fbpx

Christian från Ulricehamn

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 18 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den frågan får vi flera gånger i veckan via vår livechat här på Valutahandel.se. För er som har koll på valutamarknaden och kryptomarknaden så kan svaret kännas självklart. Men faktum är att många av våra besökare inte har kommit i kontakt med kryptovalutor på annat sätt än via media, nyhetsrapporteringar där crypto (eller krypto om man så vill) på ett eller annat sätt har varit involverat i bedrägerier eller skatte-relaterade frågor.

Här vill vi därför gå igenom hur man verkligen handlar eller förvarar Bitcoin, fastställer om Ethereum är en krypto eller inte, talar om volatilitet, olika typer av kryptovalutor och tar även upp DeFi samt skillnaden på handelsplatser och krypto-plånböcker. Häng på och upptäck hur allt hänger samman.

Varning

Vi vill förvarna att vissa delar av den är artikeln kan kännas ganska tekniska och komplicerade. Det handlar mest om att vi vill förtydliga hur situationen egentligen ser ut när det kommer till de allra vanligaste uttrycken och sammanhangen du kan komma i kontakt med relaterat till kryptovalutor.

Det är inte avgörande att du känner till detaljerna för att kunna handla med kryptovalutor, men som med det mesta skadar det inte att ha en övergripande förståelse för hur saker egentligen fungerar. På samma sätt som att man förstår hur en bil fungerar, t.ex. att det behövs bränsle för att driva bilen och att man vet skillnaden mellan drivmedlen som diesel, bensin eller om det är en elbil, så skadar det alltså inte att förstå skillnaden mellan olika kryptovalutor.

Bli inte lurad av kändisar

Senast igår hade vi en kille som var mer eller mindre ett klick ifrån att bli lurad på flera tusen Euro av sina besparingar, från ett bolag som heter Bitcoin Era. Han frågade oss på livechat'en med anledning av en annons där foton på en svensk kändis utnyttjas för att vinna förtroendet hos intet ont anande privatpersoner och småsparare. De försöker hypa kryptovalutor generellt och framför allt Bitcoin (eller BTC som den förkortas ibland, på samma sätt som svenska kronan förkortas SEK), just eftersom det är den absolut största och mest kryptovalutan och vet att många därför hört talas om just den.

Folk har tjänat massor på Bitcoin!

Det är helt sant att många människor har tjänat otroliga mängder pengar på att investera i Bitcoin. För bara 5 år sedan stod Bitcoin i ett värde på ca 250 USD och i skrivandets stund är en Bitcoin värd närmare 11 000 USD. Hade man köpt Bitcoin för 5000 USD då hade man alltså fått 20 Bitcoin vilka idag skulle varit värd nästan 2 miljoner kronor.

Hade jag bara köpt för ett år sedan så hade jag kanske tjänat massor också?

Man kan sammanfatta det senaste året (365 dagarna) med en enkel analys. Låt oss titta på det faktum att Bitcoin för ganska precis ett år sedan stod i 10250 USD och alltså idag står i ca 10800 USD. Hade man alltså köpt Bitcoin för 5000 USD för ett år sedan så hade man fått ca 0,487 BTC och de hade idag varit värd 5268 USD.

Det kanske kan tyckas vara trevligt att ha tjänat 268 USD, pengar är alltid pengar kanske någon tänker. Då ska man däremot verkligen vara medveten om att Bitcoin var ner och vände på ett värde runt 5000 USD i mars i år. Så hade man behövt ta ut sina pengar då eller kanske fått kalla fötter och rent av sålt av sitt innehav då, så hade man gjort en rejäl förlust.

Väldigt volatilt

Resan tillbaka till 11 000 USD värderingen har alltså varken varit spikrak eller säker och ännu mindre kan någon enskild individ eller företag garantera en “säker investering”. De flesta kryptovalutor är istället extremt volatila, dvs stora rörelser både upp och ned. Det innebär att man både snabbt och enkelt kan förlora sina pengar. Det är därför extra viktigt att man t.ex. använder det som kallas “stop loss” när man lägger in trading-positioner på handelsplattformarna.

Altcoins – Alternativa kryptovalutor

Det är färre som har koll på alternativa kryptovalutor som t.ex. Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) eller varför inte Tether (USDT).

Tether är för övrigt en kryptovaluta som tillhör gruppen ‘stablecoins' och vilka har som målsättning att koppla värdet mot en specifik valuta eller annat extern referenspunkt för att minska volatiliteten. Tether eller alltså USDT är som man ser på sin förkortning kopplad till Amerikanska US dollarn, USD.

Ethereum är egentligen ingen kryptovaluta

Varken Ether eller Ethereum är egentligen en kryptovaluta i den vanliga bemärkelsen. Istället är Ethereum är en decentraliserad global plattform som bygger på blockkedjeteknologin, där fördelen med Ethereum är just det att man kan programmera lösningar för att hantera pengar, bygga programvaror och appar som är tillgängliga i hela världen.

Ether är alltså inte heller egentligen en kryptovaluta, även om man för enkelhetens skull ofta benämner det som just det. Ether är dock i själva verket det ‘bränsle' som används i Ethereum-nätverket för att betala för den datorkraft som behövs för att driva och upprätthålla tjänsterna som bygger på Ethereum-tekniken.

Det är också kryptovalutor (eller egentligen protokoll) baserade på Ethereum (diverse Ethereum tokens) som de nya finansiella smarta kontrakten bygger på för att göra decentratliserade tjänster. Det man som insatt i branschen numera hör i princip dagligen och förkortas DeFi.

DeFi – Decentraliserad Finans

Det är alltså dessa decentraliserade tjänster med finansinriktning som man refererar till med DeFi (Decentralized Finance), där kanske Yearn.finance (YFI) är den Ethereum token som fått mest uppmärksamhet, bland annat tack vare att den har varit dyraste kryptovalutan av dem alla per mynt (all time high på 43 873,82 USD).

Nu tillbaka till frågan: Är Bitcoin och andra crypto en bluff?

Det enkla svaret är: Nej, varken Bitcoin eller andra kryptovalutor är generellt sett inte en bluff. Självklart finns det undantag där vissa specifika kryptovalutor eller påstådda kryptovalutor använts för att lura folk, som i fallet med OneCoin. Men där är hela upplägget snarare kopplat till att det är ett pyramidspel än att det är en kryptovaluta.

Kryptovalutor är alltså förenklat sagt en slags digitala valutor som bygger på teknik som inte lagras på en specifik server (alltså decentraliserad) utan styrs av många utspridda datorer som tillsammans håller ordning, där vem som helst kan bidra till systemet och för att upprätthålla ordningen på ett automatiserat sätt.

Varför Bitcoin och andra digitala valutor används i bluffar är för att det helt enkelt är lätt att skicka valutor/något värdefullt via nätet. På liknande sätt som att det är kontanter som t.ex. affärer och banker rånas på snarare än betalkort eftersom kontanterna inte kan kopplas till ett specifikt kort som snabbt kan stängas ner, så kan normalt inte kryptovalutor stängas ner eller enskilda mynt stängas av för specifika kryptovalutor och det dessutom väldigt svåra att spåra till den specifika mottagaren. Nu finns det givetvis undantag, där exempelvis en större mängd kryptomynt har “förverkats” (deaktiverats) pga att de stulits från större kryptohandelsplattformar och liknande, men det är ytterst sällsynt och inte på något sätt heltäckande.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att kryptovalutor förekommer i bedrägerisammanhang på liknande sätt som kontanter förekommer i rån och andra kriminella sammanhang. Men varken Bitcoin eller kontanter i sig är ju en bluff.

Inflation och kryptovalutor

En stor nackdel som många anser vanliga valutor har är att de kontrolleras av centralbankerna i respektive länder. Det innebär att när ländernas stater behöver mer pengar, så trycker man upp nya sedlar vilket ökar risken för inflation, dvs värdet på en enskild krona minskar. Man får helt enkelt betala mer för samma tjänst eller vara när det finns fler antal sedlar tillgängliga.

Den typen av problem är eliminerat för kryptovalutor som Bitcoin, eftersom det är hårt reglerat hur många nya Bitcoins som kommer att ges ut och ingen enskild individ, bank eller stat kan bestämma att nya mynt skapas (eftersom ansvaret och kontrollen över digitala valutorna är just decentraliserade som vi nämnt tidigare).

Nya Bitcoin tillkommer istället genom att datorer gräver fram dem (med hjälp av avancerade matematiska beräkningar), även kallat mining på Engelska. I dagsläget finns cirka 18.5 miljoner Bitcoin tillgängliga på marknaden och maxantalet innan samtliga Bitcoin är i cirkulation är alltså 21 miljoner Bitcoin. Därefter kommer inga nya mynt att komma ut på marknaden så man kan ju lätt tro att värdet då per Bitcoin skjuter i höjden förutsatt att det fortfarande används. Svårigheten för att hitta nya Bitcoin-mynt ökar löpande ju färre mynt som finns kvar.

Betyg: 9.43/10
Minsta insättning: 200 kr
Beskrivning: Hos CEX.IO kan du köpa de allra vanligaste kryptovalutorna som Bitcoin och Ethereum, men också en hel del ovanliga kryptovalutor och lagra i din digitala plånbok.

Riskvarning: Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.


Hur köper jag Bitcoin?

Med allt ovan sagt så finns det ju faktiskt fortfarande folk som vill köpa kryptovalutor därför att de är övertygade om att värdet på kryptovalutor kommer fortsätta uppåt och/eller kanske rent av ersätta stora mängder av de traditionella valutorna. Det är som vi vet inte enbart pga att det är lätt att skicka via nätet eller för att det är trendigt att inneha kryptovalutor. Vissa affärsrörelser accepterar t.ex. kryptovalutor just eftersom de kan ta en något högre marginal då många med större mängder kryptovaluta i sitt ägande vill använda det någonstans utan att själv behöva växla tillbaka till EUR eller SEK.

Vissa som köper hoppas såklart på en rejäl förtjänst rent spekulativt från en dag till en annan eller en vecka till annan. Andra tänker mer långsiktigt och tänker att om några år så har värdet mångdubblats, om inte för just Bitcoin så kanske för någon av de andra kryptovalutorna som vi nämnt eller kanske rent av någon av de nya som kanske släppts idag, eller kanske släpps imorgon?

Vill man handla lite ovanliga kryptovalutor så gör man det bäst hos Binance. Men för att trada kryptovalutor i spekulativt syfte så är en av våra favoriter StormGain. Där kan man, som vi skriver om i den här artikeln, också samla crypto utan kostnad.

Betyg: 5.57/10
Minsta insättning: 425 kr
Beskrivning: En av de stora kryptomäklarna som specifikt erbjuder en handelsplattform för spekulation på kryptomarknaden. StormGain sponsrar för övrigt fotbollsklubben Newcastle FC.

Riskvarning: Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.


Vad är din avsikt med att köpa Bitcoin?

Nästan lika ofta som någon frågar om Bitcoin är en bluff så får vi också frågan hur man köper Bitcoin? Frågan är enkel och svaret kan likaså vara enkelt. Men eftersom just kryptovalutor är något som har stor volatilitet, dvs stora svängningar i värdet, så är det många som gillar att spekulera i värdet (dvs köpa och sälja valutor från en tid till en annan). Köper man t.ex. Bitcoin idag och värdet har gått upp med kanske 5%-10% tills imorgon så kan man ju göra sig en ganska bra förtjänst. Värdet kan ju som vi nämnt tidigare också gå ner lika mycket eller mer. Därför blir det desto viktigare att veta din specifika avsikt med att köpa Bitcoin.

Vill du spekulera i Bitcoin kortsiktigt och vill ha snabbt resultat så passar det sig förmodligen bäst att handla hos en valutamäklare. Vill man istället köpa Bitcoin för att äga valutan under en längre tid för att man tror att den blir mer värdefull i framtiden, så bör man köpa själva den digitala tillgången och ha den i sin kryptoplånbok. Mer om detta i nedanstående styckena.

Trada Bitcoin hos valutamäklare för spekulation i uppgång/nedgång

Är du intresserad av att handla med Bitcoin, Ethereum eller någon annan kryptovaluta för den delen, så kan man göra det på en handelsplattform/valutamäklare som t.ex. StormGain, Skilling eller varför inte Libertex. Där är hela inriktningen att man sätter in pengar från sitt betalkort, banköverföring eller kanske till och med Swish-överföring som norsk- och svenskgrundade Skilling är ganska unika med att stödja. Därefter har man alltså satt in motsvarande belopp i SEK, EUR eller annan valuta på sitt konto.

För dem pengarna man satt in på handelsplattformen kan man sedan välja att öppna en specifik position, göra en trade. Då handlar man t.ex. BTCEUR eller ETHEUR. Det första är alltså ett valutapar där man spekulerar i värdeförändringen mellan BTC (Bitcoin) och EUR (Euro) och för det andra valutaparet ETHEUR spekulerar man i värdeförändringen mellan ETH (Ethereum) och EUR (Euro). Tror man att värdet på BTC ska öka i förhållande till EUR så köper man BTC (dvs säljer EUR) – och omvänt om man tror att värdet på BTC ska gå nedåt/minska så köper man EUR (dvs man säljer BTC). På motsvarande sätt för valutaparet ETHEUR så köper man ETH om man tror att Ethereum ska öka i värde (blir dyrare) i förhållande till Euron (EUR).

Flera av dessa valutamäklare erbjuder möjligheten till hävstång, dvs att man har en 2x hävstång på sin insats. Det innebär att om man satt in 1000 kronor och har en 2x hävstång så är det 2000 kronor som placeras, då valutamäklaren lånar ut motsvarande hävstångsbeloppet för att du som kund ska få större utväxling på pengarna. Det görs ofta som ett sätt att minska tiden man behöver vänta innan man ser resultat av en kursändring uppåt eller nedåt. Observera att stora hävstångseffekter gör att man likväl som att man kan tjäna pengar, så kan man snabbt förlora dem.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att valutamäklare och handelsplattformar av det här slaget används för kortsiktiga satsningar, där man spekulerar i en värdeförändring på en tidsperiod av sekunder, minuter, timmar och dagar, möjligtvis längre. Har man ett innehav längre än så brukar förändringarna vara alltför stora så man slår i sin stop loss för eller senare om man har gjort sin läxa med en stop loss-inställning.

Vår personliga favorit för att handla traditionella valutor är EU-licensierade Skilling där man snabbt kommer igång tack vare registrering med BankID. De har också ett OK utbud av trading med de vanligaste kryptovalutorna.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Hos valutamäklaren Skilling kan man trada både kryptovalutor men också vanliga valutor. Smidig insättning via direkt banköverföring med Trustly, bankkort men till och med Swish-överföring.

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Köpa den faktiska kryptovalutan

Vill man köpa den faktiska kryptovalutan, dvs så man har ett ‘riktigt' digitalt mynt i sin digitala plånbok, snarare än att man spekulerar i uppgång/nedgång i värde mot en annan valuta så bör man istället gå till en handelsplats för kryptovalutor som erbjuder kryptoplånbok (crypto wallets). Det är också på detta sätt man måste äga själva valutan för att kunna spendera den i en affär eller annan verksamhet som accepterar kryptovalutor. Då skickar man digitala mynt (eller delar av ett mynt) till en kryptovaluta-adress, som t.ex. kan se ut såhär för Ethereum: 0x8a9b792a8115079aee4d83d4227753d817EA7D67 eller såhär för Bitcoin: 3GvfqRGsNL4XVjTQMnjg9xZZ9aYFKtM4mj

Där sätter man då in pengar med sitt betalkort, banköverföring, Paypal eller kanske Skrill på samma sätt som när man ska trada hos en valutamäklare. Men istället för att spekulera kortsiktigt i en uppgång eller nedgång så köper man alltså den faktiska tillgången (även om den må vara en digital tillgång). Givetvis kan ett innehav av en specifik valuta även den vara hur kortsiktig eller långsiktig som du vill.

Men när man på detta sätt köper den faktiska kryptovaluta-tillgången så erbjuds t.ex. ingen hävstångseffekt och du kan skicka själva valutan från en handelsplats till en annan, eller till din personliga kryptoplånbok. Man betalar inte heller ränta till mäklaren vanligtvis och inflation är som sagt inte en del av utmaningen, snarare är volatiliteten i värdet i sig förmodligen den största risken. Börjar man skicka kryptovalutor mellan olika kryptoplånböcker så är det dock viktigt att hålla tungan rätt i mun så man inte gör fel, då en transaktion inte kan göras ogjord. Det är som vi nämnt tidigare en del av hur säkerheten i systemet för kryptovalutan är uppbyggd.

En av våra favoriter för att köpa den faktiska kryptovalutan är Coinbase.

Betyg: 9.29/10
Minsta insättning: 50 EUR
Beskrivning: Coinbase är en av de mest populära kryptoplattformarna där man t.ex. kan hantera sina kryptoplånbok i en mobilapp.

Riskvarning: Marknaden är volatil. Riskera inte pengar du inte har råd att förlora.


Du har nog lärt dig en hel del?

På ovan nämnda sätt kan man handla med i princip alla kryptovalutor, förutsatt att den finns tillgänglig på den handelsplattform du väljer. Bitcoin och Ethereum kan man väl säga finns i princip hos alla valutamäklare för kryptovalutor som är värda namnet handelsplattform. Mindre vanliga kryptovalutor finns på mer specialistinriktade kryptoplattformar, där exempelvis Binance utmärker sig med ett relativt stort utbud.

Har du orkat läsa artikeln, hela vägen hit, så har du förhoppningsvis lärt dig en hel del. Det är som alltid det absolut bästa sättet om man vill börja handla med något. Att spekulera i en finansiell tillgång, oavsett om det är guld, US dollar eller Bitcoin innebär alltid en risk och man bör aldrig riskera mer pengar än man har råd att förlora. Genom att förstå vad du pysslar med, så har du åtminstone förbättrat dina chanser för att inte bli lurad i kryptobluffar eller fejkannonser från ‘framgångsrika Bitcoin-handlare'.

Stor lycka till på ditt äventyr. Vi på Valutahandel.se finns tillgänglig via både email och livechat för att hjälpa dig som besökare att hitta rätt valutamäklare eller handelsplattform så tveka inte att kontakta oss om du fortfarande har några frågor.

Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 1 EUR
Beskrivning: Binance är en kryptoplattform som erbjuder både köp av kryptovaluta-tillgångar (både vanliga och ovanliga) via bankkort och banköverföring, men också spekulation med m&airng;nga olika kryptovalutor på en krypto-handelsplats.

Riskvarning: Riskera aldrig pengar du inte har råd att förlora.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.