fbpx

Niclas från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 12 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Nigerias digitala centralbanksvaluta (CBDC) eller eNaira har precis lanserats, av president Muhammadu Buhari i statshuset i Abuja. eNaira utvecklades av fintechföretaget Bitt, som är baserat i Karibien och tidigare har lanserat Sanddollarn.

Den svenska ekronan ligger bevisligen en bra bit efter Nigeria's nya engagemang, som i bästa fall släppar under sommaren 2022.

Valutahandel kan rapportera att vid lanseringen av eNaira så sa centralbanksguvernören i Nigeria, Godwin Emefiele, att 500 miljoner CBDC (motsvarande 1,21 miljoner dollar) redan hade präglats.

CBDCs digitala valutaapp och dess handelsplånbok blev också tillgängliga för nedladdning efter att ha gått live. En tidigare plan att avslöja den digitala valutan den 1 oktober lades på hyllan. Nigeria är ett av få länder i världen och definitivt det första i Afrika att utveckla en officiell digital valuta. Oss veterligen har enbart Bahamas hunnit med att få ut sin egen e-valuta. Vare sig Sveriges Riksbank eller den Europeiska Centralbanken har ännu hunnit med att få klart med de egna e-valutorna.

Medan valutan har tagit fart, säger många nigerianer att de fortfarande inte förstår hur den fungerar och varför landet behöver en digital valuta i första hand. Här är 10 viktiga saker du bör veta om eNaira och hur den fungerar:

Det är den digitala formen av Naira

eNaira är den digitala formen av den nigerianska fysiska Naira som för närvarande är i omlopp. Den utfärdas av CBN i enlighet med avsnitt 19 i CBN-lagen. I huvudsak är det ett direkt ansvar för den nigerianska apexbanken. Byggd på en blockchain-öppen ledger-teknologi som förhindrar duplicering eller skapande av falska enheter, kommer varje eNaira-sedel att vara unik och annorlunda.

Är eNaira samma som kryptovaluta?

Nej, det är det inte. eNaira är helt enkelt en digital valuta som utfärdas och backas upp av den nigerianska regeringens myndighet och är ett lagligt betalningsmedel som motsvarar de fysiska kontanterna.

Den är ganska olikt Bitcoin och andra kryptovalutor som inte har något stöd från etablerade myndigheter. eNairan är kopplad till den traditionella Nairan och kommer inte att fluktuera på grund av marknadsinflytande i en annan takt än den traditionella Naira. eNaira underlättar i princip transaktioner och erbjuder digital stabilitet, vilket minskar behovet av fysiska kontanter.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla krypto bättre, snabbare och säkrare på Europas ledande plattform. Prova eToro idag och få möjlighet att kopiera marknadens bästa traders!

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


eNaira i paritet med N1

eNaira är ett lagligt betalningsmedel och kommer att utgöra en del av valutan i omlopp. Ännu viktigare är att e-nairans värde kommer att vara i paritet med den fysiska Naira, och bibehålla samma utbytesvärde som Naira. Vad detta betyder är att en eNaira är av samma värde som en traditionell Naira, dvs N1=1 eNaira.

Vad är eNaira Wallet?

eNaira-plånboken krävs för att komma åt, använda och hålla eNaira. eNaira kommer att vara utbytbar mot andra centralbanks digitala valutor (CBDC). eNaira kommer endast att göras tillgänglig via eNaira Wallets som är den digitala lagring som håller eNaira.

Hur exakt kommer eNaira att fungera?

eNaira kommer att tillhandahållas av CBN till mellanhänder (dvs finansinstitut) som i sin tur skulle hjälpa till att leverera till individer/kunder. Dessa institutioner skulle ha en finansplånbok för att samla in eNaira från CBN. De skulle därefter övervaka ID-verifiering, eNaira-betalningshantering och generering av plånböcker för nigerianer att behålla sin eNaira. Genom appen skulle kunderna kunna identifiera en valfri bank, ansluta till sina bankkonton och genomföra transaktioner.

Finns det transaktions- eller/och saldogränser?

Ja, det finns transaktions- och saldogränser för individuella eNaira-plånböcker. Dessa har tagits fram av CBN.

För nivå 0 är de dagliga transaktions- och saldohastighetsplånbokens gränser N20 000,00 respektive N120 000,00. För nivå 1 är gränserna för dagliga transaktions- och saldohastighetsplånböcker N50 000,00 respektive N300 000,00.

För Tier 2-kunder är gränserna för dagliga transaktions- och saldohastighetsplånböcker N200 000,00 respektive N500 000,00. Slutligen, för Tier 3-kunder, är gränserna för dagliga transaktioner och saldohastighetsplånböcker N1 000 000,00 respektive N5 000 000,00, medan det inte finns någon gräns för handlare, så kallade Merchants.

Hur går du ombord och använder dig av plattformen?

Ja, det finns olika krav för onboarding. Introduktionen av finansiella institutioner (FIs) ska göras automatiskt av CBN medan handlare ska vara onboarded av FIs när de laddar ner “eNaira Speed Merchant App” från appbutikerna och uppfyller vissa registreringskrav.

MDA:erna ska ombordas av CBN vid mottagandet av lämpligt mandat.

Konsumentintroduktion ska vara självbetjäning vid nedladdning av “eNaira Speed App” från appbutikerna och uppfyllande av vissa krav, inklusive

(a) tillhandahållande av alla obligatoriska krav;

(b) godkännande av villkoren för eNaira speed app; och

(c) godkännande av integritetspolicyn för eNaira speed app.

Finns det avgifter för att använda eNaira-plattformen?

CBN sa att avgifter för transaktioner som härrör från eNaira-plattformen ska vara gratis under de första 90 dagarna från och med den 25 oktober 2021. Det skulle dock återgå till tillämpliga avgifter som beskrivs i guiden till avgifter från banker, andra finansiella och icke -bank Finansiella institutioner.

Varför eNaira i första hand?

eNaira förväntas komplettera traditionella Naira som ett billigare, mer effektivt, allmänt acceptabelt, säkert och pålitligt betalningsmedel. Dessutom sa CBN i sin guide att det kommer att förbättra penningpolitikens effektivitet, förbättra regeringens kapacitet att sätta in riktade sociala insatser och öka remitteringar genom formella kanaler.

Det finns eliminering av tredje part i transaktioner som kan minska tid och kostnader för transaktioner. Ännu viktigare är att det är lätt att det skulle komplettera inkluderingen av utestängda personer i det finansiella systemet.

Vem kommer att påverkas av den digitala störningen?

En stor fördel som e-naira ger är en fördjupning av ekonomisk inkludering. Därför skulle det underlätta finansiella transaktioner och påverka individer, företag, icke-statliga organisationer (NGOs), religiösa institutioner, diaspora nigerianer, MDA, etc.

Kategorierna inkluderar Tier 1-kunder (obankade) som förväntas registrera sig med telefonnummer som minimikrav (för dem som väntar på NIN-verifiering).

Tier 2-kunderna förväntas också registrera sig med telefonnummer (NIN-verifierad).

För Tier 3- och Tier 4-kunder med befintliga bankkonton är minimikravet BVN.

För den sista kategorin, handlare och företag, inkluderar registreringskravet fullständigt KYC-krav (inklusive BVN, TIN och bankbekräftelse) och överensstämmelse med CBN:s regler mot penningtvätt och förfalskning av terrorism.

Ifall du är sugen på att handla kryptovalutor på svenska, så kan vi tipsa om eToro som har både med eller utan hävstång. Prova själv eToro med ett demokonto idag!


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Enkelt och flexibelt. Du kan själv ställa in hävstångsnivån. Prova ett riskfritt demokonto hos eToro.

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.