fbpx

Jonas från Haninge

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 45 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
76% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det brittiska pundet kan faktiskt stiga även om Bank of England sänker räntorna under noll, säger nu allt fler analytiker. Marknaden verkar satsa på att Bank of England kommer att ta sina korta räntor till negativt territorium. Japanska banken och Europeiska centralbanken har redan gjort det. Tror du att negativa räntor fungerar? Om så är fallet kan det vara värt att titta närmare på det brittiska pundet.

Spekulationerna har ökat under slutet av maj och början av juni om att Bank of England snart kan tillkännage att de kommer att sänka räntorna till under noll i sin pågående kamp för att motverka de negativa ekonomiska effekterna av Coronaviruskrisen.

Övergången skulle göra att Bank of England går samma väg som Europeiska centralbanken och den schweiziska nationalbanken för att sträva efter räntesatser under noll, samtidigt som några utländska valutaanalytiker föreslår att dessa växande förväntningar är delvis ansvariga för att det Brittiska pundet har underpresterat under den senaste månaden.

City of London

Analytikerna oense om det gör att pundet skall gå upp eller ner

Detta stödjer den populära uppfattningen om att en sänkning av bankräntan från de nuvarande 0,1 procent till under noll skulle vara till hjälp för Sterling och bidra till att ytterligare sänka värdet i valutans värde.

Analytikerna hos Lloyds Bank säger att diskussionerna om negativa räntorna i Storbritannien har satt sina spår på både obligationsmarknaderna och valutakurserna. Efter förslag om att negativa räntor är en möjlighet från två BoE-penningpolitiska medlemmar, sa ekonomer vid Lloyds att korrelationen mellan GBP/USD och 2-års räntedifferenser steg kraftigt, från +0,04 till +0,56, vilket bekräftade ett samband mellan valutan och ränteförväntningar.

Det finns emellertid vissa analytiker som säger att effekterna av negativa räntor faktiskt kommer att vara begränsade. De säger dessutom att det till och med kan leda till en ökad styrka i pundet, vilket gör att ett betydande ingripande i marknadens förståelse för vad ytterligare nedskärningar vid Bank of England faktiskt skulle innebära för pundet.

“Negativa kurser har inte särskilt direkt negativ påverkan på valutamarknaden” säger Dominic Bunning, Senior FX Strategist på HSBC. “Valutor försvagas i väntan på negativa räntor men den negativa effekten minskar efter beskedet. Det kan vara intressant för valutor som GBP och NZD just nu, eftersom marknaderna förväntar sig dessa centralbanker följer denna väg. Effekten av detta kommer att vara kortlivad”

Bank of Englands chefekonom Andy Haldane sade den 16 maj att ytterligare lättnadsåtgärder, inklusive negativa räntor, skulle kunna införas för att lindra den ekonomiska nedgången orsakad av Coronaviruspandemin.

Känt att BoE överväger ytterligare lättnadsåtgärder

”GBP underpresterade något efter att BoE Chief Economist Haldane sade att BoE övervägde en rad ytterligare lättnadsalternativ, inklusive negativa räntor” sade Adam Cole, Chief Currency Strategist på RBC Capital Markets i kölvattnet av utvecklingen.

På frågan om negativa räntor svarade Haldane: “Ekonomin är svagare än för ett år sedan och vi befinner oss nu på den effektiva nedre gränsen, så i den är det något vi behöver titta på – tittar på – med något större omedelbarhet. Hur kan vi inte göra det?”

Bank of Englands nya guvernör Andrew Bailey träffade brittiska lagstiftare den 20 maj och fick frågan om banken skulle överväga att sänka räntorna under noll. Hans svar var “vi utesluter inte möjligheterna”.

Han tillade att BoEs penningpolitiska kommitté har en historia av att hålla en översyn av “nedre gränsen”, vilket är den lägsta räntenivån denna kommitté är beredda att sänka räntorna till. Antagandet är att 0,1 procent representerar den undre gränsen för räntor, men om ekonomerna på på Threadneedle Street (Bank of Engands adress) tror att gränsen i själva verket är lägre, öppnas dörren till ytterligare räntesänkningar.

Något som talar för negativa räntor är det kraftiga fallet i Storbritanniens inflation. Konsumentprisindexet (KPI) steg till + 0,8 procent från året innan i april 2020 enligt ONS, ned från 1,5% i mars och placerar det långt under Bank of Englands inflationsmål på 2,0 procent.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla med EUR/GBP eller GBP/USD hos Skilling. Transparenta och tydliga priser. Super snabba avslut. Prova nu!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.


Sänkta räntorna och kvantitativa lättnader

Centralbanker har bara råd att öka tillgången på pengar i ekonomin genom att sänka räntorna och kvantitativa lättnader om inflationen är mjuk och under målet. Därför, utifrån ett makroekonomiskt perspektiv, är förutsättningarna för lägre räntor utan tvekan på plats.

Vissa ekonomer varnar emellertid för att när räntorna sänks under noll, kommer lärobokens förväntningar på deras konsekvenser för ekonomin och valutakurserna riskerar att ställas på huvudet.

CME Group logo
“Om BoE går in i negativt territorium kan det få oväntade konsekvenser för valutakurserna. Av de fyra centralbankerna som infört negativa räntor under det senaste decenniet såg två av dem sina valutor stärkas snabbt. De andra två hade mer blandade resultat, men var fortfarande i överensstämmelse med konceptet att negativa kurser inte fungerar som avsett”, säger Erik Norland, seniorekonom hos CME Group som driver börser för valuta- och råvaruhandel.

Norland förklarar att i teorin är negativa räntor är tänkta att lätta upp penningpolitiken och stödja en ekonomisk återhämtning, men istället tenderar de att “fungera som en skatt på banksystemet och kan störa kreditprocessen. En oavsiktlig och oönskad skärpning av den monetära politik som härrör från negativa räntor kan delvis förklara varför valutor som är föremål för negativa inlåningsräntor har tenderat att stärkas snarare än att försvagas, som vanligtvis är fallet när centralbankerna lättar penningpolitiken”.

En grundläggande ekonomisk teori bakom uppfattningen att negativa räntor skulle orsaka en svagare valuta beror på uppfattningen att sänkning av räntan sänker incitamentet för utländska investerare att investera i finansiella tillgångar eftersom de då förväntas se värdet på sitt kapital minska. Vanligtvis skulle en investerare i stället placera kapitalet i en jurisdiktion där räntorna är högre.

Teorin tillägger att investerare kommer att låna till låga räntor och skicka det lånade kapitalet till ett land där avkastningen är högre, vilket aktivt trycker ner värdet på den valuta som lånas. Detta brukar benämnas carry trade. För närvarande så är även turkiska liran en populär valuta för carry traders. Men HSBC-ekonomer säger att detta inte nödvändigtvis är fallet när räntorna faller under noll.

“Negativa styrräntor orsakar inte utflöden av kapital. Detta bör vara den viktigaste överföringsmekanismen för svagare valutakurs, men det finns få bevis för det” säger Bunning.

Dessutom hävdar Bunning att räntesänkningar under noll tenderar att vara små och visa att beslutsfattare tar slut på policyrummet. “Med priser nära terminalnivåer har valutamarknaden mindre utrymme att svara”.¨

“Medan den finansiella världen kanske blir upphetsad över negativa styrräntor, är de för valutamarknaderna gamla nyheter. Negativa styrräntor kan till och med innebära att valutamarknaderna börjar ägna ännu mindre uppmärksamhet åt kurserna, snarare än att oroa dem mer” tillägger Bunning. Läs dig mer om vad som påverkar valutahandel på 5 minuter.

CME Groups Norland säger att i motsats till att försvaga pundet, kan negativa räntor istället få valutan att stiga i värde mot USD som också har nollränta. Det är dock fortfarande stor oro för att Storbritannien kanske inte får något frihandelsavtal med EU, då diskussionerna strandat sedan ett bra tag, rapporterar Sky News. Euron är en valuta som borde vara ännu mer stabil det kommande året. Läs mer om Brexit förhandlingarna från den Europeiska Centralbankens sida. Alternativt, kolla in artiklarna om Brexit från Telegraph, där det bland annat nämns att London inte kommer förbli ett finanscentrum för Europa efter Brexit.

En stor osäkerhet kring en räntesänkning och en ännu större kring effekterna

“Även om det är osäkert om BoE kommer att besluta att sänka räntan under noll, kan det stärka pundet. En starkare valuta kan i sin tur bromsa återhämtningen från både pandemin och göra det är svårare att absorbera ytterligare chocker från en eventuell Brexit utan kostnad”, säger Norland.

Även om spekulationer om ytterligare centralbanker skall införa negativa har ökat i kölvattnet av Coronapendemin, verkar det som om Bank of England och Nya Zeelands Centralbank redan blivit mer tveksamma att ta steget. Notera att den brittiska ekonomin kanske redan har vänt under maj, sade Bank of Englands chefekonom Andy Haldane den här veckan, när han förklarade att de negativa räntorna inte var givna.

Haldane försökte kyla ned spekulationer om bankens nästa drag genom att säga att beslutsfattare är “inte nära” att sänka räntorna under noll, vilket markerar något av en vändning från hans kommentar bara två veckor tidigare när han sade “det är något vi kommer att behöva titta på”.

Haldane sade under ett Coronavirus Webinar, som organiserades av den brittiska industriföreningen, att beslutsfattare granskar de potentiella effekterna av negativa räntor för banker och långivare, vilket kan se en marginalpress även för den bredare ekonomin.

“Att vara tydlig, att granska och att göra är olika saker och för närvarande är vi i granskningsfasen och har inte nått tidpunkten ännu om hur vi skall göra” sade Haldane.

Baserat på forskning som tyder på negativa räntor leder inte i själva verket till långvarig valutasvaghet och att banken ser ut att ha få kalla fötter till denna idé, kan valutamarknaden komma att skifta blicken någon annanstans. Det är sannolikt att förvänta sig att valutahandlarna kommer att bli allt mer reaktiv på rubrikerna om Brexit-förhandlingar, varav juni kommer att ha många.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Trading med IG är en säker affär. De har funnits i mer än 46 år nu. Prova IG idag!

Riskvarning: 78% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.