Valutahandel med BTC och ETH – tillfälligt trendbrott, eller är prisrallyt över?
Valutahandel med krypto har gett fin utdelning de senaste månaderna, med en prisutveckling på långt över +50% i bägge jättarna Bitcoin och Ethereum. Sedan pristopparna i april har dock kurserna vänt nedåt. Är det ett tillfälligt trendbrott eller är det snarare mer troligt att prisrallyt är över för denna gång och att ytterligare dippar kan komma?
Kryptohandlare världen över har kunnat glädjas åt en återhämtning som heter duga hittills under 2023. Prisökningar på en bra bit över 50-60% i många mynt har gjort att allt, eller iallafall det mesta, är förlåtet från katastrofåret i fjol. För Bitcoin har värdet stigit med drygt 65% räknat från årsskiftet fram till idag, och för främste konkurrenten Ethereum är motsvarande utveckling strax över 50%. Även andra mynt har hämtat igen mycket av det som gick förlorat under förra året, även om det ännu är en bra bit kvar till de rekordnivåer vi såg i slutet av 2021 – innan krisen briserade.
Efter en högst lyckosam inledning på 2023 har dock utvecklingen inte varit fullt så ljus den senaste månaden. I april nådde Bitcoin sin högsta nivå på över 10 månader, men sedan dess har trenden gått åt andra hållet. De senaste veckan har siffrorna lyst rött för BTC och ETH såväl som för mindre coins. Frågan är om det är ett tillfälligt trendbrott, eller en indikation på att de glada dagarna är över för denna gång och att mer motvind väntar?
Innehåll: En översikt
Bitcoin har tappat 2,99% – Ethereum är ned med 2,33%
Kraftig och frekvent volatilitet är mer regel än undantag på kryptomarknaden, varför ett tapp på 2,99% för Bitcoin respektive 2,33% för Ethereum de senaste fem dagarna egentligen inte är något att oroa sig över. Samtidigt kan vi, om vi tittar på utvecklingen den senaste månaden, se att bägge kryptovalutorna har handlats mer eller mindre sidledes och att det prisrally vi välsignats med hittills i år tycks ha stagnerat.
Under de senaste 30 dagarna har Bitcoin stigit blott 0,78% i värde, från 27 950 USD till 28 169 USD per dags datum. För Etehereum är utvecklingen ännu mer blygsam – med en ökning på endast 0,62%. Den 8 april var kursen för ETH/USD 1849,23. I skrivande stund ligger den på 1860,68.
Tilläggas ska förstås att både BTC och ETH haft varsin rejäl pristopp i april, då bägge nådde sina högsta nivå sedan maj-juni i fjol, men sedan dess har vägen snarare lett ganska brant utför vilket ger en blygsam utveckling totalt sett mellan april och maj.
Satsa på en renodlad krytptomäklare med ett av världens största utbud – bli kund hos Stormgain du med.
Minsta insättning: 425 kr
Beskrivning: Utmärkt plattform för trading, växling och lån av krypto. Upptäck Stormgain du med.
Riskvarning: Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.
BTC lyckas inte bryta igenom motståndet på 30 000 USD
Efter den positiva utveckligen sedan årsskiftet och med ett 10 månadershögsta i april var utsikterna lovande för Bitcoin att kunna bryta igenom det psykologiska motståndet på 30 000 USD. Många trodde att genombrottet skulle ske efter pristoppen i april, men när så aldrig skedde svalnade prisrallyt så sakteliga av istället.
I dagsläget handlas kryptovalutan för precis strax över 28 000 USD, men i slutet av april var kursen nere på 27 253 USD – inte så långt ifrån mars månads lägsta nivå på 26 525. Skulle priset droppa lägre än så finns risk att det sjunker ytterligare – potentiellt ned mot 25 300-26 000 USD.
Nära årshögsta för Ethereum i april – men därefter nedåt
Priset på Etehreum steg i mitten av april till 2120,56 USD och var därmed bara en hårsmån från att sätta ett nytt årshögsta. Precis som i BTC väntade sig många att trenden skulle fortsätta uppåt, men valutan lyckades därefter inte hålla kurs utan har sedan dess singlat nedåt. Under måndagsförmiddagen handlas ETH/USD för drygt 1853 USD. Nästa viktiga stödnivå ligger på 1787 USD. Sjunker priset förbi den nivån finns risk för ytterligare nedgång mot 1710-1740, vilka var topparna för februari månad.
Tillfälligt trendbrott – eller kommer nedgångarna att fortsätta?
Huruvida prisrallyt är över nu eller om den senaste veckans nedgångar på kryptomarknaden bara är tillfälliga är i vanlig ordning svårt att sia om. Bryter BTC igenom motståndet på 26 525 kan vi möjligen vänta oss fortsatt nedgång mot 25 300-26 000 USD. För ETH hittas nästa viktiga motstånd som nämnts på 1787 USD. Hos onlinemäklare som Valutahandel på är en klar majoritet av de just nu öppna positionerna i BYC/USD långa. I snitt är drygt 80% av alla pågående trades köppositioner. För Etehreums del är motsvarande siffra runt 90%.
Med rekordnivåer på närmare 70 000 USD för BTC i slutet av 2021 och nästan 4500 USD för ETH samma tid vet vi att potentialen finns där att gå högt. Fjolårets kristider slog hårt mot marknaden och många tappade förtroendet för tillgångsslaget och ryggade tillbaka från både trading och mer långsiktiga investeringar. Det osäkra ekonomiska läget generellt bidrog också ytterligare till att många anammade en mer avvaktande instället till krypto. Efter regn följde dock solsken. Första kvartalet av 2023 gick strålande, liksom början av Q2. Om nuvarande nedgång är tillfällig eller om priserna kommer att dippa mer innan de åter vänder uppåt återstår att se.
Är du ny för krypto och vill lära dig mer om de olika tillgångarna som finns, hur krypto funkar och vad som är viktigt att tänka på vid handel med kryptovalutor? På vår sida om krypto hittar du allt du behöver veta för en bra grund. Där hittar du även länkar till våra recensioner om de bästa kryptomäklarna och exchangeplattformarna för krypto.
Handla krypto enkelt, snabbt och smidigt med CFD:er – nu med flexibel hävstång hos Skilling!
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Grym kryptohandel med låg spread hos prisbelönt toppmäklare. Bli kund hos Skilling idag!
Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders gi...
Den amerikanska dollarn (USD) har upplevt en märkbar försvagning mot både stora valutor och valutor ...
Riksbanken har kämpat med att få gemene man att tro att inflationen är för låg i Sverige, men är det...