Omtalad valutahandel: Är USD på väg att vända?
Nordea skrev idag att de fortsätter tro på USD vid valutahandel mot EUR och andra europeiska valutapar. Anledningen är att USA kommer överträffa alla andra större valutor med en förväntad tillväxt på 6.5%.
Aktiemarknaden har sedan Corona-botten vid ungefär den här tiden förra året rusat åstad på ett i vissa fall helt fantastiskt sätt. Vi vet sedan tidigare att inte minst tillväxtbolag har dragit på rejält även om många av de mest exceptionella raketerna inte brutit ny mark på länge. Vad som är nytt är att industrisektorn nu också börjar se ansträngd ut, detta samtidigt som bankerna haft en stark period. Men ett av de mest intressant casen i min värld just nu är dollarn!
Innehåll: En översikt
Komponentbrist för halvledare
Corona-krisens eftermäle förefaller spela ut ungefär som väntat. I takt med att världen blivit något mindre och stimulanserna från olika länder bankas ut i ekonomin rapporteras nu om komponentbrist och problem med insatsvaror till produktion. Bland annat rapporterades nyligen att bristen på halvledare kommer att bestå, vilket lett till att Taiwan växt i den snabbaste takten sedan 2010.
Detta samtidigt som företagen i svensk industri rapporterar goda utsikter och hög efterfrågan på deras produkter. Något som obönhörligen kommer leda till inflation – detta samtidigt som Centralbankerna inte än så länge aviserat räntehöjningar. Och frågan är om de vågar börja strama åt inom en snar framtid. Som ett exempel kan nämnas att vi på min arbetsplats försöker beställa en specifik HP skärm med kamera och högtalare – aviserad leveransdatum 23 november! Man kan ju fundera på om något blivit fel – men det var inte heller helt givet att få exakt vad man ville ha vid beställning dator heller. Det verkar helt enkelt vara ett väldigt tryck!
Marknaden bestämmer växelkurserna
Det är viktigt att förstå – vilket väldigt många inte verkar göra – är att Centralbankerna inte i slutändan bestämmer priset på pengar i det långa loppet. Priset på pengar sätts till syvende och sist av marknaden – och om Centralbankerna fortsätter kasta bensin på elden allt för länge kommer justeringen av alla obalanser att blir desto mer brutal. Det riskerar att inte bli en fråga om – utan när så kommer ske. Ju mer brutal justeringen blir, desto fler människor kommer att komma i kläm eftersom de inte hunnit anpassa sig. Och att anpassa sig handlar ofta om att hålla koll på sin risk. Läs om ett 50-tal faktorer som kan påverka valutakurser i vår kostnadsfria skola.
Man behöver också förstå att det internationella finansiella systemet är komplext och det är väldigt svårt att täcka in alla aspekter när man försöker stimulera eller bromsa en ekonomi. Ett enkelt exempel på ett sätt att försöka påverka en ekonomi eller rättare sagt flera ekonomier är till exempel införandet av Euron. En valuta över ett stort område med kulturella skillnader och divergerande ekonomier. Det gav balans i vissa avseenden, men då vissa länder fick en för stark valuta fick man istället högre arbetslöshet av marknaden. Detta är bara ett exempel på hur det blir svårt att skydda sig. I detta fall var det en trade-off mellan att vara rik (som land), men utan jobb istället för fattig (som land) men med jobb – för att uttrycka sig något förenklat. Marknaden finner alltid sina vägar och ventiler när den stöter på motstånd någonstans. Men just nu tycks det snarast vara gasen i botten för just USD, då landet väntas växa med 6.5% i år. Så prova handel med USD hos Skilling idag!
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Enormt utbud för trading med USD och SEK. Snabba avslut, 100% transparens. Prova Skilling nu!
Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.
Förändrade spelplaner för den globala ekonomin
Jag är personligen ganska övertygad om att vad man gjort med ekonomin de senaste året – helt förändrat spelplanen för den globala ekonomin. Frågan är om Centralbankerna är med på noterna. Den amerikanska 10 års räntan har stigit markant det senaste året, detsamma gäller för till exempel den svenska 10-åringen om än att det är från lägre nivåer. Samtidigt förefaller det efter drygt 30 år med fallande räntor upplevas som en ren omöjlighet annat än att de för lång framtid skulle förbli låga. Ett budskap som dessutom konsekvent pumpas ut av bland annat Stefan Ingves, Media och andra experter på utsatta poster som kanske inte riktigt vågar säga vad de tycker. Vi vanliga dödliga sväljer förmodligen i de flesta fall budskapet eftersom vi sitter i smöret själva efter fantastiska värdeökningar på bland annat våra bostäder.
En annan tillgång som verkligen har koppling till räntenivåer länder emellan är valutamarknaden. Sedan kris-botten förra året har det varit risk-on mode för hela slanten. När det gäller det specifika valutaparet USD/SEK har vi sedan toppen 2020 haft vad som närmast kan liknas vid en krasch-cykel. Efter ett år av nedgång har dollarn decimerats med cirka 23 procent från topp till botten. Toppen kom förvisso in vid en extrem i sentiment och världsläge så det kanske sprang iväg lite väl långt – samtidigt är 23 procent i ett valutapar en ansenlig rörelse.
Jag tror från mitt perspektiv inte att Corona-krisen och Centralbankernas agerande egentligen var en enskild kris i kontext av sättet man hanterat kriser på de senaste cirka 15 åren – utan egentligen bara en fortsättning. Möjligen kulmen på något som inom sin tid bäddar för nya problem, och vad de problemen eller problemet kan tänkas vara är ganska givet. I takt med att skulderna ökat blir allting desto mer känsligt och ömtåligt för yttre påverkan. Personligen tror jag det kan leda till mer tvära kast i endera riktning på de finansiella marknaderna och jag letar därför efter tillgångar som befinner sig vid möjliga extrempunkter. En sådan tillgång är dollarn!
Rejäl uppgång för dollarn 2011-2019, innan fallet
Dollarns kulminerade i sin uppgång mot svenska kronan sett från sin uppgång i maj 2011 – detta i samband med att kapital forsade in i den amerikanska valutan i samband med initiala finansiella paniken kring Corona-situationen. Det var ett extremt läge i ett extremt sentiment och marknaden vände nedåt och har egentligen inte tittat tillbaka sedan dess, utan istället sågat sig nedåt i ett relativt raskt tempo. Nu kan man väl egentligen påstå att situationen nästan är den motsatta. Tittar man på det hela ur det perspektiv som man väl egentligen ska göra – det långsiktiga så har kronan försvagats mot dollarn under en oerhört lång tid där varje botten i valutaparet kommit in på högre och högre nivåer enda sedan 1970-talet. Detta gäller även för den uppgångs-cykel som påbörjades i samband med finanskrisen 2008 och i min bok är det inte solklart med att vi är klara med konsekvenserna, beteendet eller utvecklingen sedan dess. Det är väl kanske snarare så att vi helt enkelt behöver göra upp med vårt syndande och förflutna innan saker och ting kan sluta upplevas som så pass surrealistiska som de nu verkar vara – i varje fall för de som har perspektiv av finansiella marknader över mer än de senaste 10 åren.
Vändning från botten i mars
Dollarn har sedan i januari i år, i relation till svenska kronan åtnjutit det största studsen hittills i den fallande trenden. Utöver den botten har det även kommit in en lite större botten i början på mars och eventuellt (det är ju inte givet att så är fallet än) ytterligare en botten i månadsskiftet april/maj. Den intresserade noterar tiden mellan dessa bottnar, en månad först och därefter ganska exakt två månader. Jag tror – men så klart utan att va säker att det skulle kunna bli åka av om formationen håller. Situationen är oavsett oerhört intressant. Passa på att handla med USD/SEK genom Skilling! Du kan vara igång på någon minut med en proffsig, svensk online trading sajt som har BankID, svensk support och väldigt tydligt system som gör det enkelt för alla att förstå.
Tufft för verkstadsbolagen?
Undertecknad noterar även relaterat vad jag tidigare skrivit om – att Nordea nog kommer få det tufft att stiga mer i det korta perspektivet. Att svenska verkstadsbolag kommit ned från ansträngda nivåer, men där det kanske trots allt finns ytterligare klös kvar samt att Volkswagen har gått ungefär 65 procent bättre än Tesla sedan årsskiftet. Ifall du inte känner för valutahandel med någon fiat valuta, så kan du byta fiat mot krypto hos Stormgain. Du kan också tjäna pengar på krypto mening, eller handla en kryptokorg för att sprida riskerna. Stormgain har verkligen allt.
Minsta insättning: 425 kr
Beskrivning: Trött på fiat? Prova kryptosajten Stormgain istället!
Riskvarning: Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.
Publicerad:
Författare: Johan Berntorp
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Det börjar närma sig valet i USA med stormsteg och nu är det 53 dagar kvar till valdagen och kampen ...
För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders gi...
Den amerikanska dollarn (USD) har upplevt en märkbar försvagning mot både stora valutor och valutor ...