fbpx

Petter från Ulricehamn

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 14 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den japanska yenen har tappat rejält mot såväl USD som flera andra stora valutor under den senaste månaden – en utveckling som har både positiva och negativa effekter på den japanska ekonomin.

Idag så var USD/JPY uppe på 125, den starkaste nivån för USD och svagaste nivån för japanska yen sedan maj 2015, innan den föll tillbaka mot 124, meddelar Valutahandel.se. Medan Japan till stor del gynnas av en svag valuta, så kan en överdrivet svag Yen också vara negativt för landets ekonomi.

Med en inflation på endast 0,9% är några räntehöjningar enligt Bank of Japan inte aktuella, men ett uppsving i valutakursen kan likväl vara att vänta ändå.

JPY har bara under mars månad tappat närmare 8.5% mot den amerikanska dollarn och även försvagats mot ett flertal andra G7-valutor. Detta efter att Bank of Japan antagit en helt annan approach mot den ekonomiska utvecklingen i landet än vad de flesta andra centralbanker i världen har. Medan Fed och Bank of England tar till räntehöjningar för att försöka stävja den stigande inflationen, jobbar BoJ istället med valutastimulanser – och framhåller att några räntehöjningar inte alls är aktuella som situationen ser ut nu. Inflationen i landet ser också helt annorlunda ut än i både USA och EU, varför andra åtgärder känns rimliga. Medan USA närmar sig 8% och Euro-länderna hastigt tickar upp mot 6-7%, ligger Japan på blott 0,9% inflation. De behöver med andra ord inte en räntehöjning på samma sätt. Men både USD och JPY har ansetts vara safe heaven valutor under många år, så kan man nu ifrågasätta ifall Japan verkligen är en säker tillflytsort. Men samtidigt så kan ju drastiska förstärkningar komma för japanska yenen inom kort. Vad tror du? Prova trading med JPY genom Skilling idag på en av marknadens mest volatila valutapar.

Hur påverkar en svag yen den japanska ekonomin?

Exportmässigt är en svag yen gynnsam för japanska ekonomin eftersom landet blir en mer attraktiv handelspartner för andra länder. Samtidigt är Japan näst intill helt beroende av importerad olja, vilken förstås blir rejält mycket dyrare med de priser som råder idag.

Landets finansminister Shunichi Suzuki har de senaste dagarna uttryckt oro för de kraftiga kursrörelser som setts mot både USD och andra världsvalutor. Inflationen må vara låg och en svag yen må vara positiv för exporthandeln i landet, men samtidigt understryker han vikten av finansiell stabilitet. Några räntehöjningar är i dagsläget inte aktuella som stabiliserande åtgärder, men däremot finns en välfylld reservfond att ta till, med pengar avsatta för att få landet på fötter efter sviterna av pandemin. Stödfonden ska enligt Suzuki användas under kommande räkenskapsår, med start från och med 1 april.

RSI indikerar att en vändning snart kan vara att vänta

För traders och investerare som handlat USD/JPY är utvecklingen den närmaste tiden viktig att hålla koll på. Prisindikatorer som RSI hintar om att en vändning kan vara på gång och att det ett säljläge snart kan uppstå. Än så länge är den låga nivån för JPY tolerabel, men med det statliga stödpaketet som snart sjösätts och ett RSI-värde på 82 – vilket tydligt visar att paret är överköpt – ter det sig vara mycket möjligt att yenen inom kort hämtar igen mark mot dollarn.

I skrivande stund ligger kursen för USD/JPY på 124,14 – vilket är en bra bit över den psykologiska nivån för paret på 120. Priset har därmed brutit genom det tidigare motståndet på runt 121,85 och ligger nu precis under nästa nivå som tycks ligga omkring 124,15.

Två av tre traders går kort

Trots indikationer på att JPY inom kort kan stärkas mot USD är trenden tydlig bland de som tradar med valutaparet. Drygt en av tre – strax över 72% – av alla trades med USD/JPY har den senaste månaden varit korta positioner. Många har alltså förväntat sig en fortsatt försvagning för yenen, trots att mycket skulle kunna tala för det motsatta. Idag är andelen säljpositioner emellertid nere på drygt 59% hos mäklaren eToro. Bara det senaste tradingdygnet har antal korta positioner alltså minskat med över 20%.

Måhända är berg och dal-banan på oljemarknaden en bidragande faktor till prognosen om en fortsatt försvagning. Japan importerar över 80% av landets totala oljekonsumtion, vilket innebär att de liksom flera andra länder är sårbara i det läge som råder nu. Även om kriget i Ukraina skulle upphöra snarast är det inte säkert att oljepriset för den sakens skull bli lägre. Många experter förutspår att de nivåer vi ser idag snarare är början på ett nytt normalläge för råolja. Risk finns att producenter håller nere tillgången framgent för att hålla priserna fortsatt höga. Somliga menar också att ett högt oljepris är nödvändigt för att snabbare få världen att konvertera till mer hållbara energikällor.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: USD/JPY till grymt låg spread och sjyssta villkor. Prova Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Var kan jag handla USD/JPY?

Japansk yen är världens tredje mest handlade valuta efter USD och EUR. Valutaparet USD/JPY finns således att trada hos mer eller mindre alla valutamäklare på nätet.

I vanlig ordning vill Valutahandel påtala vikten av att välja en seriös och pålitlig mäklare när du handlar – allra helst en EU-reglerad sådan, hos vilken du som konsument är bättre skyddad.

Här kan bland andra Skilling, eToro och CMC Markets lyftas fram som bra alternativ. Alla tre är grundade i Europa och är licensierade av europeiska tillsynsorgan. Är du ute efter marknadens lägsta spread, en plattform helt på svenska och ett riktigt bra utbud av olika instrument kan Skilling vara värd att testa. Vill du inspireras av andra är eToro världens främsta sajt för copytrading, på vilka såväl USD/JPY som mängder av andra tillgångar finns att handla med strategier kopierade från plattformens mest framgångsrika användare.

Mer information om respektive mäklare finns att läsa i våra recensioner för Skilling och eToro. Vill du testhandla redan nu kan du signa upp dig för ett gratis och riskfritt demokonto hos Skilling här – och hos eToro här.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Inspireras av framgångsrika traders hos världens bästa copytrader-mäklare. Testa eToro du med!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.