fbpx

Frida från Östermalm

Registrerade sig hos valutamäklaren Plus 500 för 29 minuter sedan.

» Prova Plus 500 du med.
79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Namnet kanske låter som ett sent och dåligt aprilskämt, men valutahandel med sand dollar är redan igång och fullt fungerande. Ja, sand dollarn känner du väl till? Om svaret är nej, så bör du definitivt läsa vidare.

Den digitala versionen av Bahamas Dollar (BSD) är nu live, som redan har appar och möjlighet till användning på den soliga ön i Karibien eller på nätet för den delen.

Tror du att sand dollarn är värd luft, så kommer du att få det tufft – på närmaste växlingskontor.

Värdet är nämligen samma som för den vanliga USA-dollarn, då 1 sand dollar (BSD) motsvarar 1 USD. Så nej, du kan inte växla in några sandkorn mot en reglerad sand dollar från Bahamas. Nej, vi pratar inte heller om den håriga och lila släktingen till sjöstjärnan med samma namn.

Nej, läs nu vidare och upptäck det första landet som redan är igång med sin egen centralbankstödda digitala valuta. Samtidigt så kräver Sverige ständigt nya rapporter gällande utredningar om e-kronan, som är långt ifrån lanseringsklar efter påtryckningar från Anna Kinberg Batra om mer djupgående granskning. Valutahandel.se berättar om varför den svenska e-kronan inte är lanserad än och vad som krävs innan den går live.

Sand Dollar Logo från Bahamas

Vad är Sand Dollar projektet?

Projektet som blivit världens först lanserade digitala valuta är ett initiativ som skapats av Bahamas centralbank för att utfärda sin egen digitala valuta. Precis som för den nationella valutan, Bahamian dollar (B$ eller BSD), så är växelkursen 1.0 mot USD. Implementationen slutfördes i oktober 2020 och har idag en digital betalningssysteminfrastruktur som stödjer driften av ett ekosystem för digital valuta. Målen med BSD – Bahamas digitala valuta – är följande:

+Öka effektiviteten i de bahamiska betalningssystemen genom säkrare och snabbare transaktioner.

+Ge icke-diskriminerande tillgång till betalningssystem utan hänsyn till ålder, immigration eller uppehållstillstånd.

+Uppnå större ekonomisk inkludering, kostnadseffektivitet och ge större tillgång till finansiella tjänster över hela Bahamas.

+Stärka Bahamas nationella försvar mot penningtvätt, förfalskning och andra olagliga syften genom att minska de skadliga effekterna av kontantanvändning.

Sand dollar i sanden på Bahamas

Hur lyckades Bahamas bli först med digital valuta?

Det finns troligen många anledningar till att Bahamas blev flera år tidigare än Sverige med en digital valuta. Först och främst så är Bahamas ett avsevärt mindre land, med mindre sedlar i omlopp och troligen en avsevärt snabbare beslutsprocess.

Behovet för en digital valuta i Bahamas har också blivit större efter att orkanen Dorian förstörde mycket på ön för två år sedan. Över 70 personer dog och Dorian förstörde fastighetsvärde för miljarder dollar och var en drivande faktor för ett snabb antagande av Sand dollarn.

Dessutom så krävs det en aktiv, kunnig och intresserad individ som drar det tunga lasset. För Bahamas Sand Dollar så är det framför allt guvernören John Rolle som fått igång projektet.

Genom att välja ett föredraget auktoriserat finansinstitut med Sand Dollar, t. ex. My Sun Cash, Island Pay eller Kanoo Pays – så kan man snabbt betala nästan överallt på Bahamas. Betala med en knapptryckning på appen, eller med ditt lokala betalkort, på nästan alla skönhetssalonger, optiker, resebyråer, konsultbyråer, frisörer, tandläkare, restauranger och nattklubbar över hela ö-gruppen.

Medan ett flertal länder utför omfattande tester, som Kina som testkör sin digitala yuan i bland annat Shenzhen, så är i alla fall Sverige långt bakom. (Mer om varför det är så lite längre ner).

Hur skiljer sig CBDV från Bitcoin & andra kryptovalutor?

Begreppet CBDV står för CentralBankens Digitala Valuta, eller som man säger på engelska – Central Bank Digital Currency (CBDC).

Centralbankens digitala valuta på Bahamas är uppbackad av landets valutareserver, medan kryptovalutor utfärdas eller skapas av den privata sektorn. Medan sand dollarn lätt kan överföras genom kort eller mobiltelefon, både online eller utan internet med andra ord, så är Bitcoin, Ethereum samt andra privata kryptovalutor beroende av att Internet alltid fungerar. TIPS: Du vet väl att man numera kan köpa Bitcoin med Swish betalning, på några sekunder!

Kritiker till privata kryptovalutor säger att de flesta alternativen inte är backat av någonting, varken råvaror eller någon stabil valuta. Man får snarast se det som en egen tillgångsklass, där värdet endast är så högt som någon är beredd att betala för det för stunden. Allt bygger på spekulation och det största hotet är troligen regleringar från olika viktiga länder som kan sätta käppar i hjulet. Men med dagens volymer för Bitcoin och minskad volatilitet, så kanske risken och volatiliteten sjunker över tid?

Det finns dock vissa kryptovalutor, så kallade “stablecoin” (stabila mynt), som har uppbackning av en valuta såsom USD. Ett sådant exempel är Stellar (USDC) som är peggad till USA dollarn och körs på Ethereum, Stellar, Algorand och Solana blockkedjorna. Varje USDC är uppbackade av en dollar som hålls i en valutareserv, vilket kontinuerligt granskas av Grant Thornton.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Köp eller blanka kryptovalutor, med eller utan hävstång. Testa Capital idag!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Sand Dollar Hemsidan

Var kan Sand dollarn användas?

Den Bahamanska dollarn (BSD) kan faktiskt endast användas i Bahamas, antingen digital eller i butiker, hotell, restauranger och liknande.

Medan den amerikanska dollarn är giltig som betalningsmedel även på Bahamas, så är inte BSD användning i USA accepterat.

Ett flertal karibiska länder har också sina egna valutor. Ett exempel med flytande växelkurs är Jamaica med sin Jamaicanska dollar (JMD), där 1 USD är värd drygt 151 Jamaicanska dollar i skrivande stund. Valutan har utgetts av Bank of Jamaica sedan 1920, vilket visas i centralbankens historiska tidslinje.

En dollarvaluta från Karibien som är värd mer än USD heter KYD, vilket är en förkortning för Cayman Islands dollar (KYD). I dagsläget så är Cayman Island dollarn värd 20% mer än den amerikanska dollarn; då 1 KYD ger 1.2 USD. För Barbados så gäller dock 50% lägre värde, då 2 Barbadiska dollar (BBD) är värt samma som 1 USD. Andra länder såsom Virgin Islands och Puerto Rico använder dock endast USD som inhemsk valuta.

Varför är Sveriges e-krona inte lanserad än?

Det finns många bromsklossar som vill göra rejält med utredningar, in i minsta detalj, innan någon svensk e-krona lanseras. Tidigare estimate om att e-kronan kanske släpps nästa sommar tycks numera vara helt fel. Kanske den släpps 2024 i bästa fall?

Den största bromsklossen är kanske den tidigare Moderata riksdagsledamoten Anna Kinberg Batra. Hon krävde en utredning som ska granska förutsättningarna för att skapa en svensk digital valuta.

Troligen så är Anna rädd att något blir fel ifall man stressar fram med fel blockkedja eller samarbetspartners för att styra upp Sveriges digitala valuta. Kanske de inte riktigt hänger med i alla nya blockkedjor? Kanske det behövs mer regleringsåtgärder än man kan föreställa sig, innan lansering?

När man går in på två av de utpekade samarbetspartnerna som Sverige hittills jobbar med, Sofitto och ChromaWay, så blir man direkt lite mörkrädd. Mitt antivirusprogram varnar nämligen för att Sofitto har fel på sitt HTTPS-certifikat, som ägs av någon annan än det som står utskrivet. Riktigt illa när en så viktig aktör får denna typ av fel och jag ifrågasätter verkligen kunskapen och kvalitén hos Sofitto.

För övrigt så återfinns Cromia (white paper) i samtal om en svensk e-krona. Något som är lite oroande där är att Chromia bygger endast på ERC20 tokens, dvs samma som Ethereum. Det sägs dock av Chromia att de kommer överföras till en ny blockkedja med tiden, vilket är en typ av projekt som ofta kan ta längre tid än man önskar.

I dagsläget så är dock ERC20 kedjan drygt 50x dyrare än BSC, som är den snabbväxande kedjan från Binance som är avsevärt billigare än konkurrenterna. Du kan själv handla krypto, 50x billigare, med Binance idag!

På Finansdepartementet är man dock positivt inställda till svenska e-kronan. Anledningarna sägs vara bättre förutsättningar för nya innovativa lösningar som gör det möjligt med mer prisvärda, bättre och sist men inte minst, mer konsumentvänliga produkter och tjänster.

Riksbankens video om e-kronan beskriver lite mer om arbetet kring Sveriges potentiellt nya digitala valuta.

Hur lång tid får utredarna av Sveriges e-krona på sig?

Ja, det går ju inte direkt snabbt. Ifall det är 1-2 personers som håller på med arbetet eller ännu fler, är fortfarande oklart. Men att få 24 månader på sig är på tok för lång tid för något som e-kronan. Uppdraget ska nämligen redovisas “senast den 30 november 2022“.

Max 6 månader hade jag gett utredarna. Maximalt, inte en dag längre. Hitta mer drivande folk, som har koll på grejerna. Sätt inte in personer som gör årslånga undersökningarna för att tjäna konsultpengar. Tid är pengar. Så slösar inte Sveriges tid.

För er därhemma: Passa på att handla valuta med en proffsigare sajt där allt går blixtsnabbt. Registrera dig på svenska Skilling idag! Du kan vara igång på 10-15 sekunder efter att ditt namn, din e-post och telefonnummer är inskrivet och får ett demokonto att prova med från start. Växla upp till riktigt konto med BankID. Enklare än så blir det inte.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova en ledande, skandinavisk valuta- och kryptomäklare med 100% transparens. Skapa ett demokonto hos Skilling, du med!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Var kan jag läsa mer om Sand dollarn?

Du kan läsa mer om Sand Dollar på Instagram, på deras Facebook sida, eller direkt via Sand dollar appen.

John Rolle talar om framtidens valuta som redan är här

John A Rolle som är guvernör på Central Bank of Bahamas var en tongivande talare på Bis Innovation Summit 2021.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.