fbpx

Magnus från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 31 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Valutaparet USD/TRY föll lägre på både torsdagen och fredagen. Vi som sysslar med valutahandel noterar att turkiets lira stärkts mot både USD och EUR de sista dagarna och förstärkningen tycks fortsätta under inledningen av måndagen. En köprekommendation på onsdagen från investmentbanken JP Morgan har vänt valutan från dess lägsta nivå någonsin och uppgången tycks fortsätta idag, trots att spänningarna med Grekland kring energiresurser i Medelhavet kvarstår, som rapporteras av NY Times och BBC.

Gick lägre för andra dagen i rad, slutade USD/TRY torsdag på 7.3466 och förlorade 203 punkter (-0,28%). Handeln steg med 399 punkter men efter öppningen kunde marknaden inte hålla sina vinster då björnarna tog kontrollen och slutade dagen under öppningspriset. Genom att stänga inom föregående dags intervall, missade priserna för att avgörande gå utöver föregående dags handelsintervall.

Torsdagens handelsintervall har varit 1120 punkter (1,52%), vilket är något under den senaste handelsmånadens dagliga genomsnittliga intervall på 1419 punkter. Veckans volatilitet är också lägre och ligger något under marknadens genomsnittliga handelsintervall per vecka. Den långsiktiga, månatliga volatiliteten är för närvarande något högre än vanligt för USD/TRY.

Sötsaker i Istanbul

Trenden är klart hausseartad

Trenden är klart hausseartad och visar en intakt uppåtgående på kort, medellång och lång sikt. Köpet kan påskyndas om priserna flyttar sig över den närmaste svängningen högt till 7.4341 där ytterligare köpstopp kan aktiveras.

Den turkiska statskassan sålde den 28 augusti 3-åriga inhemska statsobligationer, nominerade i dollar till lokala banker via direktförsäljning. Dessa obligationer en halvårsvis kupong på 1,87%, sa tjänstemän den 24 augusti.

Den 15 augusti erkände marknadsobservatören @507  att statsdrivna inlåningsbanker som Ziraat, Vakifbank och Halkbank hade köpt 5 miljarder dollar i valutapapper de senaste 20 dagarna.

Du kan handla turkiska lira (TRY) gentemot USD, japanska yen (JPY) eller EUR hos flera ledande svenskspråkiga valutamäklare, såsom:

+Skilling: Skilling logoDen framstående hybrid-mäklaren är grundad av Skandinaver och har som mål att göra trading enkelt. Skilling är den valutamäklare som har flest valutapar med turkiska lira, bra jobbat! Spreaden för USD/TRY är omkring 30-34 punkter (pips) under tidpunkten då vi gjorde testet. För EUR/TRY så var det 38 punkter (pips), vilket är helt ok. JPY/TRY är den med lägst spread, endast 4.7 punkter (pips). Så för alla som vill handla TRY mot EUR, USD eller JPY så är Skilling ett givet val.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.

Riskvarning: 89% av retail kunder förlorar pengar.


Det var inte euroobligationer

Notera att det inte var ”euroobligationer” som säljs utomlands på internationella marknader, utan kategoriserades som ”andra obligationer”, skrev han i en tweetråd och baserade sina observationer på regelbundna veckodata från den turkiska bankvakten BDDK. Pappren registrerades samtidigt som säkerhet när de köptes av statliga banker, noterade han också.
Moske i Istanbul
Offentliga långivare skulle inte köpa FX-denominerade inhemska obligationer utfärdade av vissa utländska regeringar eller lokala privata långivare, men de har köpt inhemska statspapper i valuta för 5 miljarder dollar som “det enda alternativet med tanke på att de inte köpte euroobligationer” i Försäljningen på 2,5 miljarder dollar och 3 miljarder dollar hölls den 14 juli respektive 28 juli, avslutade @ e507.
Den identifierade cykeln av “teoretiska” dollarpapper kan ses som fullbordad när de statliga bankerna ger “USD” -papper till centralbanken som säkerhet.

@ e507 vände sig också till @kerimrota, en tidigare bankir, för att fråga honom om det här var en annan version av ”återcirkulationspumpen”. Detta fungerar på USD/TRY-marknaden för att sälja tillbaka FX-insättningar som byts från lokala långivare till lokala FX-insättningsinnehavare.

Kerim Rota hänvisade i Paraanaliz den 5 april till hur ”John Ahmet kommer till obligationsmarknaden”. Ahmet är en berömd turkisk uppfinnare som hävdade att han gjorde en friktionsfri cirkulationspump.

Du kan handla turkiska lira (TRY) gentemot USD, japanska yen (JPY) eller EUR hos flera ledande svenskspråkiga valutamäklare, såsom:

AvaTrade - handla med säkerhet+AvaTrade: USD/TRY har runt 356 punkter i spread och för EUR/TRY så är det i genomsnitt 306 punkter. AvaTrade har med andra ord lägst spread för euro mot turkiska lira av marknadens seriösa aktörer och en av få aktörer som erbjuder detta valutapar!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Bli en vinnare. Gör som Manchester City, kör AvaTrade.

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Det heta sommarmånaderna 2001

”Med dina tweets har jag kommit ihåg de heta sommarmånaderna 2001 [året för en stor finansiell kris i Turkiet] då [bank] branschens korta positioner stängdes med betalning av priset på inhemska regeringspapper i FX. i turkisk lira, ”svarade Rota på @ e507 i en tweet.

De aktuella inhemska regeringsdokumenten i FX är ”teoretiska” eftersom ”de som accepterar dem som utländsk valuta och lägger till sin portfölj är begränsade eftersom de inte utfärdas enligt internationell lag”, Ugur Gurses, en före detta centralbankir, sa, ytterligare förklarar @ e507: s argument den 19 augusti i hans kolumn med titeln “Hur” lokala dollar “skrivs ut av den turkiska statskassan” för Duvar English.

Som ett resultat av pågående lagstadgad överlevnad av en ond cirkel som har använts sedan 2016 har även kreditvärderingsinstituten nyligen uttalat att balansräkningen för det turkiska finansiella systemet som leds av centralbanken, vars reserver berörs på grund av balansräkningar, valutaswappar, speglar långt ifrån den verkliga situationen.

Ett annat exempel på pappersutbyte av alkemi som genomförs kring offentliga inlåningsbanker gäller “kapitalhöjningar”.

Du kan handla turkiska lira (TRY) gentemot USD, japanska yen (JPY) eller EUR hos flera ledande svenskspråkiga valutamäklare, såsom:

+eToro: eToro logoMed sitt koncept “social trading” så kan du se hur andra duktiga traders handlar. För närvarande så tror 67% att TRY ska gå ner mot USD.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Kopiera marknadens bästa traders, helt gratis!

Riskvarning: 68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Spreaden för USD/TRY är lägst av valutaparen, omkring 31 punkter. Dock så saknas EUR/TRY, så för alla som vill handla det så rekommenderas AvaTrade istället eller Skilling.

I maj tillkännagav regeringen några kapitalhöjningar

I maj tillkännagav regeringen några kapitalhöjningar på statliga långivare, men medierapporterna förbises det faktum att ”kapitalhöjningarna” genomfördes genom att utbyta regeringshandlingar mellan Turkiets välfärdsfond (TVF), arbetslöshetsfonden och statliga banker.

Men när det turkiska finansiella systemet dyker djupare in i ramen för finansiell alkemi, börjar fler och fler turkar leta efter fysiska valutor och guld.

De dagliga transaktionsvolymer vid ”Footed Bourse” i Istanbuls Grand Bazaar hoppade till $ 40mn från $ 10mn före coronavirus (COVID-19) pandemi på grund av skatter och provisioner som debiteras för valutatransaktioner via det finansiella systemet, rapporterade den lokala affärstidningen Dunya om 25 augusti.

Det bör noteras att dessa siffror uppskattas blygsamt eftersom marknaden sker över disk, over the counter, (OTC) och inga register finns för de flesta transaktioner. Cirka 50 mäklare arbetar på Tahtakale OTC-valutamarknad i basaren, enligt Dunya.

Makroekonomiska utsikter

Turkiet är på samma gång ett mycket intressant och ibland kontroversiellt land. Som ett resultat kan den turkiska liran uppvisa mycket volatilt beteende, något som har varit särskilt tydligt under det senaste decenniet.

Turkiet är ett stort land, både när det gäller yta och befolkning. Det som är intressant är att dess demografi, till skillnad från de flesta västländer, inte försämras; befolkningen har ökat stadigt under det senaste decenniet och ökat från 70 miljoner 2007 till 80 miljoner 2017. Med den ökande interna efterfrågan upplever landet också en ökning av den interna produktionen, även om Turkiet fortfarande lider av betydande handelsunderskott.

Efter den globala finanskrisen har Turkiets ekonomi klarat sig ganska bra. BNP-tillväxten har stabiliserats de senaste åren till cirka 3-5% årligen. Den stora chocken 2016 som följde ett misslyckat kuppförsök övervanns snabbt när landet fortsatte längs sin expansionsväg. De utländska investeringarna har ökat, även om landets inneboende politiska osäkerhet inte tillåter det att ta fart dramatiskt. Det har lagts mycket ansträngningar och kapital i Turkiets turistindustri och de ser några mycket positiva resultat. Turkiet är nu ett stort turistmål, både för låg- och medelbudgetkunder (traditionellt Turkiets huvudmålgrupp) såväl som för avancerade kunder. De senare fungerar nu mycket bättre efter översyn och modernisering av många av deras Egeiska kustlinjer och hotell.

Du kan handla turkiska lira (TRY) gentemot USD, japanska yen (JPY) eller EUR hos flera ledande svenskspråkiga valutamäklare, såsom:

+Plus500: Plus 500 logo65 pips USD/TRY. Har även TRY/JPY, vilket kan vara en rätt intressant “trade” med en safe heaven valuta (Yen) och en riskfylld och exotisk valuta (TRY). Spreaden ligger på 700 punkter för lira mot yen. Slutligen så har Plus500 även GBP mot TRY, ett annat intressant valutapar mot turkiska liran. Den variabla spreaden ligger omkring 250 punkter för CFD-service från dessa två valutor. Riskvarning: “80.6% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.”


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: EUR100
Beskrivning: Pålitlig valutahandel med CFD från börsnoterat företag.

Riskvarning: 77% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.


Inte bara goda nyheter för Turkiet

Det är dock inte alla goda nyheter för Turkiet. Vissa andra ekonomiska data är i bästa fall blandade; till exempel har inflationen varit tvåsiffrig främst på grund av lirans nedskrivningar. Arbetslösheten har nyligen minskat men ligger fortfarande på cirka 12 %. Arbetskraftsdeltagandet är mycket lågt, 52 %. För att motverka detta inledde den turkiska regeringen sin ”nationella sysselsättningskampanj” i början av 2017. Anställningskostnaderna för nyanställda individer subventioneras med 30 procent för ett år, eller i 4 år om individerna är unga eller kvinnor.

Trots att det största problemet för Turkiet är inhemska politiska spänningar. President Erdogan ses som att försöka få så mycket kontroll som möjligt över landets funktion. Hans ansträngningar för att kontrollera media, statliga organisationer och till och med rättsväsendet har kritiserats hårt. I synnerhet har fängelsejournalister som motsätter honom mött stor missnöje och Turkiet rankas mycket lågt i rankningar som pressfrihet och rättslig effektivitet. Dessutom ligger Turkiet på en svår geopolitisk plats. Det har problem internt med den kurdiska befolkningen, liksom svårt ansträngda relationer med några av dess grannländer.

Turkiet är i akut behov av en stabiliserande politisk kraft som skulle återställa stabilitet och öka dess ekonomiska utsikter. För närvarande verkar detta som en avlägsen dröm, och detta är den främsta anledningen till att Lira förmodligen kommer att fortsätta att se svaghet på kort sikt.

Den turkiska liran ur ett tekniskt perspektiv

USD/TRY befinner i en uppåtgående trend sedan början av 2008. Under denna långa sikt högre har vi haft gott om konsolideringsperioder/korrigeringar men trenden har ändå varit fortsatt stark. Den här tiden verkar inte vara annorlunda, efter en stark körning högre från april 2016 till januari 2017 korrigerade paret lägre till 38,2% Fib inom en fallande kil.

Under den senaste månaden bildade USD / TRY ett inverterat H & S-mönster (tydligare synligt på 4-timmarsdiagrammet) vilket ledde till ett utbrott av kilen, i ett typiskt hausseartat reverseringsmönster. Det som gör det här diagrammet unikt är svängningen från 200DMA som hölls som stöd vid flera tillfällen. RSI konsoliderade också och bröt högre ut ur en triangelformation också. Det omedelbara målet är 38% retracement vid 3.6527, vilket också är nära en topp högre från våren. Om det går sönder kan paret rally förbi 3.7000-nivån mot 50 eller 61,8% Fibonacci retracement-nivåer och varför inte så småningom slå nya toppar.

Elliott Wave View

Elliott Wave-mönstret USD/TRY är klart hausseartat sedan 2008 och det verkar ofullständigt. Det vi för närvarande ser är faktiskt en impuls i framsteg; ett femvågsmönster där den femte vågen fortfarande saknas. De senaste veckorna gjordes en fin push upp från en nedåtgående kanal, vilket tyder på att ett nytt ben uppåt nu utvecklas. Vi pratar om svart våg fem som så småningom kan beröra den 4.0000 psykologiska nivån i år.

Fördelar med att köpa valutan, gå lång i TRY?

+Den rör sig rätt mycket både uppåt och neråt, så efter en tids försvagning kan det ibland vara läge att handla.
+Centralbanken har en avsevärt högre ränta än de flesta andra länder, vilket gynnar carry trades som vill tjäna pengar över natten på räntenivåskillnader mellan två valutapar.
+Trots att TCMB är försiktiga att tala om räntehöjningar just nu, så kan det hända med tiden och då är det viktigt att vara redo för valutan kan bli avsevärt starkare.

Fördelar med att sälja valutan, gå kort i TRY?

+Politiska beslut och uttalande från både USA, Turkiet och EU kan få stora negativa effekter på valutan.
+Inflationen och/eller lågkonjunkturen kan förvärras.
+Samma sak gäller för arbetslösheten, som skenat iväg rejält på sista tiden.
+Jättehöga lånekostnader för Turkiets centralbank gör att det kan vara en tidsfråga innan det inte håller mer och valutan kollapsar.
+Teknisk så ser valutan ut att vara på väg att bli ännu svagare.
+Majoriteten av alla analytiker som vi läst rapporter från tror att liran ska försvagas ytterligare.
+Se till att ha en ordentlig kontobalans, så att större svängningar inte påverkar dig och din position stängs på grund av för lite likvida medel på kontot.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.