Sydamerikanska Sur – valutahandelns framtida jätte?

I veckan träffas representanter från Brasilien och Argentina för att diskutera lanseringen av en framtida gemensam valuta för de latinamerikanska länderna. Blir planerna verklighet kan det komma att bli världens andra största valutaunion efter EMU – och sydamerikanska sur bli valutahandelns nya jätte.
Drygt 20 år efter att den europeiska valutan euro infördes ser det återigen ut att vara dags för ett nytt, stort valutasamarbete. Den här gången i Sydamerika.
Regionens två största ekonomier – Brasilien och Argentina – kommer till veckan att träffas i Buenos Aires för att diskutera en gemensam valutaunion. Beslutet om att införa en gemensam valuta ska enligt uppgift mer eller mindre redan vara fattat och mötet handlar framförallt om att spika en plan för hur och när lanseringen ska gå till. Även andra latinamerikanska länder kommer bjudas in att delta i mötet om den nya valutan, vars arbetsnamn just nu är sydamerikansk sur.
Innehåll: En översikt
- 1 Ska främja regional handel och minska beroendet av USD
- 2 Ett första steg av många innan sydamerikansk sur kan bli verklighet
- 3 Övriga latinamerikanska länder bjuds in
- 4 Mycket att vinna för Argentina – men vissa orosmoln för Brasilen
- 5 Första mötet för regionens nya ledare efter maktskiften i flera länder
- 6 Slutsats: Kan sydamerikanska sur bli valutahandelns framtida jätte?
Ska främja regional handel och minska beroendet av USD
Syftet med att skapa en valutaunion ska initialt vara att främja handel inom den egna regionen och med det också minska de latinamerikanska ländernas beroende av den amerikanska dollarn. För de två initiativtagande länderna Brasilien och Argentina är handeln dem sinsemellan redan på rejäl uppgång. Under fjolåret ökade den med över 21% jämfört med året innan. Genom att övergå till en enda gemensam valuta förväntas siffran kunna bli ännu bättre. Enligt uppgift kommer valutan, om eller när den lanseras, till en början att vara peggad mot både den brasilianska realen och den argentinska peson.
Ett första steg av många innan sydamerikansk sur kan bli verklighet
Argentinas finansminister Sergio Massa har i intervjuer inför stormötet senare i veckan sagt att det här sammanträdet är ett av många i raden för att en gemensam valuta ska kunna bli verklighet. Han är tydlig med att han inte vill inge några falska förhoppningar utan understryker att man ännu bara är i ett tidigt förstadium till vad som längre fram potentiellt skulle kunna bli verklighet.
Mötet i Buenos Aires syftar framförallt till att diskutera nödvändiga parametrar för införandet av en gemensam valuta, vilka finansiella problem och hinder som behöver lösas och hur, samt rena praktiska frågor som vilken roll de olika ländernas centralbanker ska spela. Sergio Massa beskriver mötet som en introduktion till förstudie av en latinamerikansk valutaunion, med mycket fokus på handelsmekanismer. Frågan har vid här laget redan diskuterats i flera år, men har tidigare saknat tillräckligt politiskt stöd i både Argentina och Brasilien. De bägge ländernas numera vänsterviktade styre tycks dock mer positiva till att gå vidare med projektet.

Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla valutor, krypto, aktier och råvaror med innovativ AI-teknik och grymma villkor. Prova Capital!
Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.
Övriga latinamerikanska länder bjuds in
Vid rodret till det nya projektet står Brasilen och Argentina, men även övriga länder i regionen kommer att bjudas in till att bli en del av samarbetet. Går valutaunionen från plan till verklighet och samtliga latinamerikanska länder ansluter, kommer unionen att utgöra 5% av världens totala BNP – och med det bli världens andra största valutauonion. Förstaplatsen innehas överlägset av EMU och euron, vilken med dagens 20 länder (av 27 medlemsländer i EU) står för 14% av globalt BNP, mätt i USD.
Andra mindre valutaunioner är bland andra den östkaribiska dollarn, vilken används av vissa länder i Västindien och som sedan 1976 är peggad mot USD, samt CFA franc som används av vissa västafrikanska länder. CFA franc är peggad mot euron och består egentligen av två olika monetära unioner kopplade till två olika centralbanker.
Jämfört med euron, och vad en sydamerikansk sur skulle bli, är dessa unioner emellertid betydligt mindre.
Mycket att vinna för Argentina – men vissa orosmoln för Brasilen
Trots att Argentina och Brasilien är stora ekonomier i Sydamerika, går de in i ett samarbete med väldigt olika förutsättningar. I dagsläget har Argentina mest att vinna på att gå med i en union, medan Brasilien snarare skulle kunna få en del bekymmer.
I Argentina är den ekonomiska situationen betydligt mer labil, med en inflation som närmar sig hisnande 100% och där staten fortsätter att pumpa ut nya pengar. Läget har framförallt försämrats under de senaste tre åren, då mängden pengar i cirkulation i landet har fyrdubblats. Man har också kvar en skuld på över 40 miljarder USD till IMF för det stödpaket som betalades ut 2018.
I Brasilien är situationen mer stabil, vilket givetvis ger upphov till oro för hur den egna ekonomin kan påverkas av att knyta band med en så pass osäker granne.
Första mötet för regionens nya ledare efter maktskiften i flera länder
Mötet i Buenos Aires blir förutom en möjlighet att diskutera ett potentiellt valutasamarbete också en möjlighet för regionens nya ledare att träffas för första gången. Flera länder har haft val sedan det senaste sammanträdet och på många håll har man fått en ny regering. Bland de som väntas delta hittas bland andra Colombias president Gustavo Pedro, Gabriel Boric från Chile samt Venezuelas kontroversiella president Nicolás Maduro och Kubas Miguel Díaz-Canel.
Förutom planer för en sydamerikansk sur blir mötet också ett tillfälle att diskutera andra aktuella frågor som rör regionens framväxt. Enligt Argentinas utrikesminister Santiago Cafiero kommer man bland annat att samtala om klimatfrågor, vilken typ av ekonomisk utveckling regionen ska eftersträva och hur man ska göra för att nå dit.
De sydamerikanska länderna har rika tillgångar av högt eftertraktade råvaror som olja, mineraler och livsmedel – men viktigt är att sätta en plan för hur man vill förvalta de tillgångarna. Cafiero menar att det är viktigt att ta ställning till huruvida man vill använda sina tillgångar för att enbart bli en massiv råvaruproducent, eller för att jämna ut klyftor och orättvisor och öka den allmänna välfärden i hela regionen.
Slutsats: Kan sydamerikanska sur bli valutahandelns framtida jätte?
Sydamerikansk sur har potential att bli valutahandelns nya jätte – om projektet går från idé till verklighet. Med tanke på att det tog 35 år för euron att lanseras ska vi dock inte vänta oss en faktiskt lansering inom den närmaste framtiden. Arbetet är fortfarande i ett tidigt stadium.
I dagsläget står projektets ledare också inför större utmaningar än vad de gjorde för bara några år sedan. En betydligt sämre global ekonomi, ett generellt lägre intresse för regionala samarbeten bland ländernas medborgare samt mer trögflytande politik till följd av att många länder har minoritets- eller koalitionsregeringar kan göra vägen fram till mål både krokigare och längre.
För löpande uppdateringar om valutasamarbetet i Sydamerika – fortsätt följa Valutahandel.se.

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Förstklassig valutahandel på svenska – med rekordlåg spread och 1000+ tillgångar. Signa upp dig hos Skilling med BankID.
Riskvarning: 77% av retail kunder förlorar pengar.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Bloomberg rapporterade om att dollardominansen minskat från 73% av valutareserverna 2021 till endast...
Varje år så kommer det ett antal överraskningar när det kommer till valutahandel. Under årets första...
Riksbankstoppen Per Jansson slår fast att inflationen i Sverige nu riskerar att blir för låg och att...