fbpx

Marcus från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 2 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det gäller att försöka se positivt på saker och när vi nu fått ett inställt fotbolls EM som många hade sett fram emot i sommar får man glädjas åt annat, kanske som valutahandel eller trading på nätet?


Under juli månad har vi kunnat njuta av att de stora fotbollsligorna dragit igång vilket gett lite underhållning i en annars – av epidemin påverkad tillvaro. Men den stora begivenheten för de som är intresserade av ekonomi, finansiella marknader och online trading är ju BNP-siffrorna för kvartal två i år. Men hur ser egentligen prognoserna ut efter att USA rapporterat drygt 33% nedgång under kvartal 2, 2020. EU sjönk samtidigt 11.9% under andra kvartalet visar data från EuroStat, även om variationen mellan länderna är ganska stor.

Osäkra och dystra svenska siffror, om än tillfälligt?

Under våren kom det att basuneras ut olika prognoser för tillväxten de kommande månaderna. Prognoserna var naturligtvis osäkrare än vanligt med anledning av de händelser som kommit och kommer att påverka världen för lång tid framöver. Den genomsnittliga prognosen från ekonomer som Valutahandel frågat förväntar sig en svensk tillbakagång i BNP under andra kvartalet på 7%. David Oxley som är en ekonom från Capital Economics förutspår en tillbakagång på endast 1/3 av vad som skett i övriga Eurozonen. Men med tanke på att den genomsnittliga BNP minskning i EU ligger på drygt 12%, så är onekligen Oxley's prognoser nog lite väl positiva för Sverige? Den finska banken Nordea förutspår en rejäl tillbakagång på 8.5% på kvartalsbasis, eller 8% under Q2 på årsbasis. Swedbank och SEB gissar båda på en BNP minskning med mellan 7.5 och 8% under andra kvartalet på kvartalsbasis och mellan 7 och 7.7% på årsbasis under samma period.

Vad prognoserna hade gemensamt är så klart att de var riktigt dyster läsning – värre än någonsin mer eller mindre! Kanske blir dock Q3 bättre än väntat och vi får förhoppningsvis se en stark återhämtning. Analytiker som Bloomberg talat med om Sverige förutspår att landets ekonomi kommer vara en av de som påverkats minst i Europa.

Hur gick BNP under Q1 2020?

Enligt Tradingeconomics (svensk BNP data) hade Sverige för kvartal ett i år faktiskt en positiv tillväxt – om än marginell. Det vi behöver komma ihåg kring denna siffra är att vårt Pandemiutbrott kom något senare än många andra delar av Europa. Samtidigt var en hel del länder ganska tidiga på bollen och till exempel stängde vårt grannland Danmark delar av sin ekonomi runt mitten på mars – enligt Reuters (dansk lock-down) skedde detta den 11 mars. Det förefaller som att denna korta tid av nedstängning påverkade ekonomin relativt dramatiskt eftersom deras BNP under kvartal ett – enligt samma källa (danska BNP data) föll med hela två procent!

Italienarna stängde ned sin ekonomi under ungefär samma tidpunkt som danskarna och hade under kvartal ett en negativ tillväxt på drygt 5 procent  (italiensk BNP data), medan andra kvartalet visade på -12.4% för Italien. Lettland och Litauen klarade sig hittills bäst i EU under andra kvartalet med nedgångar på 7.5 respektive 5.1%.

Stockholm svanar

Prognos för 2:a kvartalet 2020

Prognoserna för BNP för det andra kvartalet är allt annat än muntra och att vänta sig annat än ett fullständigt blodblad är nog på tok för optimistiskt för som Bill Ackman så tydligt och emotionellt får fram i en intervju på CNBC – “man kan inte stänga ner en kapitalistisk ekonomi särskilt länge” (Bill Ackman på CNBC). Tydligen har herr Ackman anklagats för att försöka sänka aktiemarknaden med just denna intervju. Men i så fall borde han kanske vara redo för en huvudroll i en Hollywood produktion inom kort – för då har han i varje fall grundlurat mig. Oavsett har han tydliga och självklara poänger i sitt resonemang.

Företag utan verksamhet får garanterat problem

Det är en komplex värld men det är där vi står – Bill Ackman försöker förklara varför det är fullständigt ohållbart att inte låta företag bedriva verksamhet och konsekvenserna därav. De går i konkurs, upphör att existera vilket ju är ganska självklart. Det går inte att bedriva en lönsam verksamhet utan en – just det, verksamhet! Skär man av den ekonomiska artären kommer naturligtvis BNP siffrorna att tydligt visa det – det finns liksom inget alternativ.

Ett ganska uppenbart dilemma är ju hur länge vi ska behöva dras med den här Pandemin och att den skulle sluta abrupt är förmodligen bara önsketänkande, snarare verkar det som att man får börja ställa in sig på att smittan kommer vara med oss under lång tid framöver. Vi behöver hitta ett ur flera perspektiv – hållbart sätt att förhålla oss till det. Det finns ju en typ av “moment 22” i hela situationen. Stänger vi ner länder med hårda restriktioner räddar vi liv relaterade till Covid-19 men dödar indirekt människor på andra sätt. Exempelvis barn i Afrika som inte får sina vaccin, självmord och ökade fall av cancer (finanskrisen och cancer).

Finns det möjlighet till positiva överraskningar?

När det nu överlag ser så mörkt ut finns det ingenting positivt i det hela – ur ett ekonomiskt perspektiv och därmed även mänskligt? Det finns få som vill uppleva en ekonomisk kollaps och allt det kan föra med sig och våra Centralbanker och politiker gör väl förmodligen vad de anser sig kunna för att försöka dämpa nedgången och det är någonstans i stimulanserna som potentialen för positiva överraskningar finns. Det är rimligen ganska oklart vad de penningpolitiska och finanspolitiska åtgärderna faktiskt kommer att bidra med. Att de hjälper på kort sikt är väl ganska odiskutabelt, frågan är bara i vilken omfattning och när de biter tag. Tittar vi på BNP prognoserna som redovisas av tradingeconomics kan man dra slutsatsen att de inte förväntas synas nämnvärt under årets andra kvartal, däremot under de resterande delarna av året.

EU går från sparande till att spendera sig ur krisen

Vad som också är intressant är att vi i varje fall i Europa går från att spara till att slösa – i och med detta sker ett dramatiskt skifte i den ekonomiska dynamiken i en stor del av den ekonomiska världen. Det finns väl dessutom ganska goda möjligheter till inflationstendenser i ekonomin givet skeendet, något som urholkar skuldstocken. Utöver detta kan en utökad digitalisering öka produktiviteten och effektiviteten på en rad områden. Politikerna förefaller dessutom vurma för att finanspolitiska stimulanser ska finna sin väg till hållbara investeringar – ett område som kan bli hett framöver.

Vi har utöver detta några “wild-cards” i form av förbättrade behandlingsmetoder och vaccin som skulle kunna förbättra situationen avsevärt.

Det är ju dock tyvärr en oerhört oklar situation och den överblickbara framtiden är kort – vi vet att det inte blev något fotbolls-EM, den engelska ligan spelades klart i helgen, Zlatan ska komma fram till ett beslut om sin framtid i Milan och den mindre kvalitativa allsvenskan tuggar vidare. Nu har jag bara två saker att se fram emot innan semestern är slut – kräftpremiären och de stundande BNP-siffrorna och hur endera slutar – vet ingen!

Spänningen kopplad till de kommande BNP siffrorna är stor av flera anledningar – den 5 augusti kl 09.30 kommer de preliminära svenska siffrorna.

 

 


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.