fbpx

Niklas från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 40 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det brittiska pundet är nu mer besläktat med en flytande tillväxtmarknadsvaluta än en G10-valuta. Kamal Sharma, analytiker vid Bank of America säger att Brexit har förvandlat pundet till en spegel av den ”lilla och krympande” brittiska ekonomin.

Kamal Sharma skrev till bankens klienter på tisdagen, exakt fyra år efter Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskap, och sa att kursutvecklingen i pundet sedan juni 2016 har blivit “neurotiska i bästa fall, ofattbara i värsta fall”. Brexit kommer att ha viktiga konsekvenser för utsikterna på medellång sikt. Valutan kan vara svagare på längre sikt med högre volatilitet och banken har en strukturellt negativ utsikt. Läs vår korta guide om valutahandel för att snabbt komma igång med pund-trading.

Han tillade att sterlingen utvecklas till en valuta som liknar den underliggande verkligheten i den brittiska ekonomin: liten och krympande med ett växande problem med dubbelt underskott. Sharma tillägger att det finns en brist på tydlighet i valutans utsikter, understruket av högre underförstådd volatilitet i pannan relativt stora peers, så kallade majors, och också en minskning av likviditeten eftersom investerare är mindre villiga att ta risk på valutan. Sugen på att gå in i eller emot brittiska pundet? Prova trading med IG idag. Roa dig med över 1800 instrument att handla med!


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Handla på volatiliteten. Dra nytta av när marknaden rört sig väldigt lite med lugnet innan stormen, eller vice versa. Prova trading i pundet med IG nu!

Riskvarning: 72% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Tunn eller smal kille

Från en av världens säkraste valutor till lillkillen

Traditionellt har sterling varit en del av den så kallade G5-valutagruppen – tillsammans med dollarn, euron, den japanska yenen och schweiziska francen – som en av de mest omsatta och därför säkraste valutorna i världen.

Men sedan Brexit-omröstningen matchas det brittiska pundet bättre med den mexikanska peson än den amerikanska dollarn. Det är således av intresse att jämföra utvecklingen av valutaparen MXN/GBP med valutaparet USD/GBP.

Lägsta nivån på flera decennier

Pundet sjönk till sin lägsta nivå på ett decennium mot dollarn i mitten av mars 2020 innan det återhämtade sig. Denna återhämtning skedde efter att den amerikanska centralbanken och andra stora centralbanker gick in för att kyla dollarn.

“Pundet liknar i allt högre grad de mer likvida tillväxtmarknaderna i tillväxt snarare än en kärna bland G10-valutorna. Vi tror att sterling håller på att utvecklas till en valuta som liknar den underliggande verkligheten i den brittiska ekonomin: liten och krympande, med växande problem. Ett dubbelt underskott som liknar mer likvida [tillväxtmarknads] valutor.”


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla med USD/GBP hos Skilling, ett spännande och roligt valutapar. Super snabba avslut. Prova nu!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


Brexit har dragit ut på tiden

Brexit-osäkerheten har förlängts med så mycket att det skapar någon slags dysteropiens uppfattning när man tittar på pundutsikterna. När Brexit väl har skett, oavsett om denna blir mjuk eller hård, kan pundet sannolikt återta sin roll som en av världens viktigaste valutor. Fram till dess är det snarast så att det är en fördel för de flesta valutahandlare att det brittiska pundet är volatilt mot så gott som alla valutor i världen då detta skapar betydande handelsmöjligheter.

Marknadssentimentet kring Sterling förblir generellt sett negativt med de flesta investeringsbanker som fokuserar på spekulation om att Bank of England kommer att besluta att införa negativa räntor.

Det finns också viktiga reservationer över Brexit-situationen med EU och Storbritannien som deltar i handelsförhandlingar och måste nå ett frihandelsavtal före utgången av 2020 för att förhindra en omvändning av WTOs regler. Dessa grundläggande element diskuteras dagligen och är bekant territorium.

Strukturella faktorer på längre sikt

BoA antar dock ett längre perspektiv och anser att det finns strukturella faktorer att ta hänsyn till på längre sikt. Banken har tittat på transaktionsvolymer och likviditetsberäkningar från den treåriga BIS FX-marknadsundersökningen.

”Genom att använda omsättningsstatistik från BIS Triennial Survey ensam skulle man kunna dra slutsatsen att djupet på GBP-marknaden borde ha gett en viss täckning mot volatila marknadsrörelser. Detta har inte varit fallet och enligt vår uppfattning kommer Brexit sannolikt att ändra det sätt på vilket investerare ser pundet”. Kanske euron blir roligare istället?

Pundet föll kraftigt efter EU-folkomröstningen i juni 2016 och kursutvecklingen har i allmänhet varit i defensiv sedan dess. Den brittiska valutan kraschade under hösten 2016 mitt i ett större tryck när valutaparet GBP/USD sjönk under 1.2000.

I mars i år under Coronavirusets finansiella utbrott, kom pundet också under ett fortsatt försäljningstryck och GBP/USD sjönk till den lägsta nivån på 30 år, under 1.1500 mot den amerikanska dollarn.

Pundet är mer volatilt och sårbart i en kris

När riskaptiten försämras sker en kapitalförskjutning mot likvida och säkra tillgångar och detta är ett viktigt fokus på valutamarknaderna. Dollarn tenderar att få starkt stöd under tider när vi ser en marknadspress, särskilt med tanke på likviditetsdjupet. Däremot registrerar valutor i mindre länder och tillväxtmarknader valutor kraftiga kapitalutflöden och förluster när investerare rusar mot utgången.

Om Bank of America får rätt skulle detta kunna tyda att globala investerare anser att EU-medlemskapet var ett viktigt element som hjälper till att stödja den brittiska ekonomin trots att Storbritannien ledde sin egen monetära politik och inte ingick i euroområdet.

Pundet totalt sett verkar därför ha omvärderats lägre efter utträdet ur EU med rädsla för att det kommer att bli mycket mindre av en buffert mot global ekonomisk och finansiell turbulens.

Om pundet nu handlas mer som en tillväxtmarknadsvaluta, kommer det att vara mer sårbart för försäljningstryck när riskaptiten minskar, men kommer att vinna när riskförhållandena är mer gynnsamma och kan registrera skarpa vinster på ett kapitalflöde. Ett sådant exempel skulle vara om Storbritannien kan säkerställa ett handelsavtal med EU. Detta skulle kunna leda till en kortsiktig kursuppgång för pundet.

Den amerikanska dollarn är också i riskzonen

BoA avslutar; “Vi förblir defensiva mot pundet men för att undvika USD-exponering tror vi att investerare bör koncentrera sin uppmärksamhet på en lägre GBP i förhållande till EUR, JPY och CHF.”

Bank of America är därför också negativ på den amerikanska dollarn även med potential för defensivt inflöde om riskaptiten försämras och de satsar emot dollarn, precis som Goldman Sachs. Detta innebär att BoA har antagit en negativ inställning till grundläggande amerikanska dollar med särskilt fokus på budgeten och underskott i bytesbalansen. Ifall du letar efter något som är på väg upp i kurs så har guld varit en bra investering på slutet och vissa analytiker menar att priset kan öka 300% om allt går utför med ekonomin och folk letar säkra alternativ.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.