Den stora depressionen jämfört med nu
Trots att man möjligtvis kan börja skönja svaga tecken på att Corona-pandemin så sakteliga börjar stabiliseras – eller åtminstone inte skenar okontrollerat längre – kommer tiden vi går vidare in i på många sätt skilja sig från tiden vi lämnar bakom oss. Det kommer att finnas ett före Corona, och ett efter. Inte minst vad gäller ekonomin – såväl globalt, som för varje enkilt land och på individnivå.
Många spår att vi står inför en betydande ekonomisk recession som förmodligen kan komma att hålla i sig långt efter att den värsta pandemistormen har bedarrat. Hur stor är sannolikheten för en ekonomisk nedgång? 100% för den Amerikanska marknaden, enligt Bloomberg's recensionsspårare.
Oroväckande? Absolut. Men inget som världen inte har erfarenhet av sedan tidigare. Finanskrisen 2008 har många fortfarande i färskt minne, men hur såg det egentligen ut under den stora depressionen på 1930-talet? Valutahandel.se tar en titt i backspegeln och jämför det som följde den ödesdigra Svarta torsdagen den 24 oktober 1929, med det som ser ut att följa Covid-19 nu nästan 100 år senare när online trading och dess möjligheter är ett faktum.
Innehåll: En översikt
Börsraset 1929 vs inledningen av 2020
Ett börsras är alltid skrämmande för många, men vad som historiskt sett har föranlett dem har sett lite olika ut från gång till gång. 2020 års första stora börsfall orsakades av en rad olika händelser, antingen direkt eller indirekt kopplade till Coronaviruset. Branscher som flyg, turism, transport och detaljhandel har tagit stryk – för att inte tala om utsikterna för oljepriset som gått ner 20-40% vissa dagar på sistone. En kraftigt minskad efterfrågan och en närmast översvämmande tillgång, sägs vara orsaken till det branta fallet som skett. Vissa folk är rädda för att investera och när många för någon månad sedan sålde av tillgångar i panik, kom raset som ett brev på posten.
Något virus var inte aktuellt vid börskraschen 1929, utan där låg istället andra faktorer bakom att det tillslut barkade åt skogen. Tiden före kraschen kan benämnas som en riktig prime time för aktiemarknaden, då kurserna sköt i höjden och miljontals investerare passade på att köpa aktier – så pass att många, såväl privatpersoner som företag, belånade sig upp över öronen till höga räntor för att kunna köpa mer. Den stora efterfrågan drev förstås upp priserna ännu mer, och när bubblan med de uppblåsta aktievärdena och en alltför frikostig kreditmarknad tillslut sprack – ja då föll allt som ett korthus.
Många amerikanska aktier är även idag extremt högt värderade. Ett exempel är Tesla, som ofta värderas som ett teknikbolag, fast de säljer bilar precis som alla andra bilföretag. Blankare såsom Jim Chanos menar att aktien fortfarande är extremt övervärderad och han ligger för närvarande maximalt blankad i aktien. Många privatpersoner tror för övrigt att oljan är undervärderad och de letar efter en råvarumäklare där man kan köpa den snabbrörliga WTI– eller den lite mer stabila Brentoljan.
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Modern blankning av Tesla kan göras genom Skilling med CFD'er. Kom igång på 30 sekunder.
Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.
Snabbt fall och långsam återhämtning – då som nu?
Den stora depressionen tog alltså fart under andra halvan av 1929, för att brisera med full kraft efter den 24 oktober samma år (svarta torsdagen), då den upphausade men redan skakiga aktiemarknaden plötsligt föll fritt och rasade kraftigt. I kölvattnet av den amerikanska aktiemarknadens totala kollaps skenade arbetslösheten förstås iväg, samtidigt som löner sänktes för de som hade turen att ha arbete, och industrier, import- och exportsektorer samt bankväsendet backade kraftigt. Det gick fort utför, och resulterade i en ekonomisk depression som varade i hela 10 år. Vi på Valutahandel sajten tror att alla skyddsnät är bättre på sin plats idag och att både upp- och nergångar går snabbare än då.
Så, ifall vi spolar fram tiden ett knappt sekel och kikar på den (troligen) massiva ekonomiska kris vi nu står inför, så tycks det finnas såväl likheter som olikheter mellan 1930-talet och nutid. Vilka och hur pass allvarliga de fullständiga ekonomiska konsekvenserna av 2020 års pandemi blir, går förstås ännu inte att säga säkert då krisen fortfarande bara är i sin linda. Men att döma av analyser och expertutlåtanden från olika håll i världen, pekar det mesta på att konsekvenserna onekligen kommer att bli kännbara – och att krisen t o m kan komma att hålla i sig längre än 2020 och 2021, men troligtvis inte lika länge som den stora depressionen.
Även denna gång har det gått snabbt utför, ännu snabbare skulle vi vilja påstå. Från en ganska blomstrande världsekonomi och starka finansmarknader under 2019, till historiska rekordras på börserna, massvarsel och en hel värld som står i standby – allt på bara några veckor. Internationella valutafonden (IMF) har under april månad gått ut och varnat för att även om man med försiktig optimism spår en viss ekonomisk återhämtning under 2021 (förutsatt att pandemin lugnar sig under andra halvan), kommer konsekvenserna av de kraftfulla åtgärder som tagits för att stoppa virusspridningen förmodligen leda till långvariga förändringar på arbetsmarknaden, i människors köpbeteenden, på tillgång och efterfrågan och andra faktorer som får det ekonomiska hjulet att snurra. Trots det, efterlyser IMF emellertid ett ännu starkare gemensamt krafttag mot pandemin, så att de massiva nedstängningsåtgärder som vidtagits inte ska behöva pågå längre än nödvändigt.
Hur gick aktiemarknaden 1926-1936?
Kraschen föregicks som tidigare nämnts av en stadig ökning för aktier överlag, fram till hösten 1929 då säljpanik alltså uppstod. Krisen drabbade flera länder runtom i världen, och i början av 1930-talet fick även Tyskland, Storbritannien och Österrike erfara börsras – för att inte tala om hur svensk ekonomi drabbades i samband med Kreugerkraschen 1932. Men sedan hände något, och börsen började repa sig i det ena landet efter det andra. Hitler och hans Nazityskland – som skodde sin propaganda på de ekonomiska bekymmer den stora depressionen hade orsakat det tyska folket – rustade upp för krig och såväl industrier, som behov av arbetskraft ökade plötsligt rejält – med stigande aktiekurser som följd. Många länder, däribland Storbritannien och USA, allierade sig på motståndarsidan och under den senare delen av 1930-talet var åtminstone den ekonomiska depressionen så gott som över – även om en betydligt mörkare i form av WWII istället tog vid.
Ser vi på 2020 har många aktier hämtat sig åtminstone hyfsat under den dryga månad som gått sedan det stora börsfallet i mitten av mars. En positiv utveckling som inte kunde ses lika snabbt efter fallet 1929. Men, än ska man vara försiktig med att ropa hej. Allt tyder på att faran på aktiemarknaden ännu inte är över, och att de ekonomiska konsekvenserna av Covid-19 bara har börjat. Hur länge det sedan håller i sig och hur hårt det slår – ja, det återstår fortfarande att se. Men den goda nyheten är att under 2020-talet så är det enkelt att både köpa och sälja aktier eller index med hjälp av CFD'er.
Hur drar man nytta utav ett börsras?
2020 så är det avsevärt lättare att kunna gå in i en nedåtgående marknad och tjäna pengar på det, utan att behöva äga något underliggande värdepapper. Svaret är CFD'er, som gör att man kan få hävstång och en typ av aktiehandel på steroider – både i upp och nedgångar. Folk kan idag blanka aktieindex väldigt enkelt, gå kort i olja med fysisk leverans eller online, alternativt så kan man även blanka kryptovalutor och aktier med CFD'er. Prova en proffsig trading mäklare såsom NS Broker med full transparens om hur de jobbar, eller skandinaviska Skilling som är snabbast att komma igång med.
Publicerad:
Författare: Emelie Rubenson
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Det har varit svettigt för Brasilien där inflationen ökat mer än väntant och en svag rekordsvag växe...
Analytiker har identifierat flera faktorer som bidrar till den nuvarande svagheten för den svenska k...
Det pågår just nu ett race ner till botten för både ECB, Riksbanken och FED. Alla är på väg mot lägr...