fbpx

Nils från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 45 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den ryska rubeln är lite av en doldis när det kommer till valutahandel, och räknas av många som ett lite mer exotiskt valutapar. Valutans värde har, liksom Rysslands finanser i övrigt, som bekant en tendens att åka en del berg och dal-bana och är väl kanske inte känd som den starkaste och mest stabila valutan på marknaden. Bakom den labila grunden kan en rad faktorer identifieras, av vilka främst stränga sanktioner står för den internationella påverkan (som också har störst effekt på rubeln) tillsammans med inhemska variabler som svajig inflation, arbetslöshet och styrränta.

Eftersom Rysslands ekonomi i hög grad är beroende av vad som sker på oljemarknaden, led förstås såväl rubeln som Moskvabörsen stora tapp runt mitten av mars i år då konflikten om oljepriser med Saudiarabien briserade med full kraft. Priset på oljan störtdök – och så gjorde även rubeln. För att stävja fallet och lugna marknaden uppgav den ryska regeringen bl a att man skulle använda nödkapital från en stor världsfond, och utöver det började man även sälja av utländska valutor i syfte att stabilisera marknaden. Ett tag ryktades det även om devalvering – men i och med att Ryssland och OPEC nu slutligen har lyckats nå en överenskommelse kring oljeutbudet, så har priset på oljan åter börjat hämta sig något – och den ryska rubeln klättrar därefter. Kanske utsikterna för oljan är lite bättre nu än de var för några månader sedan när oljepriset för terminer låg negativt under några timmar.
Rubel mot USD

Hur har ryska rubeln gått hittills?

I fredagen 15:e maj 2020 så stängde kursen för en amerikansk dollar på 73,48 ryska rubel. Det är ett värde som legat hyfsat stabilt den senaste veckan. Stödnivån ligger på omkring 72 och motståndet mellan 75-76, så vi börjar närma oss ett utbrott, troligen redan inom 1-2 veckor. Men backar vi bandet och kikar från årsskiftet och framåt, kan vi snabbt konstatera att rubeln föll dramatiskt från början av februari och framåt, i samband med att Corona-virusets spridning tog fart och orsakade stor oreda på bl a oljemarknaden. I början av 2020 kostade en USD just över 62 RUB, men när sedan botten nåddes den 19 mars låg priset istället på drygt 80 RUB. Ett fall på närmare 30% och det lägsta värdet på över 4 år.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Förenkla din trade, där är pengar to be made. Prova handla rubel mot USD på Skilling nu!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.


Men – trots en trend där dollarn står stark mot rubeln, har förstås även USA haft det kämpigt i pandemins framfart, med börsfall och ett pristapp på WTI-oljan som för några veckor sedan nådde ett historiskt negativt värde. Dollarn har de facto tappat mark under våren, och med en – om än försiktig – stabilisering på oljemarknaderna, menar många experter och analytiker att en comeback för rubeln förmodligen är att vänta. Någon snabb återhämtning bör man emellertid inte hoppas på, då världsekonomin i stort fortfarande befinner sig i ett mycket ansträngt läge. Prognoser skvallrar om att 72-strecket eventuellt kan nås någon gång i juni.

Är botten redan nått för rubeln?

Rubel på bordetDen bottennotering som konstaterades i mitten av mars tidigare i år kommer enligt de flesta analytiker förmodligen inte att spräckas inom överskådlig tid – såvida inte något drastiskt sker eller synnerligen negativa rubriker dyker upp. Valutan fick erfara ett par kämpiga veckor i februari/mars, men har sedan dess klättrat svagt uppåt och hämtat igen en del mark mot dollarn. Som argument till varför värdeökningen bedöms som sannolik att fortsätta anges främst den blygsamma stabiliseringen på oljemarknaden. Som tidigare nämnts är Rysslands hela ekonomi mer eller mindre avhängig det som sker med oljan, varför Rysslands beslut att höja vit flagg och tillslut samarbeta med Saudiarabien om minskad oljeproduktion förstås fick positivt effekt på den utsatta rubeln.

Ifall rubeln bryter 75 USD/RUB och börjar bli svagare, så finns det möjlighet att den kommer försvagas allt mer inom den närmaste tiden och kanske till och med nå 95-100 RUB per USD. Trading med USD/RUB på SkillingMen om oljepriset istället blir starkare, medan handelskriget mellan USA och Kina förvärras eller Covid-19 drabbar USA allt mer och Ryssland allt mindre, så kan rubeln bli starkare igen. Den ligger trots allt på riktigt svaga nivåer just nu. Mellan 62-64 Rubel per USD är möjligt som första större motstånd vid en förstärkning av rubeln mot dollarn. Nästa nivå att beakta rent tekniskt ligger omkring 48 och 55 rubel per USD. Den tredje möjliga nivån om oljepriset verkligen börjar sticka, kanske med nyval i USA där Trump förlorar på grund av hans dåliga hantering av Covid-19, ligger omkring 32-34 rubel per USD.

Intresserad av att investera i valutaparet USD/RUB eller kanske passa på att ge dig in på oljemarknaden? Testa skandinaviska proffsiga sajten Skilling – med brett utbud, avslut från 0,01 sek och riktigt låga spreads på både USD/RUB och EUR/RUB. Ifall du tror att Rubeln ska stärkas mot USD som är bland det starkare den någonsin varit, så tjänar du ränta varje dag på din valutaposition. Ryssland's centralbank sänkte nyligen räntan, som ändå är bra mycket högre än EU's och USA's ränta.

Vad påverkar växelkursen för ryska rubel?

Hälften av Rysslands totala export består av olja och naturgas. Lägg därtill att en dryg fjärdedel av alla statliga intäkter också de kommer från just olja och naturgas, så blir det lätt att förstå varför framförallt oljepriserna har så stor inverkan på den ryska rubeln (RUB). Som vi nämnde tidigare finns också andra faktorer med stor betydelse för valutans kurs – bl a inflation, räntesatser, arbetslöshet och statsskuld. Vidare spelar hårda sanktioner och geopolitiska konflikter också stor roll för värdet på den ryska valutan.

Kan oljepriset vända rubeln?

Ja – börjar priset på Brent-olja klättra uppåt, är det sannolikt att även priset på rubeln följer med och att valutan således stärks mot såväl USD, som EUR. Rubelns korrelation med Brent-oljan har inte minst blivit tydlig denna vår, då oljans ras till historiskt låga nivåer som bekant även drog med sig rubeln i fallet.

Hur ser utsikterna ut för USD?

Corona-kris eller inte – faktum kvarstår att dollarn generellt anses vara något av en trygg hamn att återvända till när det stormar och är oroligt runtom i världen. Många valutor har fallit kraftigt under det första kvartalet av 2020 – som en direkt följd av pandemins spridning och det mycket ansträngda läget på börserna. Även dollarn har förstås fått några törnar – och det råder ingen tvekan om att USA står inför en djup ekonomisk kris med massarbetslöshet i flera delar av landet och en riktigt tuff tid att vänta. Men trots det känner sig ändå de flesta traders och investerare betydligt mer bekväma med att ha tillgångar i USD eller guld nu, än i andra valutor – varför utsikterna för den amerikanska dollarn av många bedöms som relativt stabila, och man kan så här långt in på 2020 konstatera en 4 %-ig uppgång för den amerikanska valutan.

Vill du komma igång med valutahandel på en av marknadens mest erkända sajter? Signa upp dig för ett konto hos ledande Skilling, och handla USD/RUB, EUR/RUB, EUR/SEK och mycket mer.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Förenkla nu din trade, det finns pengar to be made. Prova handel med RUB mot USD på Skilling nu!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.