fbpx

Magnus från Östersund

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 43 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Skenande smittspridning, ett stökigt presidentval (med efterföljande svallvågor) och en årslång berg och dal-bana på såväl börsen som valutamarknaden. Många valutor har tagit stryk av det senaste årets drama och oro – men flera har också klarat sig hyfsat bra och går starkt framåt. Så vilken valuta är värd att satsa på framöver?

Hur viktig är fundamental analys?

I Valutahandel's egna valutaskola har vi tidigare skrivit om vikten av fundamental analys för att kunna bedöma och granska ett lands ekonomiska status och på så sätt få hjälp att förutspå åt vilket håll valutan troligen kommer att röra sig.

Ekonomiska indikatorer som aktuellt BNP och rapporter om arbetslöshetsstatistik, industriproduktion, konsumentprisindex (KPI), detaljhandelns försäljningssiffror och bostadsstatistik är vid sidan av verktyg för teknisk analys viktiga hjälpmedel för att förstå ett lands nuvarande ekonomiska status, liksom utsikterna framgent. En stark ekonomi med lovande framtidsutsikter betyder också att valutan med stor sannolikhet kommer att stärkas, medan statsfinanser i gungning snarare ger en heads up om en förväntad valutakursutvecklig i motsatt riktning.

Fundamental analys kräver givetvis viss kunskap om och insikt i hur dessa rapporter ska tolkas. Du måste förstå innebörden av de siffror och den statistik som släpps för att kunna tolka och använda informationen på rätt sätt – det vill säga att identifiera lovande marknader och köpvärda valutor (eller stora varningsflaggor och valutor att hålla sig undan). Rapporter likt de som nämnts ovan är förstås inte heller de enda variablerna som säger något om ett lands ekonomi och således valutans status – varför fundamental analys endast bör vara en del av en komplett analys. Ifall du inte gått igenom vår sajt rejält än, så kolla in 56 faktorer som påverkar växelkurserna. Där får du rejält med faktorer som potentiellt gör att valutakurser rör sig.

Makroekonomiska kunskaper samt insikt och kanske framförallt intresse för geopolitik är stora fördelar vid handel med valutor, men även mer basic faktorer som vilka länder du själv tror särskilt på och hur andra handlar kan vara till hjälp precis som tekniska indikatorer och förstås – vad professionella analytiker förutspår. En exotisk valuta som tappat rejält är den ryska rubeln. Prova själv rubel tradig på ett demo konto hos Capital idag!


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Största utbudet på valutamarknaden. Prova Capital idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Vilka länders ekonomier tror du på?

Första urvalskriteriet när du ska välja vilken valuta du ska satsa på – vilket land tror du själv kommer att stärkas ekonomiskt framöver? Och varför? Använd dig av fundamental analys, granska professionella analyser och håll dig ajour med marknaden överlag. Vilka variabler indikerar att en viss valuta troligen kan komma att stärkas – och vilka visar att du förmodligen bör undvika en investering framöver?

Ta gärna hjälp av analyser och nyhetsfeed här på Valutahandel och hos din mäklare.

Vad säger marknaden?

Vilka trender kan urskiljas och hur verkar andra handla? Mycket information kan fås genom att kika på hur investeringskollektivet i stort handlar – även om egna bedömningar och beslut givetvis är viktigast. Kanske ser du en möjlighet andra inte upptäckt än?

Har tekniska stöd eller motstånd brutits?

Köp- och säljsignaler utlösta av grundläggande teknisk analys för stöd och motstånd hjälper dig att identifiera köpvärda valutor – och icke köpvärda/alternativt säljläge om du redan äger dem. Har en valuta brutit igenom sitt motstånd – det vill säga den horisontella linje som skär en toppnotering/högsta kurs för valutan – utlöses en köpsignal som kan hjälpa dig att komma in i en tidig uppgångsfas. Håll koll på att det är en långsiktig och stabil motståndsnivå som brutits igenom, samt att en ökande volym följer.

Är det istället stödnivån som brutits – den horisontella linjen som skär en bottennotering/lägsta kurs för valutan – utlöses en säljsignal eftersom det brutna stödet indikerar en fortsatt försvagning.

Upptäck mängder av verktyg för teknisk analys och över 800 tradingbara tillgångar hos Skilling – registrera dig med BankID på bara några minuter.


Betyg: 9.22/10
Minsta insättning: 2200 kr
Beskrivning: Få tips av andra traders hos en börsnoterad trading firma. Prova Naga idag!

Riskvarning: 75,43% av alla användare förlorar pengar när de handlar CFD'er med denna mäklare.


3 säkra valutor

Oro och instabilitet tenderar att vända människors intressen mot säkrare tillgångar – beträffande valutor gäller det oftast USD, JPY, CHF och EUR. USD har gått synnerligen starkt de senaste åren men har på senare tid tappat rejält i safe haven-status. Istället är det enligt analytiker framförallt CHF, JPY och den norska kronan som är intressanta.

CHF är sedan länge en av världens starkaste och mest omsatta valutor, med en stabil schweizisk ekonomi i ryggen och en attraktiv marknad för utländska investerare.

JPY är även den en säker valuta, till vilken många vänder sig vid volatilitet i världsekonomin. Japans synnerligen låga ränteläge gör också JPY särskilt gynnsam för carry trading.

NOK mötte en tuff start på året med ett historiskt stort tapp till följd av prisdumpning på olja – men har sedan repat sig och av flera investmentbanker – av vilka Goldman Sachs var först på bollen – pekats ut som den valuta med bäst förutsättningar att klara pandemin hyfsat. Landet har både en låg statsskuld och en imponerande statskassa.

3 emerging markets valutor

TRY: Turkiet har i flera år befunnit sig i ekonomisk kris och har på grund av landets ränteläge mest varit intressant för carry trading, snarare än investeringar. Förändringar ser dock ut att kunna vara på gång – president Erdoghans släkting besitter inte längre posten som centralbankschef, och valutan har sedan i somras gjort flera stora ryck mot såväl EUR som USD. En ommöblering i centralbanksledningen skulle enligt analytiker kunna få ökat marknadsförtroende som effekt – vilket i sin tur kan betyda att den hårt sargade liran möter en starkare utveckling.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Kom igång med exotisk valutahandel. Prova emerging markets valutor hos Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


SEK: Vår svenska krona har mer eller mindre befunnit sig i fritt fall de senaste åren, men krisen med covid-19 har faktiskt parerats relativt bra. SEK har klarat sig bättre än många andra valutor, och kan om trenden fortsätter potentiellt vara intressant.

SGD: Den singaporianska dollarn anses vanligen vara en av Asiens mest stabila valutor givet landets starka ekonomi med framgångsrik exporthandel och stort intresse från utländska investerare – mycket tack vare den strategiskt gynnsamma geografiska placeringen. Pandemin har dock slagit hårt även här – men en uppgång mot EUR tycks kunna urskiljas de senaste dagarna, vilket skulle kunna tyda på att en botten är nådd.

Här på Valutahandel hittar du de senaste nyheterna om vad som händer på forexmarknaden, plus mängder av intressanta artiklar och bra tjänster – däribland topplistor över valutamäklare, valutaskola och dedikerade valutasidor. Nybörjare? Läs vår guide till hur du kommer igång med valutahandel på 5 min och tips för att börja med trading på nätet.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.