fbpx

Ludvig från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 43 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Räntor är en viktig sak då det de facto är priset på pengar. Att betala för pengar är någonting man gör när man exempelvis lånar eller något man får när man lånar ut.

Utgångspunkten är från början tänkta att vara att inflationen i en ekonomi är lägre än räntan, vilket i sin tur innebär att man erhåller en positiv realavkastning om man lånar ut eller betalar en positiv realränta när man lånar. Fullt logiskt egentligen – men vad tusan händer egentligen om räntan är tydligt lägre än inflationen? För att få lite bakgrundsfakta kan du kolla in de 8 bästa och 3 värsta sätten att skydda sig mot inflation, eller läsa mer om hur hög inflation kan slå mot din ekonomi. Men Valutahandel.se börjar med att gå in på varför en negativ realränta överhuvudtaget kan förekomma..

Vad är en negativ realränta?

Realräntan är den nominella räntan minus den förväntade inflationen. Under lågkonjunkturer så kan Riksbanken stimulera efterfrågan genom att sänka styrräntan. Ifall realräntan är negativ, så ligger den under noll.

När uppstår negativa realräntor?

Negativa realräntor uppstår helt enkelt när vi har en inflation som överstiger den ränta man kan få eller ska betala vid in-/utlåning, I USA var till exempel den årliga inflationen i oktober 6,2 % (Källa: KPI från BLS) medans räntan på korta amerikanska statspapper är nära nog 0 % (noll – procent). Detta ger en situation där det förefaller som att vi har negativa realräntor med flera procentenheter.

En slutsats

Vi kan ju ganska snabbt och enkelt dra en slutsats på ovan data och det är att man som långivare till den amerikanska staten på korta tidsperioder helt enkelt förlorar 6 % i köpkraft på årsbasis givet att situationen består. Ingen lysande situation om man lånar ut pengar. Däremot förfaller det som att det motsatta är en riktigt bra grej – du har ett lån som du i princip inte betalar någon ränta på medans inflationen urholkar lånets reala storlek med i exemplet ovan c:a 6 % på årsbasis.

Vad gör man?

Man kan ju då vidare fundera på vad detta gör med kapitalmarknaden om man inte blir kompenserad för att låna ut medans att låna blir en exceptionellt lönsam affär. Kommer intresset att finansiera olika typer av investeringar avta kan man fråga sig? Men framförallt är väl frågan hur man ska försöka skydda sitt kapital från att urholkas av de negativa realräntorna? Att ha miljoner stående på ett bankkonto förefaller helt enkelt vara en säker förlust, så vad gör man då?

Personer som investerar i korta räntor tenderar att vara risk-averta, man vill ju bevara sitt kapital snarare än att jaga  avkastning men nu behöver man göra något – för en mer eller mindre garanterad förlust på 6 % på årsbasis är förmodligen ingenting man är särskilt nöjd med.

Det logiska är ju att man i ännu större utsträckning än tidigare flyttar sig längre ut på risk-kurvan men nu kanske detta kommer ske i ännu högre takt? För var ska du inflationskompenseras om inte i aktier, råvaror eller numera också kanske i kryptovalutor?

Ett av de populära och hittills rätt lyckade sätt att hantera negativ realränta och skenande inflation har varit att investera i råvaror – vilket kan göras genom en passande råvarumärklare såsom Skilling. Ett annat sätt för de lite mer våghalsiga har varit att köpa lite Bitcoin, eller köpa på sig Ethereum – vilket kan göras från eminenta eToro – som gör allt väldigt tydligt och smidigt. Du kan själv komma igång med ett demokonto och upptäck spännande kryptotrading på svenska. Du kan erhålla ditt riskfria demokonto här!


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla krypto bättre, snabbare och säkrare på Europas ledande plattform. Prova eToro idag och få möjlighet att handla som marknadens bästa traders!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


TINA: Krypto, aktier, råvaror och valutahandel

Vi har ju under många år nu fått höra att “There Is No Alternative” – TINA. Och så vitt jag kan förstå har ju den situationen inte direkt avtagit det senaste året eller de senaste 18 månaderna. Återigen – så länge Centralbankerna inte stramar åt (vilket de iofs gjort i vissa länder) och inflationen fortsätter rasa och som det är nu dessutom tilltar i ökning så torde denna situation bara förstärkas. Kryptovalutor – som jag ska erkänna att jag inte förstår mig på fullt ut – kan ju också vara ett uttryck för en alltmer skeptisk hållning till de traditionella betalmedel vi har. För som det är nu så är centralbankernas agerande faktiskt lite ologiskt – i varje fall ur ett traditionellt förhållningssätt och det är kanske inte så märkligt att Bitcoin både älskas och hatas.

Det är kanske dock inte säkert att alla marknader kommer att bete sig så som man skulle kunna tänka. Exempelvis så har vi under en period nu sedan FED-mötet senast faktiskt haft en situation där både dollar och guld stigit i tandem. Att guld stiger givet situationen med negativa real-räntor och en amerikansk centralbank som inte vågar göra vad den nog borde göra är kanske inte så konstigt – men dollarn? Jag lämnar den sista frågan mer eller mindre obesvarad då jag har lite svårt att komma på ett bra svar men man skulle kunna fundera på om det inte är så att agerandet från centralbanken i detta nu förväntas trycka upp räntorna framgent. Tekniskt sett ser ju som sagt dollarn fortsatt väldigt intressant ut för att eventuellt ha mejslat ut en större botten under året som snart är till enda.

Man kan ju också fundera kring om rådande situation precis som centralbankerna nu säger sig tro att inflationen är övergående? Men är den verkligen det? Världen genomgår ju som sagt någon form av radikalt skifte i kölvattnet av Corona-krisen och ja man kan ju säga att det är en övergående situation, men vilket tidsspann ska vi använda. Tre månader, 1 år, 3 år eller 8 år? Har man koll på sin historia inser man att inflationen och räntorna fallit sedan 1980-talet och att vi nu bör ha gått in i ett ny paradigm och de krafter som var nu faktiskt sannolikt satts ur spel och ersatts av något nytt. Kan detta nya vara crypto, som även om priset stuckit numera kan handlas i små nivåer hos Skilling.

Vad händer nu?

Den som det visste? Men ska vi försöka göra en nykter bedömning av situationen så är det logiska att inflationen fortsätter att eldas på och att centralbankerna kommer att behöva erkänna detta i praktiken och strama åt allt hårdare. En situation med negativa real-räntor är vad som borde och ska vara “övergående” för ni kan ju själva snabbt förstå att en långvarig sådan situation skapar en hel del problem. Men fram till att så sker så kan det mycket väl vara så att vi får se fortsatta flöden till riskabla tillgångar så som aktier, kryptovalutor och råvaror. För lite lägre volatilitet så kan du ju för övrigt köra valutahandel genom en skandinavisk aktör. Skaffa ett demokonto hos Skilling för att upptäcka valutahandel helt riskfritt.

I ett längre perspektiv är det nog sannolikt så att vi går in i en miljö med högre räntor generellt vilket kommer gynna andra typer av tillgångar än vad vi sett de senaste åren. Kanske är det något som företagsvirtuosen Elon Musk insett då han avlastat en inte helt oansenlig del av sina innehav i Tesla? Köper han krypto istället måntro? Du kan följa över 1 miljon traders som erbjuder copytrading hos eToro och kan på en knapptryckning följa de bästa på marknaden. Prova själv copytrading på svenska idag!

Bild: XAUUSD

Bild: TSLA

Aktiegraf över Tesla

Bild: USDSEK


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Enkel och flexibel handle med krypto. Du kan själv ställa in hävstångsnivån. Prova ett riskfritt demokonto hos eToro nu.

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.