De geopolitiska riskerna ökar inom valutahandel: EUR/USD rasar
Trump senaste utspel på de finansiella marknaderna riskerar förhöjda exportskatter och ökar osäkerheten. Det är Handelskriget i Stilla Havet som åter hamnar i strålkastarljuset på valutamarknaden. Har den globala finansiella marknaden agerat sömngångare och vandrat rätt in i vad som kan bli flertalet event som skapar problem för alla större valutapar (“majors”)?
Veckan började skakigt på världens finansiella marknader. Världens förhoppningar på ett avslut på handelskriget har fått ännu en törn. På söndag natt skickade President Trump ut två Tweets som som satte en helt annan ton när marknaderna öppnade igen på måndag morgon.
Redan ganska tidigt på måndagen var CSI300 ner med 5.81%, Hang Seng Index sjönk med 3.18% medan Dow Futures tappade 471 poäng (enligt CNBC) – ett tapp som kan verka relativt litet, men det hade kunnat gå fort efter det.
Trump snackade om att trissa upp befintliga exportskatter på gods från 10% till 25%. Pratet hade inte en jättestor effekt ur ett direkt ekonomiskt perspektiv, utan det negativa hör ihop med de lägre chanserna att nu komma fram till en överenskommelse med Kina under den kommande vecka.
Även om den första Tweeten kanske inte var tillräckligt för att sända marknaden i en nedåtspiral så var den andra en “rak höger”. Den andra Tweeten hotade med att lägga på ytterligare 325 miljarder dollar i skatter på alla varor från Kina. Men kommer Kina bara acceptera? Troligen så blir det ytterligare förhandlingar och förhoppningsvis så nås ett positivt besked innan månaden är slut, även om osäkerheten är ovanligt hög just nu.
Tomma ord från Trump?
Det återstår att se om Trumps senaste hot bara är ord för att får Kina att falla i led eller om det är ett omen för vad som komma skall. Om det är på riktigt så vet vi vad vi i Europa kan förvänta oss när Trump snart vänder blickarna hitåt. Att engagera världens största ekonomier i ett handelskrig är aldrig bra för världens ekonomi.
Geopolitisk risk är återigen på stigande med Nordkorea som testar missiler och USA som sänder fler trupper till Mellanöstern. Världens femte största ekonomi, Storbritannien, är mer delade än någonsin med Brexit-kaoset. Indien och Pakistan är nära brinken på kärnvapenkrig. Venezuela… ja, listan kan göras väldigt lång och i värsta fall kan det bli en dominoeffekt.
Hur skulle en dominoeffekt påverka världens ekonomier och valutahandeln?
Det finns verkligen mycket som händer just nu och de geopolitiska riskerna är betänkliga. Globala marknader befinner sig på falska nivåer och raset skulle i så fall bli enormt.
Om förhandlingarna mellan USA och Kina fallerar skulle trading med forex majors bli extremt volatilt. Ett mer troligt scenario är att det blir ett skifte i världens policy mot Nordkorea. Lägg till Iran/Pakistan-situationen så har vi tre oberäkneliga och potentiellt farliga nationer. Ytterligare ett lager på kakan skulle vara en oordnad Brexit, alltså en No-Deal Brexit, vilket skulle kunna förändra det ekonomiska världsherraväldet.
Men vi följer ett problem i taget och vi börjar med att blicka mot USA och Kina för att se hur den situationen slutar. Under veckan kommer vi få veta om samtalen kommer fortgå eller om Kina bestämmer sig för att lämna bordet helt då USA verkar orubbliga.
För den bästa tradingupplevelsen med Major-valutor, även under volatila tider, håller vi Plus500 som en av de bästa valutamäklarna på marknaden.
Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.
Sugen på att handla? Klicka dig vidare och öppna ett konto redan nu för att vara redo att slå till när fler detaljer kring handelskriget kommer ut.
Publicerad:
Författare: Marcus
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Det har varit svettigt för Brasilien där inflationen ökat mer än väntant och en svag rekordsvag växe...
Analytiker har identifierat flera faktorer som bidrar till den nuvarande svagheten för den svenska k...
Det pågår just nu ett race ner till botten för både ECB, Riksbanken och FED. Alla är på väg mot lägr...