fbpx

Noel från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Plus 500 för 27 minuter sedan.

» Prova Plus 500 du med.
77% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Handel med utsläppsrätter introducerades av EU som ett ekonomiskt styrmedel redan 2005. Systemet syftar till att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser på ett kostnadseffektivt sätt genom att erbjuda berörda företag ekonomiska fördelar. Men hur ser lönsamheten ut i handeln med utsläppsrätter vs valutahandel? Finns det ekonomiska fördelar att hämta även för traders?

För Du är mån om miljön och samtidigt sugen på att krydda portföljen med något annat än fler valutor, kryptocoins och handel med aktier så kan utsläppsrätter vara ett klockrent alternativ värt att överväga. Önskar du bra möjlighet att både tjäna pengar och samtidigt göra en insats för klimatet – då blir instrument i form av utsläppsrätter ännu mer intressant.

Trading med utsläppsrätter är dock inte helt vanligt. Det skrivs sällan om handeln överhuvudtaget, och långt ifrån alla online trading mäklare erbjuder tillgångsslaget i sina respektive utbud av instrument. Priset på en utsläppssrätt har emellertid stigit med flera hundra procent från 2005 fram tills idag och intresset för handeln växer sig successivt allt större. Således anser Valutahandel att det är hög tid för en introducerande guide till vad utsläppsrätter är, hur handeln med dem fungerar samt hos vilka mäklare de i dagsläget finns att trada.

Gröna sidan: Demonstration

Vad är en utsläppsrätt?

Utsläppsrätter syftar till att göra det dyrare för europeiska företag att släppa ut växthusgaser än att investera i omställningar för att göra sin verksamhet grönare. Varje enskild utsläppsrätt motsvarar ett ton koldioxidekvivalenter. Ett företag som släpper ut mer koldioxid än vad det är berättigat till enligt sin tilldelade kvot måste köpa till utsläppsrätter för att på ett legalt sätt kunna släppa ut mer. Ju högre utsläpp ett företag har, desto fler utsläppsrätter måste det betala för.

Företag som istället aktivt sänker sina växthusgasutsläpp och släpper ut mindre än sin kvot, belönas med ekonomiska fördelar i form av slopade avgifter för de utsläpp de ändå har. Bolag som vill köpa utsläppsrätter kan antingen göra det direkt från ett företag som inte förbrukar hela sin kvot, alternativt via särskilda börser och mäklare.

Systemet med utsläppsrätter omfattar i dagsläget drygt 13 000 företag inom hela unionen samt Norge, Island och Lichtenstein. År 2005 kostade en utsläppsrätt – det vill säga rätten att släppa ut ett ton växthusgaser – omkring 5 EUR. Idag ligger prislappen på strax över 24 EUR.

Att locka företag till att bli mer miljövänliga med hjälp av ekonomiska incitament har sedan systemet lanserades visat sig vara en relativt framgångsrik taktik. Handeln med utsläppsrätter har haft god effekt på utsläppen inom EU och det initiala målet med nollvision till år 2057 ligger ännu kvar. Trots att priset har gått upp så pass mycket som det gjort, är det dock fortfarande billigare för företagen att betala för utsläpp än att investera i kostsam teknik för infångning och lagring av koldioxid. Systemet har således mött mycket kritik för att vara för lågt prissatt.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla utsläppsrätter, 120+ valutapar och andra instrument med rekordbra spread och marknadens bästa villkor. Testa Capital idag!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Trading med carbon emission hos Capital

Varför handlar folk med utsläppsrätter?

Företag är tvungna att köpa utsläppsrätter för att betala för sina utsläpp, men den privata handeln med dessa instrument sker förstås av helt andra anledningar.

Dels köper folk utsläppsrätter för möjligheten att tjäna pengar – precis som med vilka andra finansiella tillgångar som helst. Man gör en investering med förhoppningen om att de ska stiga i pris så att man längre fram kan sälja dem för mer pengar än vad man själv gav.

Till skillnad från aktier och andra vanliga instrument finns i handeln med utsläppsrätter även en moralisk aspekt. Åtminstone för de allra flesta, kan antas. Många investerare vill genom att köpa utsläppsrätter bidra till kampen mot den globala uppvärmningen med minskade utsläpp av växthusgaser. Handeln med detta tillgångsslag kan således sägas ha både ekonomiska och miljömässiga anledningar.

Hur fungerar trading med utsläppsrätter?

Trading med utsläppsrätter må vara mindre vanligt än valutahandel och trading med råvaror och andra premiumtillgångar – men rent praktiskt fungerar det egentligen på samma sätt.

För att handla med ustsläppsrätter måste du gå genom en mäklare som erbjuder dessa i sitt utbud av tillgångar. Du behöver skapa ett konto och göra en första insättning för att komma igång. Utsläppsrätter är som nämnts inte lika vanligt förekommande i utbuden hos mäklarna, men de finns att hitta på vissa välsorterade plattformar.

Priset på utsläppsrätter har stigit kraftigt sedan de först introducerades på marknaden år 2005. Det talas också om att det kommer att höjas ytterligare då systemet har fått ta emot mycket kritik för att vara för billigt. För att utsläppsrätterna ska tjäna sitt syfte måste det förstås bli dyrare att släppa ut mer växthusgaser än att göra investeringar för en grönare verksamhet. Man kan således anta att värdet på dem kommer att stiga även framöver – vilket skulle kunna innebära en bra investeringsmöjlighet idag.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Testa handel med utsläppsrätter hos en av marknadens bästa mäklare. Enkelt, roligt och spännande. Testa trading hos IG nu!

Riskvarning: 74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Handla Carbon Emission på Capital.com

Var kan man handla utsläppsrätter?

Sist men inte minst då – var kan man som privat trader handla utsläppsrätter? Capital och IG är två mäklare som erbjuder instrumenten i sina respektive utbud. Hos Capital är de kategoriserade som råvaruhandel och heter “Carbon Emissions”, medan IG använder det svenska namnet “Utsläppsrättigheter”. Även där hittar du instrumenten under fliken Råvaror.

Capital och IG är bägge välkända globala onlinemäklare med licenser inom EU och hundratusentals kunder över hela världen. En stor fördel är också att de båda plattformarna finns att ställa in på svenska. Är du intresserad av trada utsläppsrätter kan Valutahandel varmt rekommendera dig att testa någon av dessa två mäklare (om du inte redan är kund hos någon av dem). Givetvis finns fler alternativ att välja bland, men precis som vid trading med andra instrument är det viktigt att satsa på en betrodd, seriös mäklare med ordentlig reglering och hög transparens gentemot såväl banker och tillsynsorgan som mot dig som kund.

Titta gärna på vår recension för Capital respektive IG om du önskar fler detaljer om plattformarna innan du bestämmer dig. Redo att öppna konto och komma igång med trading som både du och miljön kan tjäna på? Här registrerar du dig hos Capital – och här kan du öppna konto hos IG.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.