fbpx

Johan från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 40 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Efter ett par historiskt dåliga år har svenska kronan tagit rejäl revansch under 2021 och återhämtat sig riktigt bra mot majoriteten av alla valutor. Framgångarna till trots finns det dock ett antal valutor som gått än bättre – däribland en afrikansk som stigit med hela 40%. Vet du vilken udda valuta vi talar om?

Valutahandel skrev nyligen om de valutor som försvagats allra mest mot SEK under de senaste tolv månaderna – av vilka venezuelansk bolívar och turkisk lira var några av dem som gått absolut sämst. Valutor som vid det här laget toppat – eller ska vi säga bottnat – samma lista flera år på raken, och som därmed kan anses vara notoriskt dåliga.

För andra valutor har det däremot gått desto bättre. Till och med så pass bra att de stärkts även mot svenska kronan, vilken stått för en av årets största återhämtningar värdemässigt. Nyfiken på vilka det är? Varken euron, dollarn eller det brittiska pundet kvalar in på listan. Av dessa är det endast GBP som totalt sett gått plus under året (1,9%). Istället återfinns bland andra flera afrikanska valutor samt två nordiska grannvalutor. Nedan listar Valutahandel.se de 7 valutorna som hittills stärkts mest mot SEK under 2021:

Seychellisk rupie: 40% uppgång

Sechellernas officiella valuta rupie har stärkts med strax över 40% gentemot kronan sedan slutet av oktober i fjol och kniper därmed en solklar förstaplats på listan över de som gått bäst mot vår egen. Den avlägsna ö-nationen är ett välkänt paradis för turister, varför ett visst ekonomiskt nederlag givetvis varit ett faktum under pandemin. Inflationen har till exempel stigit från 1,9% före pandemin till knappt 10% i dagsläget. Samtidigt är Seychellerna – till skillnad från många andra länder i regionen – ett rikt och välutvecklat land med en generellt hög levnadsstandard. Vid sidan av ett populärt turistmål, är landet dessutom ett viktigt finanscentrum. Bland annat är det hem för många onlinemäklare inom online trading.

En seychellisk rupie är idag värd 0,59 SEK. För 1 år sedan var kursen 0,44.

Liberiansk dollar: 14% uppgång

Näst störst uppgång mot kronan står liberiansk dollar för, vilken totalt sett över de senaste 12 månaderna har stigit med strax över 14%. Förvisso från en mycket låg nivå, men likväl en markant värdeökning. En liberiansk dollar kostar i dagsläget 0,057 svenska kronor, att jämföra med 0,052 SEK för ett år sedan. Landet har rika tillgångar på olika naturresurser, men har också befunnit sig i en djup ekonomisk kris sedan flera år tillbaka. Valutan är inte peggad till USD, men värdet tenderar att följa samma utveckling. USD är också accepterad valuta i landet.

Zambisk kwacha: Uppgång 13,9%

I slutet av oktober 2020 kostade en zambisk kwacha 0,43 svenska kronor. Idag har kursen gått upp till 0,50 SEK per ZMK, vilket innebär en uppgång på omkring 14%. En välkommen värdeökning efter flera års nedåtgående trend. Zambias nuvarande kwacha introducerades 2013 efter en revalvering av den gamla valutan. Allt sedan dess har värdet sjunit ganska drastiskt – fram till våren 2021. I maj konstaterades att ZMK var den av 140 valutor som vid tidpunkten presterade bäst mot USD. Under hösten har såväl konsumentpriser som inflationen sjunkit, vilket fått positiv effekt på valutakursen.

Rysk rubel: Uppgång 9%

Fjärde bästa uppgång mot kronan svarar ryska rubeln för. I kronor och ören kan utvecklingen se till synes marginell ut – för ett år sedan kostade 1 RUB 0,11 SEK, idag ligger kursen på 0,12 – men procentuellt motsvarar det ändå en ökning på drygt 9%. Landet har lidit stora förluster under pandemin – men har lyckligtvis haft det svarta guldet som något av en krockkudde. Stigande oljepriser har haft gynnsam effekt på rubeln, vars värde är starkt knutet till priset på råolja.

Handla RUB hos en svensk toppmäklare – registrera dig hos Skilling!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en ledande, skandinavisk valutamäklare. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.


Norsk krona: Uppgång 8,5%

Även Norges ekonomi har premierats av ett högre oljepris. Från ett historiskt stort rekordfall under våren 2020 då oljepriset dumpades till under nollnivå, till en snabbare återhämtning än väntat under 2021. Valutahandel har tidigare skrivit om hur kronan stärkts och varför Norge av många väntades bli ett av de första länderna att höja räntan igen efter pandemin. Inflationen i landet ligger för närvarande på drygt 3%.

För 1 NOK får svenskar idag hosta upp 1,02 SEK. Åtta öre mer än för ett år sedan.

Nya Moçambique metical: Uppgång 8,3%

Moçambiques officiella valuta Metical har totalt sett stärkts med 8,3% mot SEK på tolv månader. Gentemot den amerikanska dollarn är utvecklingen ännu bättre – kursen är upp med 14,2% sedan oktober 2020. I våras var värdeökningen mot USD hela 35%, vilket innebär att uppgången till viss saktat ned, men likväl är positiv. Höjda räntor – senast med 3 procentenheter – samt färre tillgångar i utländska valutor är två bidragande orsaker till meticals positiva utveckling. Ökat intresse från utländska investerare har också haft effekt.

Inflationen i Moçambique låg i september 2021 på 6,4%.

Isländsk krona: Uppgång 6,4%

Den isländska kronan förväntades redan i fjol börja stiga i värde så snart läget med pandemin började lugna sig, men värdeökningen blev bättre än många förutspådde. ISK har på tolv månader stigit med 6,4% mot vår egen krona, och med 8,4% mot USD. Landet har återhämtat sig snabbare och bättre än väntat – i synnerhet med det taskiga utgångsläge som den utplånade turismen innebar – och kronan tros fortsätta öka i värde även framgent. För att hålla utveckligen på en lagom nivå har isländska centralbanken slutat sälja utländska tillgångar och istället skiftat till en köpstrategi.

Aktuell kurs är 0,066 SEK per 1 ISK. I oktober 2020 stod kursen i 0,062 SEK per ISK.

Här kan du trada med valutorna

Majoriteten av valutorna på listan finns inte att handla hos någon valutamäklare. Bland afrikanska valutor är framförallt den sydafrikanska randen representerad hos mäklare, medan ovanstående är för små och för oattraktiva att trada med för att erbjudas som instrument.

Även isländsk krona kan vara knepig att hitta – men för NOK och RUB ser det annorlunda ut. Bägge dessa valutor finns att handla hos många av de största och mest populära valutamäklarna – däribland Skilling och Capital. NOK kan hos flera mäklare tradas mot SEK, medan rubeln främst handlas mot USD eller EUR.

Tror du på en fortsatt uppgång för oljevalutor som RUB och NOK kan du komma igång med handel snabbt och smidigt hos Skilling – den skandinaviska toppmäklaren känd för såväl rekordsnabba exekveringar som hög säkerhet och bra tools. Här kan du öppna konto hos skandinaviska Skilling.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla valutor, aktier, krypto och andra instrument med rekordbra spread och marknadens bästa villkor. Testa Capital idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.