fbpx

Albert från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 14 minuter sedan.

» Prova IG du med.
74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Nästa halvering av Bitcoin är i nära antågande och väntas ske kring den 11-12 maj – alltså redan nästa vecka. Hittills har hängivna miners kunnat glädjas åt att få ut hela 12.5 bitcoins för ett block (efter den senaste halveringen som skedde 2016), men efter nästa vecka får man alltså nöja sig med endast 6.25 bitcoins/block – ifall man alls lyckas hitta några. I egenskap av gammal miner som själv ägnade mig åt grävning för drygt 8 år sedan, vet jag nämligen hur svårt det var redan på den gamla goda tiden. Idag har skruvarna dragits åt ytterligare och allt sker på en helt annan nivå än tidigare, plus att det förstås finns mycket färre bitcoins kvar att gräva fram. Med tanke på den ökade konkurrensen och det kraftigt minskade utbudet för miners, kan man således spekulera i huruvida dubbelt pris för en bitcoin kanske faktiskt är fullt möjligt inom en ganska snar framtid?

Sämre lönsamhet för miners

Sitter du på ett innehav av Bitcoins kan begrepp som halvering förmodligen låta lite oroväckande, men du kan sitta lugnt i båten. Halveringen av Bitcoins påverkar inte dig som ägare och investerare i första hand, utan snarare den som ägnar sig åt gräva fram nya Bitcoins – för dig och andra att investera i. När Bitcoin först lanserades var ett block värt hela 50 bitcoins, därefter 25, 12,5 och nu alldeles snart alltså endast 6,25. Varje halvering som görs innebär således en sämre lönsamhet för miners, som erhåller färre och färre bitcoins/block varje gång åtgärden genomförs.

Vilken tid sker halveringen av Bitcoin för grävare/miners?

Något exakt klockslag är ännu inte spikat, men man vet att halveringen kommer att äga rum runt den 11-12 maj 2020. Dagarna då miners världen över kan kassera in 12,5 Bitcoins per framgrävt block är alltså räknade, med endast en knapp vecka kvar tills det nya värdet träder i kraft.

Hur kommer det sig att Bitcoin halveras?

Troligen görs det för att öka intresset för Bitcoin. Utan någon centralbank som garanterar något, utan några inflationsmål, utan någon offentlig penningpolitik är möjligheterna och trovärdigheten för kryptovalutor avsevärt lägre än för traditionella “fiatvalutor” som krytpofolk brukar kalla det. Syftet med dessa halveringar är således att hålla både mängden och värdet stabilt samt att förhindra att brytning av nya Bitcoins minskar värdet på de redan befintliga. Vidare är dessa halveringar dessutom väl inbyggda i Bitcoins infrastruktur som togs fram av grundaren Satoshi Nakamoto (pseudonym) i samband med lanseringen. Enligt Nakamotos design är Bitcoin en valuta med ändliga resurser – närmare bestämt 21 miljoner – och utgivningstakten (alltså brytningen) har hela tiden varit tänkt att minskas ju färre block som finns kvar att bryta – och så även belöningen. Belöningen per brutet block minskas enligt plan för varje 210 000 block som bryts, vilket blir vart fjärde år – med totalt 32  halveringar under 128 år, tills dess att varje block i den struktur som utgör Bitcoin alltså är framgrävt.

Negativt värde inte troligt

Så sent som den 13 mars i år talades det om att priset kan gå under 1000 USD per Bitcoin. Men att det kommer bli ett negativt värde för Bitcoin som det under en kort period var för amerikansk WTI-olja är inte vidare troligt. Det lär alltid finnas någon som vill betala en rejäl slant för kryptovalutan, tänker nog även de mest negativa skeptikerna. Till skillnad från oljan kräver dessutom inte Bitcoins några förvaringsutrymmen som kostar pengar och äter upp vinsten, vilket också gör att risken för minusvärde måste bedömas som i princip obefintlig. Nej, en dubblering av värdet är kanske mer troligt? Ifall du vill handla med bitcoin, så kan du prova via Libertex idag!

Vad tror analytiker om Bitcoin efter halveringen?

Det råder lite delade meningar om hur Bitcoin kommer att påverkas av halveringen och huruvida eventet kommer ha en positiv effekt eller inte på valutans värdeutveckling. Eftersom halveringen är planerad och känd sedan länge (i enlighet med tidigare halveringar) argumenterar många analytiker för att den redan är inprisad, och således inte kommer att påverka kryptovalutans värde nämnvärt. Andra är av den bestämda åsikten att halveringen omöjligen skulle kunna vara inprisad p g a det faktum att tillgången på Bitcoin minskar allt mer (färre nya mynt släpps ut i cirkulation) samtidigt som intresset och efterfrågan hela tiden stiger.

De flesta tycks dock vara överens om att halveringen troligen inte kommer att påverka priset för Bitcoin negativt, utan snarare tvärtom. Det kraftigt ökade intresset i kombination med den minskade tillgången talar naturligtvis för att värdet kan komma att stegra ganska rejält efter halveringen. Men visst finns det risker som talar för motsatsen också. Ett scenario där blockbelöningen nu halveras men kursen inte skjuter i höjden, skulle kunna innebära att mining blir så pass olönsamt att många aktiva grävare/miners väljer att stå över. Ett stort bortfall av miners skulle i sin tur kunna urholka det annars så stålsatta nätverket och i värsta fall leda till brister i säkerheten. Detta bedöms emellertid som föga troligt, men är icke desto mindre en reell risk värd att ha med i bakhuvudet. Vad som är troligare är att priser kommer gå upp strax innan halveringen, vilket den hittills påbörjat. Prova handla bitcoin via Stormgain nu.

Betyg: 5.57/10
Minsta insättning: 425 kr
Beskrivning: Köp Bitcoin innan halveringen. Passa på med stigande priser hos Stormgain. Testa nu!

Riskvarning: Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.


Bitcoins största ägare

Det finns ingen exakt metod för att avgöra hur många Bitcoin-ägare det finns runt om i världen, men mycket statistik pekar på att det rör sig om runt 100 miljoner stadiga ägare och 53 miljoner traders. Bland världens största ägare hittar vi bl a kryptogurun Barry Silbert, förre JPM-bossen Blythe Masters samt tvillingarna Tyler och Cameron Winklevoss – varav de två sistnämnda räknas som världens första Bitcoin-miljardärer och ägare av 1% av alla befintliga Bitcoins.

Och på tal om största ägare, finns även där en risk att beakta efter halveringen. Möjligheten finns att någon av dessa ovanstående superägare eller en grupp med tillräckliga ekonomiska medel tar kontroll över stora delar av kryptovalutan, och således urholkar marknaden på säljare – vilket förstås skulle få som konsekvens (eller fördel beroende på hur man ser det) att priset sticker iväg. Passa på att köpa innan halveringen av Bitcoin sker! Stormgain tillåter köp med debit- eller kreditkort, samt ger dig möjlighet till trading mellan olika krypto.

Bitcoin vs guld: Likheter och skillnader

Bitcoin har av analytikern Mike McGlone pekats ut som att ha en stor fördel jämfört med guld just på grund av den begränsade tillgången. Det kommer de facto aldrig att finnas mer än 21 miljoner Bitcoins, medan det alltid finns möjligheter att hitta nya guldgruvor och guldresurser runt om i världen. Det finns emellertid också vissa likheter och paralleller som kan dras de bägge tillgångarna emellan (Bitcoin kallas ju inte för det digitala guldet utan anledning), däribland att både guld och Bitcoin står utanför de traditionella finansmarknaderna och således ej är korrelerade med börsen. Frågan om huruvida bitcoin, likt guld, också kan bli en säker hamn för investerare i oroliga tider har länge varit hett samtalsstoff i kryptovärlden. Och inte förefaller det väl vara helt omöjligt, med tanke på dess unika struktur och särställning från övriga börsen.

Vad hände efter tidigare halveringar med Bitcoin priset?

Under 2009, strax innan jag själv kortvarigt provade på att bryta Bitcoin, fick man hela 50 bitcoins i utdelning när man hittade ett nytt block.

Januari 2012: Den första halveringen av Bitcoin skedde den 28 januari 2012. Några dagar före, den 23/1, låg kursen på 5,72 USD och två dagar efter halveringen uppgick den till 5,81 USD. Priset påverkades alltså inte nämnvärt, och kursen låg hyfsat stabilt under resten av året, med ett avslut på drygt 13 USD i december 2012.
Juli 2016: Fram till 2016 hade priset ökat rejält i lagom tid för nästa halvering som ägde rum den 9 juli detta år. Den 4/7 var priset 661, 56 USD och den 11/7 -alltså två dagar efter eventet – hade den klättrat något till 662,13 USD. Kursen fortsatte att öka svagt under juli, för att sedan dippa ned under 600 USD i augusti och sedan vända uppåt igen resten av året.
Maj 2020: Ingen vet vad som kommer hända, men många Bitcoin-entusiaster är givetvis hoppfulla. Många hoppas (kanske något naivt) på möjligheten att värdet ska dubbleras. Att värdet kommer gå upp är definitivt inte omöjligt, men en 100% uppgång låter osannolikt. Sådana ökningar skedde inte under vare sig 2012 eller 2016, så varför skulle det ske nu?

Vad tror investeringsproffs om Bitcoin: 6 röster

Warren Buffet: En skeptiker av rang som ännu inte har låtit sig imponeras av Bitcoins succé. Buffet anser att kryptovalutor saknar reella värden och vidhåller bestämt att han inte äger eller har ägt vare sig Bitcoin eller andra kryptovalutor, samt att han vägrat ta emot gåvor bestående av just krypto.

Ray Dalio: Även miljardären tillika grundaren av Bridgewater Associates är föga positiv till fenomenet kryptovalutor. Dalio uttalade sig senast i januari i år om bristerna i Bitcoins hela struktur, och rådde istället folk att även fortsättningsvis vända sig till guld som en safe haven för investeringar.

Commodity.com LLC: Den amerikanska sajten Commodity.com frågar sig i en kritisk artikel om Bitcoin kommer gå upp eller ner? Svaren och förväntningarna kan skilja sig kraftigt beroende på vem du frågar. Vissa menar att det är en bubbla, medan andra ser det som en relativt säker investering.

Michael Novogratz: Som en av världens fem största Bitcoin-innehavare är Novogratz naturligtvis mer positivt inställd än föregående två namn. Enligt honom är Bitcoin en extremt spännande tillgång att investera i med mycket potential, men han höjer också ett varningens finger för att marknaden oundvikligen lockar till sig en del oärliga aktörer och att man bör veta vad man gör om man ska ge sig in i leken. Satsa på en säker aktör som Stormgain idag!

Mark Cuban: Investeringsproffs och miljardär som absolut anser Bitcoin vara värt att investera i – men inte mer än 10% av ditt totala investeringskapital, precis som han råder kring andra högrisktillgångar.

Barry Silbert: Likt Novogratz är också Silbert en av dem med störst innehav av Bitcoin i världen, varför hans positiva inställning nog inte behöver förklaras närmare. Som ägare av bolaget Digital Currency Group är Silbert en av Bitcoins främsta ambassadörer, med stor tilltro till kryptons potential och investeringsvärde. Gör som Barry och köp Bitcoins med Libertex nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Bäst för trading med aktier, valuta och bitcoin genom CFD'er. Kom igång på 3 minuter. Prova nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.