fbpx

John från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 10 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Vissa svenskar har nog noterat att det blivit rejält dyrare i Norge den sista månaden. Idag så har valutahandel med den norska kronan nått en ny rekordnivå mot SEK – 1.11 svenska kronor (SEK) behövs för 1 norsk krona (NOK).

Men varför har det blivit så? Valutahandel.se har svaret och kommer här diskutera olika anledningar till att utvecklingen på slutet gynnat oljevalutor som den norska kronan. Det kan dessvärre bli ännu starkare norsk krona och även förstärkning för andra oljevalutor inom kort, ifall USA bestämmer sig för att förbjuda import av rysk olja. Eftersom en majoritet av all rysk olja går till Europeiska länder, så är det Europa som kommer drabbas hårdast ifall USA initierar sina sanktioner. Som det ser ut idag så kan oljepriset vara högt fram till 2023, erfar Valutahandel.se

Varför har norska kronan blivit starkare med svenska kronan?

Undrar du liksom många som kommit till Valutahandel.se varför den norska kronan gått från 1:1 mot SEK, till att man får betala mellan 110.5 till 111 svenska kronor för 100 norska? Faktum är att det framför allt på grund av oljan. Norge är extremt beroende av oljan och väldigt exponerade mot oljesektorn och oljepriset. Vi har det högsta oljepriset på 7-8 år nu! Det ser bara ut att bli värre ifall Antony Blinken, USA's stadssekreterare, får som han vill. Blinken diskuterar med EU om att förbjuda rysk oljeimport till USA och EU. Visst, för USA är det inte så farligt. De är nästan självförsörjande med olja. Men för EU så kan det bli katastrof, då hela regionen är extremt beroende av olja för gasolja och dieselolja, motorbensin, asfalt och vägolja, flytande petroleumgaser, petroleumkoks, raffinaderigas, eldningsolja, jetbränsle av fotogentyp, nafta, andra oljeprodukter. Medan transportsektorn står för 66% av användningen av olja, så står industriell användning för 28%, bostadsanvändning står för 3% och kommersiell användning är ungefär 2%. Brent olja och andra petroleum produkter står idag för drygt hälften av all energianvändning i EU, avslöjar TransportEnvironment.org.

Norska kronan kan bli ännu starkare ifall USA får som de vill

Det finns diskussioner på att blockera oljeexport från Ryssland skriver allt från Politico till Al Jazeera. Detta kan enligt flera bedömare få oljepriset att gå från 120 idag till 175-200 USD inom det närmaste året. Trots Swift sanktionerna mot Ryssland så köpte Shell stora mängder olja från Ryssland nyligen. Efter att Mastercard, VISA och AMEX har blockerats för ryska medborgare, så är det återigen Kina som gynnas tack vare deras Union Pay som är öppen för ryssar. Då den norska ekonomin är så integrerad med oljepriset, så är det troligt att norska kronan kommer bli ännu starkare ifall USA får som de vill med ett potentiell oljeembargo.

Hur ser framtiden ut för norska kronan?

Vissa talar om den norska kronan som världens första globala valuta. Hur som helst så går det bra för norsk ekonomi, inte minst efter ett oljepris på över 125 USD per fat. Förväntningarna från regeringen var mellan 60-75 USD per fat vid denna tidpunkt när budgeten sattes, så det är en rejäl kick för norsk ekonomi som ju är extremt oljeberoende.

Räntan i Norge har höjts till 0.5% i mitten av december, 2021, enligt översikten från Norges Bank (motsvarande svenska riksbanken). “En gradvis normalisering av räntorna är förenligt med en fortsatt hög sysselsättning. Högre räntor kommer också att bidra till att motverka uppbyggnaden av finansiella obalanser”, skrev Norges Bank den 20:e januari, 2022.

Målet för Norges Bank är att få en stabil inflation, en gyllene medelväg, istället för skenande inflation som i Sverige, EU och USA. Det mest troliga scenariot är ytterligare räntehöjning i Norge under mars, 2022 – vilket kan göra NOK ännu starkare, menar analytiker som Reuters talat med.

En safe heaven oljevaluta – USD

En av de säkraste valutorna under osäkra tider, USD, är också något av en oljevaluta. Landet har de sista åren ökat sin fracking något enormt och är idag nästan självförsörjande på olja. Dessvärre så brukar USA alltid gå in i lågkonjunktur efter att oljepriset sticker rejält, så det är en stor risk även för USA i slutändan, men troligen värst för Europeiska länder ifall oljepriset når över 150 USD per fat. Medan JPMorgan Chase & Co menar att brent olja kan nå 185 per fat ifall ryskt utbud av olja blockeras, så trots andra hedgefonder att 200 USD är möjligt inom närtid. Goldman Sachs som är lite försiktigare menar dock att brent oljan kan nå åtminstone 150 USD inom 3 månader ifall eskaleringen fortsätter. Förmodligen så kommer priset på WTI olja ligga strax under. Gällande priset på USD så är det osäkert vad som kommer hända framöver. Även om många har det som en safe haven, så kan dollarns dominans hotas av kriget i Ukraina. Kanske allt fler investerare väljer schweiziska frank (CHF) eller tycker att euron (EUR) börjar bli för undervärderad. Ifall man tror på ett fortsatt ökat oljepris mot 150 USD nivån, så är för övrigt troligen NOK en bra valuta att ha exponering mot. Sajten som har mest valutapar mot NOK är Skilling, där du bland annat kan tradea USD/NOK, EUR/NOK, CAD/NOK (två oljevalutor mot varandra), NOK/JPY, AUD/NOK, CHF/NOK eller NOK/DKK. Prova själv trading med Skilling idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla NOK mot USD eller SEK genom Skilling. Kom igång på under 30 sekunder med ett nytt konto.

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Heta instrument att handla just nu

Medan många aktier går ner i pris, inte minst teknologiaktier, så sticker både trading med guld, silver och olja rejält. Frågan som många traders ställer sig är ifall de ska gå in i brent olja, eller WTI olja. Allt tyder på att det är Ukraina kriget och ett eventuellt importförbud som drar upp oljepriset, snarare än en ren efterfråge-relaterad uppgång. Ifall du undrar vilken olja som är bäst för trading så beror det på vad du är ute efter. Högst likviditet har brent olja, då 2/3 av all olja i världen som handlas är med just denna typ. I USA däremot så är det WTI oljan som är den största. Förmodligen så kommer brent oljan bli den som får ser mest effekt av eventuella ytterligare ryska sanktioner, som är inriktade just på oljan, då Ryssland enbart producerar brent crude. Andra länder som också extrahera brent oljan är framför Saudi Arabien (världens största producent av brent), medan Storbritannien, Norge, Frankrike och Belgien också har denna typ av olja. Ryssland är idag världens andra största producent av brent oljan och givetvis så skulle det få enorma effekter ifall den typen av olja blockeras för import till Europa. I Norge så diskuteras för närvarande de skenande strömpriserna. Ifall både rysk naturgas och olja blockeras från EU, så kan vi nog räkna med en avsevärt högre norsk krona och rejält dyrare bensin (över 30 kr per liter), menar redaktionen på Valutahandel.se.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.