fbpx

Pär från Lund

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 24 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Stora delar av aktie- och valutamarknaden fullständigt kokar i kölvattnet av de nya förutsättningar som numera råder och tydligen förväntas råda under överskådlig tid!

Det är spännande tider och på sociala medier är stämningen påtagligt optimistisk – med undantag för en och annan björn. Vi som varit med förr – vet att en marknad inte kommer befinna sig i vertikal stigning för evigt, även om det så klart är en helt annan sak att bedöma när spelet tar slut. Hur ser det egentligen ut? När kommer en rejäl börschkrash eller nedgång igen?


Åsikterna går isär bland aktie- och valutahandlare, men allt fler frågar sig:

Är det kanske läge för blankning snart?
Tar sig över huvudet när aktiemarknaden faller

Utvecklingen då och nu

Jag lyssnade i veckan på ett av avsnitten i den lättsamma ”Historiepodden” – ”Börskraschen 1929”. I podd-avsnittet går de igenom de ekonomiska förutsättningar som rådde under 1920-talet samt den spekulation som ledde upp till kraschen och hur det hela utspelade sig. Denna period var en tid full med utveckling och innovation, krediter och marginalhandel (hög hävstång) på framförallt aktiemarknaden i New York.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla med låg, hög eller ingen hävstång hos eToro. 3000+ instrument. Prova nu!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Tekniska innovationer bestod av bland annat kylskåp, radioapparater och bilar. Det var i denna tid naturligtvis så att dessa produkter såg en helt ny marknad. En marknad som skulle penetreras. ”Early adopters” bestod av de som faktiskt hade råd med nymodigheterna som betalade kontant. När den marknaden var mättad krävdes lite innovation för att kunna fortsätta sälja prylarna – det blev helt enkelt möjligt att köpa dessa på kredit. Oavsett – produkterna hade en marknad och de sålde som vatten i Sahara och ekonomin utvecklades positivt. Med stigande vinster motiverades så klart högre värderingar på de amerikanska aktiemarknaderna.

I takt med att börskurserna steg ökade även intresset för att kunna handla aktier, och precis som det gick att handla ett kylskåp eller en radio på kredit var det även möjligt att göra detsamma med aktier. Marginalkraven var ofta inte högre än 10 procent av underliggande tillgångsvärde. Idag så är det maximalt 5x hävstång vid aktiehandel i Europa.
Tips: Handla aktie-CFD'er med noll courtage och noll avgifter hos Skilling fram till slutet på februari!

Efter ett tag hade marknaden för innovationerna börjat mättas i takt med att de som ville köpa produkterna redan hade köpt. Det ledde till vikande försäljning och så klart vikande lönsamhet.

När såväl problemen var ett faktum krävdes det inte särskilt mycket för att få marknaden att vika – inte minst eftersom en del av aktiehandeln på marknaden skedde på marginalen. 10 procent i marginal på en aktie i ett enskilt bolag är ju någonting som ju faktiskt kan raderas på en enda dålig börsdag i fel bolag. Dessutom förekom en rad andra mer eller mindre suspekta upplägg kring bland annat investmentbolag. Lägg därtill att Internet inte fanns utan på den tiden jobbade man med telegrafer – känns som att det fanns vissa uppenbara hinder i informationsflödet. Ja – ni kan resten av historien kring det där. Det gick helt enkelt fullständigt åt skogen. Och det var väldigt få som såg det komma!

Andra mer samtida börskrascher

En annan krasch av intresse är så klart IT-bubblan 2000 – 2003 som även den drevs av innovation, utveckling och billiga pengar och precis som under tidigare smällar var det långt ifrån uppenbart vad som var på gång.

Bild: LM Ericsson från Nasdaq OMX Nordic.

Graf över Ericsson aktien

En krasch som egentligen inte drevs av teknisk innovation var finanskrisen 2007 – 2009. Den var snarare driven av finansiell innovation. Den underliggande anatomin blir dock i princip densamma.

Anatomin: Ständigt stigande priser

En beskrivning av anatomin skulle kunna vara ungefär som följer. Vi har en aktiemarknad där priserna har stigit en längre tid, i dagsläget i min värld – från 2009. Ekonomin har under denna period tagit sig igenom ett antal faser, vi har stött på problem under resans gång. Inte minst under förra året – problemen löses i mångt och mycket genom billiga pengar. Dessa billiga pengar kanaliseras därefter in i något som av någon anledning attraherar kapital. År 2000 var det bland annat i it-konsultbolag eller till exempel telekom. 1929 var radiobolag spännande, nytt och hajpat. Nu är det bolag som jobbar med till exempel försäljning via digitala kanaler, sociala medier, olika typer av mjukvara eller elbilar som Tesla som också för tankarna till IT-bubblan.

Elbilar laddning

Markörer: Irrationellt beteende

Det finns även andra typer av markörer – till exempel irrationellt beteende. Ett exempel på irrationellt beteende kan till exempel vara aktiehandeln i Gamestop eller att Tesla köper Bitcoin för cirka 7 procent av bolagets kassa. Förövrigt är det oklart om det sistnämnda är rationellt eller inte, men det är vid en första anblick i varje fall verksamhetsfrämmande. Många ögnar givetvis åt att blanka eller köpa Tesla, när värderingen och den historiska kursen gått som den gjort.

Ett annat exempel kan vara att vi har bolag, i det ”nya” som helt utan att tjäna några större pengar värderas i paritet med etablerade företag med stora intäkter. Ett exempel som lyfts fram i media är spelföretaget Evolution Gaming som nu har ett börsvärde i paritet med SEB. EVO – tjänar förvisso pengar och växer så det knakar. Dock är det en bit kvar till bankkoncernens nivåer avseende både omsättning och vinster. År 2000 var det bland annat Framtidsfabriken som under en period var lika högt värderat som byggmagnaten Skanska.

Hypen: Alla ska med?

För att pengar ohämmat ska flöda in i något och skapa enorm övervärdering behövs det någon form ”hype”. Hypen ska gärna bestå av något som få förstår, det ska gärna finnas enorma visioner kring framtida intäkter eller oumbärlighet. År 2000 var det potentialen inom informationsteknologi och Internet kanske tillsammans med spöket – millenniebuggen! Om det är något idag kan man tänka sig att Bitcoin passar in i narrativet, men även andra sektorer.

Det är inte samma sak som att det över tid kommer vara olönsamt eller icke nödvändigt med det nya – exempelvis teknik kring grön energi. Det kanske bara är alldeles för tidigt och går alldeles för snabbt på grund av yttre omständigheter! Vad dagens eventuella spöke är lämnar vi öppet för fri spekulation. Kanske vissa av de tekniker som det satsas på idag redan delvis är dömda?


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Vet du någon övervärderad aktie? CFD'er kan handlas med hävstång hos Skilling, helt utan kommission eller avgifter. Prova nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Psykologin – ”Fear of missing out”

Psykologin i det hela är påtaglig – för att avkastning i paritet med andra tror man att man behöver vara med. Man kanske inte investerar i en tillgång för att man tycker den är smakfullt värderad utifrån potential, utan för att den gått och går som tåget. Det blir någon form av strukturellt beteende där man helt enkelt jagar de redan heta sektorerna allt högre. Jämför till exempel med finanskrisen där svenska livbolag var tvingade att sälja på grund av regler kring risktagande – man ville inte sälja, men man var tvungen. Är det här ungefär samma sak fast tvärtom?

Hur ser det ut idag?

Vad har vi då för obalanser idag? De största obalanserna drivs obönhörligen av priset på pengar. I alla tider där pengar är nästintill gratis och krediter är tillgängliga kommer kapital att flöde till investeringar utan adekvata och realistiska förväntningar kring räntabilitet. Huruvida dessa obalanser ännu är tillräckligt stora kan man ju så klart diskutera. Men det räcker med att titta på nedan graf för att bli orolig.

Det har skivits om The Goldman Sachs non-profitable Technology IndexReddit, Financial Times och Bloomberg, samt många Tweets givetvis.

Marknaden då och nu

Personligen tycker jag att dagens marknad har tydliga likheter med den marknad vi hade i slutet av 1990 – talet. Vi hade innan det stora lyftet intill toppen ett ganska kraftigt ras – relaterat till kriserna i Asien och Ryssland 1997 och 1998. Marknaden föll handlöst under ett par månader och hade innan det vände rakat av cirka 40 procent av börsvärdet. Utvecklingen därefter var helt sanslöst grym – 300 procent på Nasdaq intill bubbeltoppen! Då jagades vissa typer av aktier till astronomiska höjder av i princip ”alla”.

Idag har vi haft Corona-krisen som kanske kan jämföras med raset 1998, men i jämförelse är vi ännu inte i närheten av några 300 procent på Nasdaq sett från botten. Det saknas dessutom cirka ett halvår av euforisk uppgång. Med det sagt så kan det här så klart fortsätta och ännu kan det vara långt kvar till Euforins gräns!

Om det nu är så – ska vi komma ihåg att det inte var hela marknaden som brakade samman – utan vissa sektorer!

Vad talar emot bubbelsnacket?

Det är onekligen som så att världen ser annorlunda ut nu än bara för ett år sedan – vi är väldigt mycket mer digitala, det ska satsas enorma resurser på miljö och med det kommer så klart behov av allt runtomkring. Tillväxten i många sektorer är fantastisk och en eventuellt ny värld stöper ju om väldigt mycket – det är ju naturligtvis så att det inte alls är särskilt säkert att många av de bolag som varit stora under en längre tid ens är något att räkna med om några år. För just nu går skiftet i ett rasande tempo – och är morgondagens dominanter något nytt behöver det även synas på börsen!

Det var ungefär precis så man resonerade i slutet av det underbara 1990 – talet.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Flest valmöjligheter. Störst utbud. Testa Capital nu!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.