fbpx

Kennet från Torekov

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 21 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

I september 2022 genomgick Ethereum sin omtalade fusion och blev Ethereum 2.0. Drygt 3 månader efter uppgraderingen är det ännu inte helt klart vilken effekt fusionen kommer att ha på blockkedjan – och för många finns fortfarande frågetecken om vad den faktiskt innebar. Nedan reder Valutahandel ut hur och varför fusionen genomfördes samt kikar närmare på vad som ligger i pipen för Ethereum under 2023.

Fusionen som skulle ta vanliga Ethereum till Ethereum 2.0 var en av fjolårets stora snackisar i kryptovärlden. Datumet för fusionen hann skjutas fram flera gånger innan den till slut genomfördes i mitten av september 2022 – med ögonen från hela kryptoarenan på sig. Osäker och framförallt oförutsägbar som kryptomarknaden är, har vi sannolikt ännu inte sett den fulla effekten av fusionen. Ingen kan heller säga säkert vad den effekten kommer att bli – men förväntningarna är höga på färre begränsningar och snabbare flöden.

Är du en av dem som fortfarande har frågetecken kring vad Ethereum 2.0 faktiskt är, vilket syfte fusionen är tänkt ska fylla och vad vi kan förvänta oss av det nya Ethereum under 2023? Du är långt ifrån ensam. Nedan kör Valutahandel en snabb (men grundlig) re-cap av Ethereum som blockkedja och allt du behöver veta om uppgraderingen.

Det här är Ethereum

Blockkedjan Ethereum grundades 2015 av Vitalik Buterin, Charles Hoskinson, Anthony Di Iorio och Gavin Wood. Redan från start lyftes Ethereum, med sin native token Ether (ETH), fram som ett bättre alternativ än världens första kryptovaluta Bitcoin (vilken lanserades 2012) och under årens lopp har ETH kommit att bli världens andra största kryptovaluta.

Ethereum antog från början blockkedjeteknologin från huvudkonkurrenten Bitcoin, men har sedan utvecklat och expanderat den i syfte att kunna erbjuda betydligt bredare användningsområden. Idag är Ethereum ett blockkedjenätverk på vilket mängder av andra tokens (krypto och NFT:er) och DeFi-projekt är skapade.

Vidare är Ethereum också, precis som Bitcoin, en fristående, decentraliserad plattform byggt på peer to peer-teknologi och fri från insyn från stater eller andra tredjeparter.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla ETH/USD och 1000+ andra tillgångar hos eToro. Lägst spread och flexibel hävstång. Prova eToro du med!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Ethereums fusion – vad, hur och varför?

Ethereums fusion – på engelska kort och gott kallad “the Merge” – blev verklighet i september 2022, men hade varit på gång ett bra tag innan dess. Faktum är att en så kallad “hard fork” ägde rum redan 2016, alltså bara ett år efter lanseringen av blockkedjenätverket och flera år före fjolårets fusion. Enkelt förklarat innebär en hard fork att alla användare på ett nätverk tvingas uppgradera sig till den senaste versionen av nätverket. Något som antingen kan initieras av ansvariga för nätverket, eller av användare om en majoritet är missnöjda med den äldre versionens funktioner och kvalitet.

Den hard fork som genomfördes 2016, och efter vilken ETC (Ethereum Classic skapades som komplement till ETH) initierades efter att ETH-projektet DAO blev hackat och användare blev bestulna på över 3,5 miljoner ETH-mynt.

Den stora fusion som genomfördes 15 september i fjol initierades inte av en stöld likt den uppgradering som gjordes 2016 – utan genomfördes istället för att förbättra såväl säkerhet som snabbhet och användarmöjligheter på Ethereums nätverk. Rent konkret innebar fusionen att nätverket och dess native token ETH gick från det gamla proof ow work-systemet till det nya proof of stake, via en integration med Beacon PoS.

Proof of Work vs. Proof of Stake

Proof of work och proof of stake är två olika sätt att processa kryptotransaktioner. Kortfattat innebär proof of work att nya coins tas fram genom mining, medan de med proof of stake istället skapas genom staking – det vill säga att användare går i god för ny information med hjälp av en del av sina tillgångar. Litegrann som att gå i borgen. Med proof of work används istället komplicerade koder eller pussel för att få fram nya block av kedjan, och på så sätt tjäna pengar.

PoW och PoS är inte de enda sätten att processa kryptotransaktioner, men majoriteten av alla världens kryptovalutor använder en av dessa två. Mest kända PoW-krypton är förstås Bitcoin.

I och med fusionen hösten 2022 övergick Ethereum till att vara helt och hållet proof of stake-baserat. Ett byte som ska innebära snabbare transaktioner, ännu bättre säkerhet och inte minst en kraftig reducering av energianvändningen för nätverket. PoS är betydligt mer energieffektivt än PoW och tack vare bytet uppges Ethereums energianvändning kunna minska med upp emot 99%. Huruvida PoS eller PoW är bättre råder det delade meningar om – minskad energiåtgång (och därmed färre utsläpp) är förstås en stor fördel för proof of stake.

Hur har fusionen påverkat ETH hittills?

Inför bytet i mitten av september sågs ett ökat intresse för köp i ETH. Värdet ökade och valutan tycktes just då klara sig betydligt bättre genom krisen än konkurrenten BTC. Efter fusionen har det dock varit rejält svajigt. Samma dag, den 15 september 2022, var en ETH värd 1620 USD och det totala marknadsvärdet upp i 195 miljarder USD. Redan den 16 september hade kursen sjunkit till 1475 USD och marknadsvärdet till 180 miljarder USD.

Hösten fortsatte sedan med mycket volatilitet där ETH vid flera tillfällen var nere och vände på bara strax över 1000-1200 USD, men också nådde ett antal toppar på över 1600 USD – bland annat i samband med att Elon Musk tog över Twitter.

Summa summarum har dok värdet på ETH hittills sjunkit sedan fusionen blev verklighet. Från att legat en bra bit över 1700 USD veckorna före, till att idag kosta strax över 1330 USD. Viktigt att ha i åtanke är dock FTX-kollapsen och den inverkan den hade på kryptomarknaden som helhet i slutet av förra året. Såväl bjässar som ETH och BTC, som mindre valutor drabbades hårt av kraschen och den inverkan det fick på förtroendet för krypto överlag.

Ytterligare nyheter på gång för 2023?

Exakt hur övergången från PoW till PoS kommer att påverka Ethereum på lång sikt är ännu oklart. Inför årskiftet 2022/2023 ryktades det dessutom om att nätverket kommer att genomgå ytterligare en uppgradering, kallad “Shanghai” någon gång under 2023. Exakt vad den kommer att innebära är dock fortfarande inte helt känt – men klart är iallafall att även detta år tycks bli en spännande tid för Ethereum med gott förtroende från marknaden. Hittills i år har ETH stigit nästan 11% i värde, att jämföra med Bitcoin som ökat blott 3,9%.

Vad tror du om Ethereums framtid? Vad tycker du om fusionen från PoW till PoS och planerar du att trada valutan, eller någon av de tokens som skapats på nätverket, under 2023? För ETH-handel med grymt låg spread och flexibel hävstång – bli kund hos eToro här.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.