fbpx

Marie från Norrköping

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 6 minuter sedan.

» Prova IG du med.
74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Längtar du efter att fly mörkret och kylan i Sverige och ta en vinterresa till soligare och varmare breddgrader? Givet kronans svaga utveckling kan det vara klokt att ta reda på var du får mest för pengarna – och var du får minst. Nedan listar Valutahandel de länder som bjuder på prisvärda semestrar just nu, och de där det har blivit betydligt dyrare.

Svenska kronan fortsätter att ha det kämpigt gentemot ett flertal andra valutor. Trots att Riksbanken skrotat nollräntan, under vilken kronan varit under hård press i flera år, och gjort upprepade höjningar under 2022 tappar SEK mark mot såväl USD och EUR, och flera andra valutor med dem.

För semestersugna svenskar som längtar efter en resa til solen i vinter innebär detta att man bör vara än mer kräsen vid val av resmål. Somliga länder är fortfarande prisvärda att besöka – men en del kommer att bränna rejäla hål i plånboken. Låt oss kika på fem resmål som kan vara värda att kolla in, och några som du kan göra klokt i att undvika som läget är just nu.

Här får du mest för kronan just nu – 5 prisvärda länder att resa till i vinter

Innan vi dyker in i listan bör understrykas att den är baserad på hur valutaläget ser ut just nu. Eftersom valutamarknaden liksom alla andra finansiella marknader är i ständig rörelse och förgänglighet, finns inga garantier för att det kommer se likadant ut senare i vinter. Sannolikt kommer dock inga radikala förändringar att ske – men vi rekommenderar förstås att du kollar valutaläget på din destination innan du bokar något.

Turkiet

Allra bäst sol- och värmegaranti under vintern får du om du reser riktigt långt bort. Längtar du mest efter ljuset och kan nöja dig med temperaturer som under svensk vår och försommar, kan emellertid Turkiet vara ett utmärkt alternativ. Så även ekonomiskt.

Den turkiska liran har länge varit i en negativ trend, och än värre har det blivit det senaste året. Mycket på grund av en tvärt om-strategi från den turkiska centralbanken, som trots skyhög inflation har valt att sänka räntan istället för att höja den. Från november 2021 fram till idag har TRY sjunkit nästan 33% mot den svenska kronan. Kursen för TRY/SEK har gått från 0,88 till endast 0,59. Det har med andra ord bivit betydligt billigare att semestra i Turkiet. Som turist från Sverige kan man få en prisvärd vinterresa till såväl badorter vid Medelhavet eller Svarta havet, som till storstadspuls i Istanbul.

Handla valuta säkert, smidigt och prisvärt hos en svensk mäklare – bli kund hos Skilling nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Valutahandel säkert, prisvärt och med grymma villkor. Prova Skilling redan idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Egypten

Egypten är också ett relativt närliggande resmål utan en flygtid som kräver att man är borta i flera veckor för att det ska kännas värt mödan. Landets geografiska läge i norra Afrika innebär även att temperaturerna är lite varmare än i Turkiet, med som lägst omkring 22 grader i december och januari.

Rent ekonomiskt är det ett fördelaktigt val av resmål för oss svenskar. Det egyptiska pundet har länge varit lågt ställt mot den svenska kronan, och under det gångna året har SEK stärkts ännu lite till. Idag kostar ett egyptiskt pund 0,45 svenska kronor, att jämföra med för ett år sedan då kursen låg på 0,55. En uppgång på nästan 19% för kronans del.

Indien

Indien är liksom många andra länder i Asien fortfarande ett mycket prisvärt land att besöka för svenskar. Resan dit och hem kräver ofta en mellanlandning eller två, varför själva flygbiljetterna kan kosta en slant, men väl på plats är det mesta oerhört billigt i svenska mått mätt. Det har inte skett någon större kursförändring mellan indisk rupie och svensk krona sedan i fjol, från 0,13 till 0,12 idag för INR/SEK, men det var mycket billigt då – och är mycket billigt idag.

Förutom riktigt låga levnadskostnader bjuder också Indien på härligt varma temperaturer under vår svenska vinter, liksom vacker natur, fartfyllt folkmyller och förstås – en spännande kultur.

Vietnam

Älskar du Thailand men är mindre förtjust i prisutvecklingen i landet? Då kan Vietnamn vara ett utmärkt alternativ. Grannlandet bjuder på lika härligt klimat, minst lika vackra stränder och god mat – men till lägre priser än den angränsade svenskfavoriten.

En vietnamesisk dong kostar i dagsläget 0,00044 svenska kronor, vilket förvisso är en uppgång från 0,00038 för ett år sedan – men fortfarande en mycket billig kurs. Bra boende går att hitta för några hundralappar per natt, och riktigt god mat för bara någon tia eller två om du besöker marknader och köper i (fräscha) stånd och matvagnar.

Sri Lanka

Sista landet på listan över prisvärda resmål i vinter hittas även det i höst. Sri Lanka ligger alldeles nedanför Indien och bjuder på avslappnat ö-liv med en liknande flygtid som till Indien. Mellanlandning krävs oftast, men de dyrare flygbiljetterna vägs upp av billiga levnadskostnader. Prisbilden är liknande den i Indien, med såväl boende som mat och nöjen till i svenska mått mätt bra priser. På vissa ställen får man, liksom i många andra länder i Asien, betala mer som turist – men även med det påslaget inräknat får du mycket för pengarna under en semester här.

Bubblare – Östeuropa för weekendresor

Har du inte tid, lust eller möjlighet att ta någon längre resa i vinter kan en storstadsweekend vara ett välkommet avbrott i vardagen. Klassiska metropoler som London, Paris och Rom är emellertid ingen bra idé om du vill komma hyfsat billigt undan. Som valutaläget ser ut just nu för kronan mot både EUR och GBP, skulle det dessvärre svida rejält i plånboken.

Bäst priser för weekends hittar du istället om du kikar österut. Polen, Rumänien, Lettland och Litauen är alla exempel på östeuropeiska länder där det fortfarande går att komma ganska billigt undan. Även Slovakien och Slovenien kan vara värda att spana in, medan västeuropeiska länder generellt är dyrare.

Vidare är möjligheten att ta tåg ytterligare ett plus för resor inom Europa – dels ekonomiskt, dels miljömässigt. Östra Europa nås enkelt med tåg från Sverige, ofta till lägre pris än för flyg och med desto fler upplevelser på vägen.

Här får du minst för kronan just nu – 4 dyra resmål att undvika

I motsats till ovan listade länder finns också de platser där svenska kronan tappat i värde och där det har blivit väsentligt dyrare att semestra. För att få ut så mycket som möjligt av din reskassa, och kunna leva gott till humana priser, kan det vara klokt att undvika – eller åtminstone avvakta – med följande resmål:

USA: Få har nog missat dollarns spikraka uppgång under det gångna året. Kursen för USD/SEK står nu i 10,83, så hur lockande det än kan kännas med soliga Florida eller citypuls i New York, är det rent ekonomiskt inte det bästa valet just nu.

Spanien: Spanska solkusten är en svenskfavorit året om, med behaglig försommarvärme även vintertid. Som kursen för EUR/SEK ser ut just nu (10,82) har det emellertid blivit dyrare här.

Dubai: Dubai bjuder på het ökensol och häftig storstad bara 6 timmars flygresa bort. Något billigt resmål är det dock inte – och än dyrare har det blivit. Emiratisk dirham, vilken är knuten till USD, har stärkts väsentligt mot SEK senaste året. För ett år sedan kostade 1 AED 2,33 SEK – idag är kursen 2,95. Lägg därtill att Dubai är dyrt överlag, med höga priser på allt från hotell till mat och nöjen.

Västindien: Sist men inte minst kan också Västindien vara bra att skippa om man vill komma billigt undan, hur paradisiskt det än må vara. Närheten till USA gör att det generellt är dyrare att resa hit än österut – och under det gångna året har kronan dessutom tappat mot flera turistvalutor. Såväl arubansk florin som bahamansk dollar och mexikansk peso har blivit dyrare nu jämfört med november i fjol.

Bonustips: Hetaste länderna för valutahandel med carry trading

Förutom räntornas inverkan på valutakurser, och hur du kan tänka om du vill ut och resa i vinter, är det förstås också intressant att kika på hur du kan dra nytta av skillnader i styrräntor när det kommer till forex trading.

Vare sig du planerar att resa bort i vinter eller inte är valutahandel med carry trading ett bra sätt att rida på ränteskillnader och faktiskt kunna tjäna pengar på dem. Strategin, vilken i korta drag går ut på att låna kapital i en valuta med låg ränta för att sedan köpa i en valuta med hög ränta, blir extra aktuell när flera länder – inte minst USA – gör stora justeringar i sina styrräntor. Avkastningen i carry trading består dels av en gynnsam utveckling för din position, dels av differensen i ränta mellan den valuta du sålt och den du köpt.

För dig som vill testa carry trading gäller alltså att hitta valutapar där motvalutan har låg ränta och basvalutan hög. Som motvaluta har JPY länge varit populär eftersom Japan i flera decennier haft minusränta. Valutapar som USD/JPY, EUR/JPY, AUD/JPY kan alla vara intressanta. I Kanada ligger styrräntan nu på 3,75% och på Nya Zeeland 3,50%, varför även CAD/JPY och NZD/JPY kan vara värda att kolla på.

Som läget ser ut idag är det enklare att hitta länder med hög ränta än det motsatta. Somliga till och med med tvåsiffriga nivåer. Viktigt här är dock att inte enbart titta på räntenivån, utan även till valutans läge överlag. TRY har exempelvis länge varit en klassiker i carry trading givet landets höga räntenivå, men med den instabilitet som finns i landets ekonomi nu är TRY inte den bästa investeringen. Liran har de facto sjunkit mycket mot många andra valutor.

Tips! På vår sida om valutor kan du se livekurser för ett stort antal valutor samt läsa mer om respektive valuta. Vill du ha hjälp att hitta en bra valutamäklare? Spana in vår topplista över bästa valutamäklare på nätet.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.