fbpx

Malte från Torekov

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 40 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Hört talas om FOMO inom finansiell trading men inte helt hundra på vad det betyder? Kanske är du själv en FOMO trader utan att veta om det? Valutahandel gör en djupdykning i vad begreppet innebär, vilken betydelse det har inom trading samt vilka karakteristika som är utmärkande för en typisk FOMO trader.

FOMO är ett av många nya begrepp som fötts in i det engelska språket i takt med att användandet av sociala medier fullkomligen exploderat. De fyra bokstäverna är förkortning för Fear of Missing Out, vilket på svenska kan översättas till en rädsla för att missa något, eller gå miste om en möjlighet. Egentligen är det inte ett begrepp typiskt för finansiell trading, men på sista tiden har det dykt upp på sådana forum och liknande som ett sätt att beskriva en viss typ av traders – eller kanske snarare vissa specifika karaktärsdrag hos en del traders. Framförallt rör det sig om traders som är otåliga och som av rädsla för att missa en potentiellt bra möjlighet fattar impulsiva och ogenomtänkta beslut. Något som i sin tur generellt innebär ett högre risktagande.

Ett resultat av sociala medier och vår ständiga uppkoppling

FOMO, eller Fear of Missing Out, kan beskrivas som ett fenomen typiskt för den tid vi lever i nu. En tid där vi genom sociala medier som Instagram, Facebook, Twitter och TikTok konstant har tillgång till andra människors liv och vad de företar sig – eller åtminstone vad de väljer att visa upp för omvärlden. FOMO handlar om en rädsla för att någon annan alltid är ligger steget före, är snäppet bättre eller – i det här sammanhanget – lyckas identifiera en potentiellt lönsam trade före en själv.

Före sociala mediers tid var detta en icke-fråga då vi istället var lyckligt ovetandes om vad och hur andra handlade. Idag, med miljontals traders aktiva på olika plattformar, är FOMO-fenomenet något som påverkar alla. Antingen direkt genom att man själv är en FOMO, eller genom den inverkan FOMO har på marknaden generellt.

FOMO inom trading drivs ofta av känslor

Rädslan för att förbigås av andra traders och att andra är mer framgångsrika än en själv eldas vanligen på av starka känslor. Många handlare som antingen av andra eller, om de har självinsikt, av sig själva beskrivs som FOMO:s har ofta känslor som girighet, ångest, otålighet, upprymdhet och avundsjuka gemensamt.

En vanlig missuppfattning är att fenomenet främst förekommer bland nybörjare som drivs av avundsjuka och beundran för framgångsrika traders och som, ofta omedvetet, anammar en FOMO-attityd i sin handel. Det stämmer till viss del, för absolut är FOMO vanligt bland nybörjare. Det är emellertid inte bara gröngölingar som drabbas av FOMO-feber och som låter komplexa känslor som avundsjuka, girighet och otålighet styra handeln. Det förekommer även bland traders med lång erfarenhet och flera framgångar i bagaget.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valutor, krypto, råvaror, index och aktier med CFD:er hos en populär mäklare med svensk inriktning. Prova Skilling!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Vad karaktäriserar en FOMO trader? Hur tänker de?

FOMO är ett sätt att agera inom finansiell handel som grundar sig på vissa känslor, likt de nämnda ovan, och en del antaganden. Många traders som styrs av FOMO är impulsiva och fattar sina förhastade beslut på antaganden som:

Att väldigt mycket pengar finns att tjäna, varför man inte kan gå miste om chansen – trots att man saknar insikt i tillgången och inte har gjort någon analys.
Alla andra gör det, så hur farligt och riskfyllt kan det vara? Här finns en stark koppling till grupptryck och flockmentalitet. FOMO traders följer ofta trender snarare än att fatta egna, välgrundade beslut.
Det här är enda chansen. Så är det givetvis inte, men FOMO:s tenderar att glömma bort att nya möjligheter uppstår hela tiden på de finansiella marknaderna och agerar istället som om en viss trade är deras sista chans någonsin att göra en bra affär. Just den här känslan av att varje möjlighet är den sista är själva essensen av FOMO – rädslan av att gå miste om en bra chans.
Alla andra vet någonting som jag inte vet. Man tror sig ligga ett steg bakom alla andra hela tiden och tenderar därför att sig in i trades utan att först tänka efter eller göra en egen analys.

Situationer som kan trigga FOMO-beteende inom trading

Som så mycket annat i livet är FOMO ofta ett samspel mellan känslor och situationer som uppstår. De typiska FOMO-känslorna som avundsjuka, girighet, rädsla och ångest kan tändas av flera olika situationer i finansiell handel, och agerar man på känslorna kan dessa också leda till att nya triggande situationer uppstår. Risken är med andra stor att man fastnar i ett slags moment 22, där det ena driver på det andra och vice versa.

Så vilka situationer inom trading kan då sägas vara extra sårbara för handlare med tendenser att agera utifrån FOMO? Framförallt rör det sig om mycket volatilitet på marknaderna, upprepade framgångar med stora vinster (mycket vill ofta ha mer, men den som gapar efter mycket…), upprepade förluster, rykten som eldar på en känsla av att man är utanför loopen och inte vet något som alla andra vet samt skrytsamma poster på sociala medier som får det att se ut som att alla andra gör saftiga vinster hela tiden. Rädslan av att missa något gör att man glömmer bort att många bara postar när det går bra, men aldrig när det går dåligt (vilket det för de allra flesta gör minst lika ofta).

Vilka är riskerna med FOMO trading?

Den största faran med att låta FOMO styra handeln är att man ofta frångår en välarbetad strategi för att istället fatta förhastade och ogenomtänkta beslut. Beslut som i sin tur ofta leder till betydligt högre risktaganden och att man går rejält back snarare än att man når de framgångar man är så övertygad om att alla andra gör.

Förutom att ett FOMO-beteende påverkar enskilda traders kan det också ha effekt på marknaden i stort. Många och plötsliga (och ofta dåligt tajmade) positioner tagna av en rädsla att gå miste om en möjlighet kan orsaka stora rörelser både upp och ned och således bli kännbara för alla med aktiva positioner på den aktuella marknaden.

Hur överkommer man sin FOMO och blir en mer stabil trader?

Känner du igen dig i något av det som bekrivs ovan? I sådana fall är du långt ifrån ensam. Så gott som alla traders drabbas av en släng av FOMO någon gång under sin tid på marknaden, och det behöver inte vara hela världen. Viktigast är att man inte fastnar i det och hela tiden baserar sina beslut på rädsla av att vara sen på bollen, att alla andra vet något man själv inte vet och att varje möjlighet kan vara den sista.

Handlar du ofta utifrån FOMO är följande några värdefulla tips för att komma bort från rädslan och istället bli en mer stabil och självsäker trader:

– Sätt en strategi och håll dig till den.
– Handla bara med pengar du har råd att förlora.
– Skaffa kunskap om markanden – ju mer insatt du är desto mindre tvivlar du på din egen förmåga att fatta bra beslut. Du blir också mer självsäker och tror inte att andra vet något som du inte vet.
– Håll känslorna utanför och låt istället din handel styras av noggranna analyser och rationella beslut. Ju mer känslostyrd du är, desto större är risken att du agerar impulsivt.
– Påminn dig själv om att det alltid kommer nya chanser. Ingen trade är den sista möjligheten att göra en bra en vinst. Det har funnits många före den, och kommer komma många efter. Hoppa hellre över en potentiellt bra möjlighet, än att handla på impuls och med FOMO som drivande faktor.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: AvaTrade erbjuder förstklassig handel med grymma verktyg, en modern plattform och ett generöst utbud. Prova du med!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.