fbpx

Johan från Djurgården

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 30 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Aktörerna på de finansiella marknaderna förväntar sig att Bank of Canada kommer att höja räntorna 6 gånger under 2022, med start redan i mars. Detta väcker stor oro för om huruvida kanadensiska hushåll är redo. Det kommer bland annat att få en stor påverkan på boendekostnaderna, vilket på sikt kommer att sänka de disponibla inkomsterna för den kanadensiska befolkningen och samtidigt skapa volatilitet på valutamarknaden.

I sitt senaste räntemeddelande signalerade Bank of Canada att den sannolikt kommer att höja räntorna förr snarare än senare – möjligen så tidigt som nästa vår.

Medan banken fortfarande kallar inflationstrycket “tillfälligt”, börjar den visa tecken på att ge efter för ökande tryck från Bay Street, affärskunniga och konservativa tankesmedjor för att bli hårda mot inflationen. Detta skulle vara ett allvarligt misstag.

Det finns en enorm osäkerhet kring inflationens framtida räntebana. Den globala ekonomin har aldrig varit med om en covid-pandemi tidigare, och vi vet ännu inte riktigt vad de långsiktiga effekterna av nedstängningarna och kvardröjande flaskhalsarna kommer att bli eller hur inflationen kan slå mot ekonomin.

Varför Bank of Canada bör gå långsamt med att höja räntorna

Ja, det finns en enorm osäkerhet kring inflationen – kommer den bli väldigt hög, eller snart väldigt låg igen? Den globala ekonomin har aldrig tidigare varit med om en Covid-19-pandemi. Men den osäkerheten rättfärdigar inte en återgång till kränkande anti-inflationsargument.

Om något måste vi vara mer försiktiga med att dra slutsatser i tider som dessa och vara mycket noggrann med uppgifterna. När vi gör det hittar vi tre myter som inte stöds som driver de nuvarande kraven på att bli hårda mot inflationen. Ifall Kanada höjer räntan flera gånger under 2022, så kommer troligen CAD bli avsevärt starkare. Eller vad tror du? Prova själv trading med CAD idag!

Myt #1: Vi känner till inflationen när vi ser den.

När vi hör att inflationen inte har varit så hög på 18 år låter det som att vi är i allvarliga problem. Men är vi det? Som Adam Tooze har förklarat i en färsk Chartbook är inflationen otroligt svår att mäta. Och att mäta inflationen just nu är särskilt knepigt: inte bara är nuvarande siffror förvrängda av de mycket låga inflationsnivåerna för ett år sedan, utan inflationsnivåerna är också ovanligt spridda – så att relativt hög inflation i vissa sektorer (bilar, livsmedel och gas) är kombinerat med låga nivåer i andra (de flesta tjänster).

Att höja räntorna, en strategi som är bra för att hantera utbredda prisökningar, kommer sannolikt att bli katastrofal när den används mot en mycket ojämn form av inflation.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Ökad ränta kan stärka CAD rejält, speciellt om oljan också går upp. Vad tror du kommer hända? Prova trading med kanadensiska dollar idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Myt #2: Om Bank of Canada inte gör något snart, kommer den “stora inflationen” från 1970-talet tillbaka

Det här är inte en repris från 1970-talet. Fackföreningar – och arbetare mer generellt – är mycket svagare, och lönerna har sällan levnadskostnadsökningar inbyggda, så att de inte kan driva löneprishöjningsspiraler. Centralbanker är också mycket mer oberoende av sina regeringar än de var då, och är redo att höja räntorna om det behövs.

Om vi vill leta efter ett prejudikat för dagens inflation, bör vi gå tillbaka till 1950-talet när upptakten till Koreakriget skapade flaskhalsar som ledde till tillfälliga inflationstryck inte olikt dem vi ser idag, som flera ekonomer har hävdat.

Myt #3: Högre inflation är mycket mer riskabelt än mycket låg inflation.

En gång i tiden trodde ekonomer och några centralbanker att det bästa inflationsmålet borde vara noll, eftersom det innebar att priserna verkligen skulle vara stabila. Den idén har förkastats eftersom det stod klart att det lämnade väldigt lite utrymme för centralbankerna att manövrera vid en nedgång, eftersom nollinflation snabbt kan bli deflation.

Deflation är mycket läskigare än måttlig inflation eftersom det är lätt att fastna i en deflationsspiral och väldigt svårt att komma ur – som vi lärde oss den hårda vägen under den stora depressionen.

Den magiska siffran för inflationsmåltagare har istället blivit två procent. Ändå kan till och med två procent vara för lågt om den globala tillväxttakten avtar. Även om det har varit lätt att ignorera i Kanada, har det mesta av resten av västvärlden varit fast i landet med “lågflation” sedan krisen 2008 – i desperat försök att få igång inflationen igen för att undvika farorna med deflation. Eftersom Federal Reserve, Europeiska centralbanken och Bank of Canada har genomfört stora mandatöversyner de senaste åren har alla fokuserat på detta föränderliga globala sammanhang som ett nyckelproblem.

För bara några år sedan argumenterade ekonomer och centralbanker för att vi borde överväga att höja målet från två till tre eller fyra procent för att ge penningpolitiken en större chans att slåss när det går dåligt. Varför är då en inflation på 4,4 procent så skrämmande?

Vad Bay Streets bankirer, förståsigpåare och konservativa ekonomer inte säger till dig är att om centralbankerna höjer räntorna för snabbt, kan de stanna eller till och med vända den ekonomiska återhämtningen.

Låt oss hoppas att Bank of Canada håller fast vid sitt försiktiga, evidensbaserade tillvägagångssätt och inte låter inflationsrädsla få sin vilja igenom. Vi kommer alla att förlora om Bank of Canada skärper sin politik för tidigt, men som tur är så är valutamarknadens öppettider generösa så det finns alltid möjlighet till trading. Ifall du vill handla med CAD, så kan vi tipsa om Skilling (omdöme), som är en skandinavisk grundad valutamäklare med fullgott utbud på alla fronter. Prova själv med ett demokonto idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Höjd ränta bör stärka den kanadensiska dollarn mot flera valutor. Vad tror du kommer hända? Följs besluten från Bank of Canada, eller ändras riktningen? Testa Skilling med ett demokonto idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.