fbpx

Pelle från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 9 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Efter snart ett år av hård press under en rekordstark dollar tycks nu vinden ha vänt för såväl euron som flera andra valutor. För valutahandel med EUR/USD och andra USD-par syns fortsatt press på dollarn efter släpp på en del covid-restriktioner i Kina, den amerikanska jobbrapporten som kom i fredags samt beskedet om att OPEC+ för närvarande inte kommer att kapa produktionen mer.

Euron har liksom majoriteten av alla andra valutor tvingats duka under för den amerikanska dollarns prisrally under det gångna året. Det osäkra världsekonomiska läget och det faktum att USA snabbt tog täten med kraftiga finansiella åtstramningar, har fått kursen för EUR/USD – världens mest handlade valutapar – att sjunka från 1,13 vid årets början till runt 1,06 idag. Nuvarande kurs är dock en klar förbättring mot för bara en månad sedan. Under de senaste 30 dagarna har EUR stigit med strax över 7% mot USD – från att ha kostat 0,99 USD den 5 december till strax under 1,06 USD i skrivande stund.

Bakom de senaste dagarnas utveckling ligger såväl hopp om större lättnader i Kinas hantering av covid-19, USA:s senaste jobbrapport och besked om oförändrad produktionshastighet hos länderna i OPEC+.

Börsen föll efter en starkare jobbrapport än väntat

Den amerikanska jobbrapporten släpptes i fredags och blev därmed den sista stora rapporten innan Fed lämnar årets sista räntebesked den 14 december. Anspänningen på börsen var hög inför tillkännagivandet av november månads siffror över arbetsmarknaden, eftersom utfallet sannolikt skulle påverka huruvida Feds inbromsning av räntehöjningarna skulle kunna hållas fast vid eller inte.

När rapporten väl släpptes visade sig motståndskraften på den amerikanska jobbmarknaden vara bättre än väntat. Antalet sysselsatta amerikaner hade ökat med 263 000 personer i november, vilket var betydligt fler än de 200 000 som analytiker hade förutspått. Jämte det blev också löneökningarna bättre än väntat. Enligt rapporten steg den genomsnittliga timlönen över årsbasis med 5,1% – att jämföra med prognosen som endast låg på 4,6%. Summa summarum fick alltså fler amerikaner än väntat nytt jobb i november, samtidigt som lönerna ökade mer än väntat. Positiva siffror för arbetstagarna givetvis – men orosmoln för de som hoppats på en nedtrappning i räntehöjningar.

Den oväntat starka jobbrapporten satte fyr på oro över att Fed kommer fortsätta höja räntan med 75 punkter åt gången ett tag till, vilket i sin tur fick börsen att surna till – och USD att tappa en del styrka mot såväl euron som andra valutor. För USD/SEK har kursen sjunkit från över 11 kronor i början av november, till 10,33 just nu.

Lättnader i Kina ger hopp om mildare covidrestriktioner

Från att ha kört på sin vanliga strikta linje och i princip stängt ned både Peking och Shanghai efter en ökning av covidfall, backade Kina i sina restriktioner förra veckan. De sällsynta protesterna från folket gav resultat och man släppte bland annat på reseförbudet som gällt mellan vissa städer och provinser. Ett agerande som fått positiv effekt på CNH mot USD, och spätt på den generella pressen på dollarn ytterligare.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valutor, index och andra tillgångar hos en mäklare med stort utbud av instrument, låga spreads och säker registrering med BankID. Testa Skilling!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Även kronan fortsätter att hämta igen förlorad mark

Det är inte bara större valutor som EUR och CNH som hämtar igen mot den amerikanska dollarn. Även för den svenska kronan har de senaste veckorna sett bättre ut. Efter några riktigt, riktigt dåliga månader då en amerikansk dollar kostat en bra bit över 11 kronor, är kursen just nu nere på lite drygt 10,30. Fortfarande svindyrt – men betydligt bättre än tidigare.

Det är därmed tydligt att Feds hårda räntestrategi sätter bred press på USD. Gränsen är hårfin. Hur mycket kan man fortsätta höja för att få bukt med inflationen – utan att det riskerar att tippa över till en baksmälla, med en avgrundsdjup lågkonjunktur som resultat? Oron för att beskedet som kommer den 14 december inte blir det förväntade med 50 punkter, utan istället 75 punkter som tidigare, avspeglar sig nu i både dollarn och på de amerikanska börserna.

Valutahandel med USD – bull eller bear framöver?

Hur Fed väljer att göra med styrräntan kommer först besked om nästa vecka. Med bakgrund av det vi vet nu och så som nuläget är, tycks den allmänna prognosen bland analytiker emellertid vara att det blir fortsatt tufft för USD. De närmaste tiden ser ut att bli till eurons fördel. Även för kinesisk yuan, japansk yen och svensk krona tycks det finnas utrymme att klättra uppåt. I kölvattnet av en svagare dollar har även guldpriset stigit något, likväl som priserna på flera andra ädelmetaller. Måhända ett intressant alternativ för dig som vill ha ett komplement till valutor i portföljen.

Tror du på en fortsatt nedgång för USD och är sugen på att blanka? Hos Skilling kan du gå kort i USD mot flera andra valutor, samt givetvis handla massor av andra tillgångar med smidiga CFD:er. Registrera dig för ett demokonto och upptäck Skilling du med.

Önskar du fler tips om grymma mäklare – eller vill du se livekurser för ett stort antal valutor? Spana in vår topplista över bästa valutamäklare samt vår samlingssida om valutor.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.