Viktig morgondag för valutahandel med USD/JPY – räntebesked och jobbrapport väntar
För valutahandel med USD/JPY är morgondagen ett viktigt datum att hålla koll på. Dels släpper USA sin nästa jobbrapport, dels håller den japanska centralbanken sitt nästa penningpolitiska möte. I skrivande stund ligger kursen för US/JPY på 136,81 – men hur kommer fredagens besked att påverka valutaparet?
Anspänningen är stor inför den amerikanska jobbrapporten som släpps imorgon fredag. Inte minst efter Powells tal inför kongressen tidigare i veckan, där han summerade utvecklingen i USA:s ekonomi det senaste halvåret och konstaterade att man återigen kan behöva anta en mer strikt monetär policy för att få bukt med inflationen. Ett besked som fick USD att stiga och som satt press på tillgångar som guld, silver och olja.
Jämte den amerikanska jobbrapporten släpper Bank of Japan även sina monetära policyuppdateringar för mars månad imorgon. Räntebeskedet blir det sista från centralbankschefen Kuroda. Med två viktiga nyckeltal från såväl USA som Japan i pipen, är viss ökad volatilitet sannolikt att vänta inför fredagen.
Innehåll: En översikt
Räntebesked och chefsbyte i Bank of Japan
Under sina 10 år på posten som centralbankschef har guvernör Kuroda tydligt visat att han har förmåga att stå fast och behålla kontinuitet, även när det stormar runt omkring. År 2016 sjösatte Kuroda det så kallade YCC-programmet – Yield Curve Control – vilket i korta drag byggt på att regeringen kontinuerligt köpt 10-åriga statsobligationer i syfte att hela tiden hålla räntan under en viss nivå. Under 2015 sänktes styrräntan från 0,00% till -0,10% – och där har den legat sedan dess. Inte den mest spännande finansiella kurvan att studera med andra ord, men väl en kontinuerlig sådan.
Med senate årets utveckling har emellertid den generösa japanska räntepolitiken väckt frågor. Hur länge kan landet vidhålla en minusränta i det globala finansiella klimat som råder nu? Och vilka konsekvenser kan det få för en redan svag yen? Med det stora räntehöjningarna i andra länder och med en japansk inflation som nu också stiger, om än inte till samma nivåer som i väst ännu, spekulerar många i om Kurodas efterträdare kommer att behöva anta en annan linje i sin monetära politik.
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Tryggare valutahandel på världens bästa tradingplattform för CFD-trading. På webben och direkt i mobilen. Upptäck Skilling du med!
Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.
Vilket besked kan vi förvänta oss från BoJ imorgon?
Inför fredagens räntebesked råder en del delade meningar om hur utfallet kommer att bli, men många spår att Kuroda kan komma att vidga de så kallade YCC-banden för att så smått börja förbereda för en stramare räntepolitik när hans efterträdare Kazuo Ueda tar över. Med en stadigt stigande inflation i landet de senaste månaderna (4,3% enligt KPI just nu), är pressen stor på Ueda att föra en betydligt stramare penningpolitik än den som präglat landet hittills.
Ueda har dock i uttalanden sagt att han anser en tillmötesgående, följsam räntepolitik är nödvändig kommande tid. En ståndpunkt som går något emot den mindre duvaktiga linje han är känd för. Samtidigt spekuleras det i att hintar om en fortsatt mjuk räntepolitik framgent är en strategi för att undvika att marknaden tajmar förändringar i YCC eller andra monetära åtgärder i förtid.
Hög anspänning inför USA:s jobbarpport
Fredagens andra viktiga besked som också kan komma att påverka USD/JPY är den amerikanska jobbrapporten för februari månad. En rapport många amerikaner håller andan inför efter att arbetslösheten sjönk till den lägsta nivån sedan 1969 i februari. Många inväntar nu de nya siffrorna för februari för att se om jobbmarknaden i USA förblir så pass stark, eller om januaris rapport till viss del kan ha påverkats av bland annat säsongsarbete kring storhelger.
Historiskt har lättnader i räntepolitiken först blivit möjliga när viss återgång på arbetsmarknaden har kunnat konstateras, varför Fed givetvis håller ett vakande öga över den nya statistiken som släpps imorgon. Efter att man flaggat för att en eller flera dubbelhöjningar av räntan återigen kan bli nödvändigt, är jobbrapporten också extra viktig. Ligger arbetslösheten fortfarande så pass lågt och löneökningarna fortsätter stiga, blir en räntehöjning med 0,50% vid nästa tillfälle i slutet av mars allt mer sannolik.
Jobbrapport och räntebesked innebär viktig morgondag för valutahandel med USD/JPY
Ett japanskt räntebesked och en amerikansk jobbrapport på samma dag kommer sannolikt att leda till viss ökad volatilitet i valutahandel med USD/JPY inför morgondagen. Momentum kan skapas i bägge valutorna, varför traders i USD/JPY verkligen bör hålla ett öga på de besked som lämnas imorgon.
Den senaste månaden har trenden varit till USD:s fördel, där bland annat ytterligare räntehöjningar har gett dollarn lite mer styrka än JPY. Med ett chefsbyte på den japanska centralbanken, och med det sannolikt en viss förändring i Japans monetära linje, kanske yenen emellertid kan hämta tillbaka en del mark mot USD – helt beroende på vilket besked som ges imorgon förstås och hur Ueda kommer att inleda sitt chefsskap.
Hos valutamäklare som Valutahandel titta på råder spridda skurar bland traders, med endast några procents övertag i långa positioner i USD/JPY jämfört med korta. För att handla USD/JPY med låg spread och på en säker, EU-reglerad plattform – öppna ett konto hos AvaTrade här.
Även skandinaviska toppmäklaren Skilling är ett utmärkt val för valutahandel. Registrera dig hos Skilling med BankID och kom igång och börja handla redan nu.
Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Upptäck valutahandel hos en transparent EU-mäklare med låga priser och bra utbud. Testa AvaTrade!
Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Det har varit svettigt för Brasilien där inflationen ökat mer än väntant och en svag rekordsvag växe...
Analytiker har identifierat flera faktorer som bidrar till den nuvarande svagheten för den svenska k...
Det pågår just nu ett race ner till botten för både ECB, Riksbanken och FED. Alla är på väg mot lägr...