ett flertal väletablerade och seriösa valutamäklare på nätet. Skilling, AvaTrade, IC Markets och eToro är några av favoriterna för såväl teamet på Valutahandel som för våra läsare, med sjyssta villkor, hög transparens, snäva spreads och riktigt bra handelsplattformar tillgängliga. Samtliga har förutom valutapar som USD/SEK, EUR/SEK och NOK/SEK också mycket generösa utbud av andra tillgångar – däribland mängder av valutapar, kryptovalutor, index, aktier och råvaror som kan handlas med CFD:er. Samtliga tillåter också blankning, vilket kan vara ett alternativ om du tror på en nedgång för exempelvis USD/SEK eller EUR/SEK och önskar ta korta positioner.

För fortsatta marknadsnyheter och analyser av svenska kronan såväl som andra valutor och kryptotillgångar – fortsätt följa Valutahandel.se.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: EU-reglerad toppmäklare med stort utbud, låga avgifter och unika verktyg. Bli kund hos AvaTrade du med!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.